Fokia-570

Ένα σπάνιο και πανέμορφο θέαμα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες δύο τυχεροί συμπολίτες, στην παραλία Πλατανίτη Μαρώνειας.

Μια μεσογειακή αρσενική φώκια Monachus Monachus έκανε την εμφάνισή της σε ερημική τοποθεσία της ακτής, προκειμένου να πάρει κάποιες ανάσες ξεκούρασης, καθώς αυτήν την περίοδο, της αναπαραγωγής, τα αρσενικά καταναλώνουν πολύ ενέργεια αφού ζευγαρώνουν με περισσότερα από ένα θηλυκά…

Fokia1-570

Όπως διαβάζουμε στο inkomotini.gr τη φώκια εντόπισε ο κ. Γιώργος Κτενάς, ενώ η κ. Μαρία Καδρούδη τη φωτογράφισε και τη βιντεοσκόπησε. «Νοιώθω εξαιρετικά τυχερή που μπόρεσα να την πλησιάσω τόσο κοντά», λέει η κ. Καδρούδη, μην μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό της. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες ψαράδων, το θαλάσσιο πλάσμα κολυμπούσε με ταίρι, γεγονός που κατά την εκτίμηση της Mom (ελληνική, μη κυβερνητική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), με την οποία επικοινώνησε ο κ. Κτενάς, σημαίνει οτι πιθανώς θα αναπαραχθούν στην περιοχή!

Η μεσογειακή φώκια “Mοναχός” (Monachus Monachus), είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας «Μοναχού» της οικογένειας των φωκιδών. Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από εξακόσια ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη, και από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα.

Fokia2-570

Το μήκος των ενήλικων ζώων κυμαίνεται μεταξύ 2-3 μέτρων, ενώ το βάρος τους φθάνει έως και τα 350 κιλά, με τα θηλυκά να είναι λίγο μικρότερα από τα αρσενικά. Το σώμα τους καλύπτεται από στιλπνό τρίχωμα, μήκους περίπου μισού εκατοστού. Το χρώμα τους ποικίλλει από ανοιχτό γκρίζο και μπεζ στα θηλυκά, μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο στα αρσενικά, πολλές φορές διάστικτο και με ανοιχτόχρωμα σημεία στον αυχένα, τον λαιμό και την κοιλιά. Στα αρσενικά είναι ιδιαίτερα εμφανής και ευδιάκριτη η λευκή κηλίδα στην κοιλιά. Οι μεσογειακές φώκιες ζουν μέχρι και 45 χρόνια, αν και ο μέσος όρος είναι γύρω στα 20, ενώ η σεξουαλική ωριμότητα ξεκινά στον πέμπτο χρόνο. Ζευγαρώνουν στο νερό και γεννούν κάθε 2 χρόνια -μετά από κύηση 10 μηνών και πάντα στη στεριά- συνήθως ένα μικρό, σπανιότερα δύο. Το νεογέννητο έχει μήκος περίπου ένα μέτρο, ζυγίζει γύρω στα 15 κιλά, και είναι ήδη ικανό να κολυμπήσει. Το δέρμα του καλύπτεται από μακρύ σκούρο τρίχωμα μήκους έως και 1,5 εκατοστά. Το τρίχωμα αυτό αντικαθίσταται μέσα σε δύο μήνες από το κοντό τρίχωμα των ενήλικων ζώων. Στην κοιλιά υπάρχει μία μεγάλη λευκή κηλίδα σαν μπάλωμα, της οποίας το σχήμα διαφέρει χαρακτηριστικά σε κάθε φώκια αλλά και μεταξύ των δύο φύλων. Η γαλουχία διαρκεί περίπου 3-4 μήνες, και μετά αρχίζει σιγά-σιγά να κυνηγά και να βρίσκει την τροφή του. Την περίοδο αυτή, και σε αντίθεση με άλλα είδη φώκιας, η μητέρα αφήνει το μικρό της μόνο του για κάποιες ώρες προς αναζήτηση τροφής.

Έχει παρατηρηθεί πως είναι πολυγυνικές, δηλαδή ένα ενήλικο αρσενικό διατηρεί ένα χαρέμι και ζευγαρώνει με περισσότερα από ένα θηλυκά.

Fokia3-570

Η γέννα λαμβάνει χώρα σε απομονωμένη σπηλιά με έξοδο προς την παραλία, αν και από παλιές περιγραφές, έως και τον 18ο αιώνα, φαίνεται πως γεννούσαν στις ανοιχτές αμμουδιές.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναπαραγωγική περίοδος, καθώς γενιούνται μικρά καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι περισσότερες γεννήσεις όμως καταγράφονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Την ίδια περίοδο πλημμυρίζουν και συχνότερα οι σπηλιές λόγω των φθινοπωρινών καιρικών συνθηκών και θαλασσοταραχών, με αποτέλεσμα τα ποσοστά θνησιμότητας των νεογνών να είναι μεγάλα.

Φωτογραφίες: Μαρία Καδρούδη

Πηγή: Koolnews.gr