Αιμόφυρτα κητώδη, σύμφωνα με πληροφορίες ζιφιοί, εγκλωβίστηκαν σε βραχώδεις ακτές της νότιας Κρήτης. Συγκεκριμένα, τρεις ζιφιοί εκβράστηκαν στην παραλία στα Τέρτσα ανάμεσα στο χωριό Μύρτος και στην Ψαρή Φοράδα, δυτικά της Ιεράπετρας.
Πιο συγκεκριμένα, τα κητώδη εγκλωβίστηκαν στα βράχια του ποταμού Καλικοβρέχτη. Δύο από τα κητώδη απελευθερώθηκαν από κατοίκους της περιοχής μαζί με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος. Δυστυχώς, το τρίτο, το οποίο ήταν και το πιο βαριά χτυπημένο, δεν κατάφερε να επιβιώσει.
Σύμφωνα με το Prismanews, ανάλογο περιστατικό με έναν ακόμα ζιφιό είχε συμβεί λίγο νωρίτερα στην κοντινή παραλία του Κερατόκαμπου, όπου η απουσία βράχων στην ακτή απέτρεψε τον σοβαρό τραυματισμό και το θάνατο του ζώου.
Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι που οι ζιφιοί βρέθηκαν τόσο κοντά στην ακτή. Σύμφωνα με το prismanews οι πιθανές αιτίες είναι δύο: οι ζιφιοί επηρεάστηκαν από τα σόναρ υποβρυχίων που συμμετέχουν σε αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, αποπροσανατολίστηκαν και παγιδεύτηκαν στα βράχια όπου τραυματίστηκαν. Η δεύτερη πιθανή εκδοχή έχει να κάνει με τα ίδια τα ζώα αφού η περίοδος αυτή είναι περίοδος ζευγαρώματος κι έτσι τα αρσενικά δελφίνια ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους. Οι πληροφορίες, πάντως, αποκλείουν την περίπτωση τα δελφίνια να τραυματίστηκαν από ψαράδες.
Όπως τα δελφίνια, οι ζιφιοί (Ziphius cavirostris) χρησιμοποιούν σύστημα ηχοεντοπισμού για να προσανατολίζονται, και επομένως μπορεί θεωρητικά να επηρεάζονται από τους ήχους υψηλής ισχύος που χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά σόναρ.
Σημειώνεται επίσης ότι ο ζιφιός ή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris) είναι το θηλαστικό που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ άπνοιας κάτω από το νερό με δύο ώρες και 17 λεπτά και μάλιστα σε βάθος τριών χιλιομέτρων.
Ο Καλούστ Παραγκαμιάν του Πανεπιστημίου Κρήτης φέρεται να δήλωσε ότι τα κήτη είναι πιθανό να αποπροσανατολίστηκαν από τα σόναρ της αεροναυτικής άσκησης Noble Dina 2014.
Ανάλογες εκτιμήσεις για τον πιθανό ρόλο των σόναρ φέρεται να έκανε και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Πιο σαφή στοιχεία θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο έπειτα από νεκροτομή και εργαστηριακές εξετάσεις στο νεκρό ζώο.
Η Noble Dina 2014, η οποία περιλαμβάνει και ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου από τις 26 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου.
Photo: Νίκος Κικάκης, Prismanews
Video: Prismanews