Αλιευτικός Τουρισμός
Πριν από 24 χρόνια στην Ιταλία θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη ένας κανονισμός που πάντρευε τον τουρισμό με την αλιεία και το περιβάλλον. Οι επαγγελματίες αλιείς μπορούσαν να επιβιβάσουν στα σκάφη τους τουρίστες, είτε απλά για μια βόλτα με το σκάφος για αναψυχή είτε για ψάρεμα. Η δραστηριότητα σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθιστώντας πολλά αλιευτικά λιμάνια δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στην Ελλάδα, παρότι γνωστοί για τη ναυτοσύνη μας και τις πανέμορφες παραλίες μας, μόλις τον Ιούλιο του 2015 δόθηκαν οι πρώτες άδειες επαγγελματικού αλιευτικού τουρισμού.
Η επιμονή των επαγγελματιών αλιέων και οι αγώνες τους για χρόνια ήταν καθοριστικοί για να έχουμε πλέον το νομικό πλαίσιο που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού. Οι επαγγελματίες αλιείς έχουν σήμερα τη δυνατότητα και στη χώρα μας να ασκήσουν αλιευτικό τουρισμό, παράλληλα με τις επαγγελματικές αλιευτικές δραστηριότητες τους, ενώ ο επισκέπτης ή ο τουρίστας της περιοχής μπορεί να μπει σ’ ένα επαγγελματικό σκάφος και να απολαύσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Πρωτοπόρος στον αγώνα για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα αναδείχτηκε η Πελοπόννησος και συγκεκριμένα η Αρκαδία. Με πρωτοβουλία του μηχανολόγου μηχανικού Γιώργου Λουρδή και με τη στήριξη συγγενών και φίλων, το 2012 δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία Ταξίδια Ψαρέματος (www.fishingtrips.gr), που είχε και ενεργό ρόλο στις συζητήσεις για την υλοποίηση του νομικού πλαισίου.
Μεγαλωμένος μέσα στην επαγγελματική βάρκα ψαρέματος του πατέρα του, Κωνσταντίνου Λουρδή, ο Γιώργος ήξερε πολύ καλά πώς να οργανώσει τα Ταξίδια Ψαρέματος, ώστε ο καθένας να μπορεί πολύ εύκολα να προγραμματίσει και να κλείσει το ψάρεμα του, ενώ παράλληλα να έχει διαθέσιμες όλες τις αναγκαίες τουριστικές πληροφορίες στην περιοχή που επιλέγει.
«Με όχημα το επαγγελματικό ψάρεμα αλλά και τις ομορφιές που απλόχερα προσφέρουν οι θάλασσές μας, η Πελοπόννησος και η Αρκαδία ειδικότερα πρωτοστατούν στην ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού, μέσω των Ταξιδιών Ψαρέματος, τα οποία αποτελούν έναν αξιόπιστο καλό φίλο στο διαδίκτυο, που χωρίς πολλά λόγια και έξοδα, μας οδηγούν σε ένα ταξίδι γνώσεων, γεύσεων και εμπειριών, που μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν. Και όλα αυτά από μια ομάδα ανθρώπων, ψαράδων, καπεταναίων, μηχανικών Υ/Η και σχεδιαστών, με ειλικρινή διάθεση, σημαντική τεχνογνωσία και ξεκάθαρους στόχους»αναφέρουν οι άνθρωποι του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ).
Πρόκειται πραγματικά για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία, να προσελκύσει επισκέπτες που αναζητούν μια πιο αυθεντική εμπειρία αλλά και να τονώσει την τοπική τουριστική ανάπτυξη. Παράλληλα μπορεί να συνεισφέρει και στην περιβαλλοντική συνείδηση με τον εμπλουτισμό δραστηριοτήτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο θαλάσσιος τουρισμός στον κόλπο Estepona της Ισπανίας. Εκεί τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τη θαλάσσια βιολογία, τις παραδοσιακές και αειφόρες μεθόδους αλιείας και για τον πολιτισμό. Την ίδια ώρα που οι γονείς τους μαθαίνουν να προετοιμάζουν τοπικές λιχουδιές με τα ψάρια που ψάρεψαν.