Εάν υπάρχει ένα “μέρος” που θα «πρέπει» να γίνει σωστά κατά την οργάνωση του ψαρέματος μας , τότε σίγουρα αυτό θα ήταν η επιλογή αγκιστριού. Μπορεί το θέμα να φαίνεται σχετικά απλό, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι αγκιστριών αλιείας, όσα και τα ψάρια που μπορούν να πιαστούν σε αυτά. Μια λάθος επιλογή, ίσως να μην επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα μέρη ενός αγκιστριού ψαρέματος

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

Κάθε μέρος ενός αγκίστρι έχει και μια ονομασία. Αυτό βοηθά τους ανθρώπους να περιγράψουν τι κάνει ένα αγκίστρι ξεχωριστό και σε τι ψάρεμα να το χρησιμοποιήσουν. Ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση των μερών αυτού:

  • Αιχμή:
    Το κοφτερό σημείο που τρυπά το στόμα του ψαριού.
  • Ακίδα:
    Μια ακίδα προς τα πίσω που εμποδίζει το θήραμα να «ξεφύγει».
  • Λαιμός:
    Το τμήμα του αγκιστριού που «πηγαίνει» προς τα κάτω από την «αιχμή».
  • Κύρτωση:
    Εκεί που το αγκίστρι καμπυλώνει πίσω στον εαυτό του.
  • Στέλεχος (κύριος κορμός):
    Το ίδιο με το λαιμό, αλλά στο μεγάλο άκρο.
  • Μάτι:
    Το «δαχτυλίδι» που συνδέει το αγκίστρι σε μία πετονιά ή νήμα.
  • Άνοιγμα:
    Η απόσταση μεταξύ του λαιμού και τον κυρίως κορμό (στέλεχος).

Κάθε αγκίστρι είναι προσαρμοσμένο για συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα, το να έχετε ένα μακρόστενο στέλεχος είναι χρήσιμο όταν χρησιμοποιείτε λεπτά δολώματα, όπως για παράδειγμα τα σκουλήκια. Επίσης, ένα αγκίστρι με μεγαλύτερο «άνοιγμα», σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα δολώματα, για να δελεάσετε και πιο μεγάλα θηράματα .

Χρόνια με τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορα είδη αγκίστρωσης. Θα περιγράψουμε, με όσο πιο απλά λόγια, πέντε από τα πιο γνωστά:

Αγκίστρια τύπου βελόνας: Έχουν κωνικό σχήμα και η αιχμή τείνει ελαφρώς προς το στέλεχος. Είναι σχεδιασμένα για να διαπερνούν εύκολα το θήραμα, προκαλώντας του ελάχιστη ζημιά. Αυτός ο τύπος αγκίστρι κρατάει την διάτρηση μικρή, μειώνοντας τη ζημιά στο ψάρι δυσκολεύοντας το να απελευθερωθεί.

Αγκίστρια τύπου λόγχης:
Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο. Τα σημεία διάτρησης πηγαίνουν κατευθείαν στο λαιμό, δίνοντάς του μια «αξιοπρεπή» διείσδυση με περιορισμένη ζημιά. Επίσης τα μεγάλα μεγέθη του τύπου αυτού, είναι ευκολότερο στο να ακονιστούν.

Αγκίστρια κυλιόμενου τύπου: Τα αγκίστρια κυλιόμενου τύπου, τρυπάνε βαθιά με ελάχιστη πίεση. Η άκρη τους είναι στραμμένη προς το μάτι του γάντζου, διατηρώντας τη δύναμή σε ευθεία διαδρομή, μέσω του στόματος ενός ψαριού. Είναι ιδανικά για ψάρια που «χτυπούν» έντονα όταν ανεβαίνουν προς στο σκάφος.

Αγκίστρια τύπου κοίλων σημείων: Τα αγκίστρια κοίλων σημείων, έχουν μια καμπύλη ακίδα που τείνει προς τα κάτω. Τα ψάρια με μαλακό στόμα μπορούν να παραμείνουν στην θέση τους, εάν πιαστούν εκεί. Ωστόσο, η χρήση τους είναι πολύ πιο δύσκολη σε σκληρότερα είδη ψαριών.

Αγκίστρια τύπου Μαχαίρι: Αιχμηρά και από τις δύο πλευρές και στραμμένα μακριά από τον κορμό (στέλεχος). Είναι φτιαγμένα για μέγιστη διείσδυση. Το πρόβλημα με τα άκρα του μαχαιριού είναι ότι προκαλούν μεγάλη ζημιά στα ψάρια.

Το «Μάτι»

Προχωρώντας προς το πίσω άκρος του στελέχους, η επιλογή του σωστού «ματιού» μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την αλίευσή μας. Υπάρχουν συγκεκριμένα «μάτια» για συγκεκριμένους κόμπους και στυλ δεσιμάτων. Επίσης ορισμένα «μάτια» ενισχύονται, για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πιέσεις/έλξεις, κυρίως σε ένα «μεγάλο αγώνα» με το θήραμα. Βέβαια τα πιο συνηθισμένα και παραδοσιακά είδη αγκιστριών μικρού μεγέθους (κυρίως) είναι αυτά που δεν έχουν «μάτι» – τρύπα, τα οποία δεν θα ασχοληθούμε σε αυτή την ενότητα καθότι δεν προσφέρουν ιδιαίτερες τεχνικές.

