Σάλιαγκας ή αυτί της θάλασσας. Έτσι είναι γνωστό το θαλάσσιο έδεσμα που συνδέεται με ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα που υπάρχουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μια ειδική ποικιλία του μαλάκιου αυτού με το χαρακτηριστικό προστατευτικό κέλυφος, θεωρείται εκλεκτό έδεσμα και τιμολογείται ανάλογα από τους καλοφαγάδες στα εστιατόρια. Η αναζήτησή του είναι δύσκολη-συχνά απαιτούνται 6-8 ώρες έρευνας για το ψάρεμα 1000 μαλακίων- αλλά και επικίνδυνη: ευδοκιμεί σε μια θαλάσσια περιοχή που συγκεντρώνει τους περισσότερους καρχαρίες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον κόσμο-τον Μεγάλο Νότιο Ωκεανό, στα ανοιχτά της αυστραλιανής ηπείρου…το αστείο είναι πως η τροφή αυτή δεν καταναλώνεται καν στη μακρινή χώρα-τα αλιεύματα εξάγονται στην Ασία όπου και εκτιμώνται ιδιαιτέρως.

Ο κάθε σάλιαγκας μπορεί να πουληθεί και 120 δολάρια στη λιανική αγορά ενώ ο ψαράς τους παίρνει 100 ευρώ για κάθε κιλό εμπορεύματος. Οι αλιευτικές άδειες περιορίζουν την αλόγιστη εκμετάλλευση της θαλάσσιας πανίδας αλλά οι σάλιαγκες εξακολουθούν να είναι επικερδείς: ακόμα και στα πλαίσια της αλίευσης 7,5 τόνων που τίθενται ως ανώτατο επιτρεπτό όριο από έναν αλιέα, είναι ζήτημα 50 ημερών η απόκτηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Και φυσικά, όπου η αμοιβή είναι τόσο υψηλή, είναι αναλόγως και το ρίσκο….
Πηγή NewsBomb