Το πιο συνηθισμένο είναι ένα απλό
δακτυλιοειδές

μάτι. Είναι εύκολο στο να περάσετε τη πετονιά και λειτουργεί με μια ποικιλία κόμπων.

Για τα μεγαλύτερα ψάρια, οι ψαράδες χρησιμοποιούν ένα χάλκινο σφραγισμένο με λιωμένο μέταλλο “μάτι” και το πιο συνηθισμένο φυσικά. Εξαιτίας της συγκόλλησης του γάντζου, δεν λυγίζει ή σπάει εύκολα, κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τέλος, τα βελονοειδές «μάτια» είναι ιδανικά για ψάρεμα με δόλωμα πλήρης επικάλυψης. Μπορείτε να περάσετε εύκολα ολόκληρο το αγκίστρι, μέσα από το δόλωμα, ακριβώς, όπως μια βελόνα ραψίματος.

Μεγέθη (νούμερα) άγκιστρου ψαρέματος

Η εύρεση του σωστού αγκιστριού, φαίνεται να είναι απλή υπόθεση…. Απλώς αναζητάτε έναν τυπικό πίνακα μεγεθών αγκιστριού και βρίσκετε ένα που προορίζεται για το είδος που θέλετε, σωστά; 🤔

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι!

Πρέπει να δοκιμάσετε μια σειρά από διαφορετικές μετρήσεις (μεγέθη), μέχρι να καταλήξετε στην πιο σωστή επιλογή, ανάλογα με την τεχνική που θέλετε να ακολουθήσετε. Σε αυτή την επιλογή, η εμπειρία είναι που «παίζει» τον σημαντικότερο ρόλο και όχι η αναζήτηση από το διαδίκτυο.

Τα μικρότερα αγκίστρια ξεκινούν περίπου από ένα μέγεθος 30, το δεύτερο μικρότερο να είναι το 29, έπειτα το 28, το 27 και ούτω καθεξής… «μέχρι» στο μέγεθος 1. Μετά το μέγεθος 1, αλλάζει στο μέγεθος 1/0 και στη συνέχεια 2/0, 3/0, μέχρι το 27/0… το οποίο υποθέτουμε, ότι το τελευταίο, θα το χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που θέλουν να πιάσουν θαλάσσια τέρατα (kraken). 😅

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει τυποποιημένο “πραγματικό μέγεθος”. Ένα συνηθισμένο αγκίστρι 1/0 δεν θα έχει το ίδιο μέγεθος με ένα «κυκλικό» [αγκίστρι πάλι 1/0]. Η πιο σημαντικές διαφορές, εξαρτώνται από την μάρκα. Παραδείγματος χάριν, ένα αγκίστρι 1/0 φτιαγμένο από την Eagle Claw, θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο από το ίδιο αγκίστρι που κατασκευάστηκε από Gamakatsu, αλλά μικρότερο από ένα που κατασκευάστηκε από Mustad. Και το μέγεθος είναι μόνο μία από τις σχετικές μετρήσεις.

Σύνηθες τύποι αγκιστριών

Εάν έχετε δαπανήσει αρκετό χρόνο σε «κάποιο» κατάστημα ειδών αλιείας, θα ξέρετε/προσέξατε ότι υπάρχουν δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες, διαφορετικά αγκίστρια ψαρέματος. Το καθένα από αυτά υπάρχει για κάποιο λόγο και ακόμη και τα πιο περίεργα σχέδια είναι χρήσιμα κατά καιρούς. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τύποι αγκιστριών, που κάθε νέος ψαράς, στις αρχές της αναζήτησής του, πρέπει να έχει στο νου του.

Παρακάτω θα σας παραθέσουμε μια σύντομη/ενδεικτική λίστα:

Αγκίστρι με αγκάθια

Χρησιμοποιώντας τον όρο «αγκάθια», εννοούμε ότι έχουν μικρές «αγκάθινες» προεξοχές, πάνω στο στέλεχος, για να συγκρατούν το δόλωμα στη θέση τους. Λειτουργεί όπως ένα συρματόπλεγμα τύπου ΝΑΤΟ. Όποιο ψάρι το δαγκώσει, κολλάει πάνω τους και η στερέωση του δολώματος είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, όμως… οι μυτερές εξοχές τους, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην πορεία. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή, εάν σκοπεύετε να απελευθερώσετε γρήγορα τα ψάρια σας.

Αγκίστρια σκουληκιών

Αν σας αρέσει το ψάρεμα με πλαστικά κυρίως σκουλήκια, είναι μια καλή επιλογή. Η κάμψη κοντά στο “μάτι” κρατά το «κεφάλι» του σκουληκιού στη θέση του. Η «αιχμή» τρυπά το σώμα, περιμένοντας να κολλήσει στα ανυποψίαστα ψάρια. Το υπόλοιπο δόλωμα κρέμεται χαλαρά και του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα και φυσικά.

Αγκίστρι JIG

Τα αγκίστρια Jig μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν για τη σύλληψη και την αποδέσμευση των θηραμάτων στο ψάρεμα με jigging. Υπάρχουν πολλοί τύποι αγκιστριών jig. Ένας από αυτούς είναι ότι μεταξύ της άκρης του στελέχους μέχρι το «μάτι», συνδέεται με νήμα.

Κυκλικό αγκίστρι

Τα κυκλικά άγκιστρα είναι απο τα πιο γνωστά είδη αγκιστριών και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στα περισσότερα είδη ψαριών. Η “αιχμή” κάμπτει προς το στέλεχος, εμποδίζοντας τα αγκίστρια να «γαντζώθουν» στο λαιμό ή στο έντερο του ψαριού. Αντ ‘αυτού, πιάνονται στη γωνία του στόματος τους. Για αυτό τον λόγο, μια από τις προϋποθέσεις του ξεψαρίσματος είναι να περιμένετε μέχρι να σταθεροποιηθεί το ψάρι (να μην “σπαρταράει” δηλαδή) , προτού ασκήσετε πίεση- τράβηγμα από το στόμα του.

Γάντζοι Weedless

Χρησιμοποιούνται σε λίμνες και λιμνοθάλασσες, ανάμεσα σε βαριά βλάστηση. Έχουν ένα λεπτό προστατευτικό που “κολλάει” πάνω στην ακίδα. Αυτό το είδος αγκιστριού θα σας γλιτώσει στο να βγάζετε τη μισή λίμνη κάθε φορά που “μαζεύετε” την πετονιά σας.😅 Ταυτόχρονα, είναι ελαφρώς στερεωμένο στην ακίδα, ώστε να απελευθερωθεί μόνο μόλις το ψάρι τραβήξει το δόλωμα.

Τριπλό αγκίστρι (σαλαγκιά)

Ένα τριπλό αγκίστρι σίγουρα θα σας βοηθήσει να τριπλασιάζετε τις πιθανότητες επιτυχίας. Εξαιρετική επιλογή για μαλακό δόλωμα – ζυμάρι. Το πρόβλημα όμως με αυτό τύπο αγκιστρίου είναι ότι δεν τρυπάει πολύ βαθιά το θήραμα. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί, εάν το έχει καταπιεί.

Αγκίστρι Σούβλα

Μερικοί ψαράδες χρησιμοποιούν τα «σουβλερά» αγκίστρια καθώς αφαιρούνται ευκολότερα από τα θηράματα και είναι λιγότερα βλαβερά για τα ψάρια.

Αγκίστρι (γάντζος) για χταπόδι

Όποιος εφηύρε τους γάντζους χταποδιού είχε ένα πράγμα στο μυαλό του: Να μοιάζει σαν ένα φυσικό μικρό δόλωμα. Ο κοντός, στρογγυλεμένος κορμός τους μειώνει τόσο το μέγεθος όσο και το βάρος του κάνοντας το ιδανικό στο να γαντζώσει ακόμη και τα πολύ μεγαλύτερα. Η αιχμή κάμπτεται ελαφρώς προς τα μέσα, αν και όχι τόσο όσο τα κυκλικά αγκίστρια.

Αγκίστρι Aberdeen

Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στα απομακρυσμένα ρεύματα σολομού στη βορειοανατολική Σκωτία. Τα αγκίστρια του Aberdeen ήταν δημοφιλή όσο το ψάρεμα ήταν άθλημα. Το ελαφρύ βάρος και ο μακρύς κορμός τους ,επιτρέπουν να στερεώνονται μικρά ζωντανά δολώματα με ασφάλεια χωρίς να τραυματίζονται. Αυτό τα κρατά ζωντανά για περισσότερο χρόνο.

Kahle Αγκίστρι

Τα αγκίστρια Kahle βρίσκονται στο αντίθετο άκρο της κλίμακας με το Aberdeens. Με ένα εξαιρετικά ευρύ σχήμα και βαριά κατασκευή, χρησιμοποιούνται για μεγάλα δολώματα και για «σκληρές μάχες». Τα αγκίστρια Kahle μοιάζουν με ένα αγκίστρι κύκλου, αλλά το σημείο δεν σκύβει προς το στέλεχος. Αντ ‘αυτού, βλέπει κατευθείαν μέχρι το μάτι, διευκολύνοντας την τοποθέτησή του.

Ειλικρινά, θα μπορούσαμε να περάσουμε όλη την ημέρα απαριθμώντας διαφορετικούς τύπους αγκίστρων ψαρέματος… άλλα ας αφήσουμε την εμπειρία του καθενός να… τον καθοδηγήσει!