Γιγαντιαίες μέδουσες αιφνιδίασαν τους ψαράδες της Ρόδου
Σκηνικό βγαλμένο από ταινία τρόμου αντίκρισαν ψαράδες στα Δωδεκάνησα, όταν στα δίχτυα τους έπεσαν τεράστιες μέδουσες, άγνωστες μέχρι πρότινος στα ελληνικά ύδατα. Το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο έλαβε χώρα στη Ρόδο, προκαλώντας αίσθηση στους ντόπιους και κινητοποιώντας τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, οι εν λόγω μέδουσες ανήκουν στο είδος Rhopilema nomadica, γνωστές και ως νομαδικές μέδουσες. Χαρακτηρίζονται από το ημισφαιρικό τους σχήμα, το διαφανές-γαλαζωπό χρώμα και τη διάμετρο που αγγίζει το ένα μέτρο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους αποτελούν τα οκτώ πλοκάμια στην κάτω επιφάνεια του σώματός τους, τα οποία φέρουν νηματοκύστεις – μικροσκοπικά κεντριά με δηλητήριο. Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, οι νηματοκύστεις προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό.
Η Rhopilema nomadica είναι ενδημικό είδος της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ η πρώτη καταγραφή της στη Μεσόγειο έλαβε χώρα το 1970. Η αιφνιδιαστική εμφάνισή της στα Δωδεκάνησα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους παράγοντες που οδήγησαν στην εξάπλωσή της, φέρνοντας στο προσκήνιο πιθανές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.
Επιστήμονες του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου ερευνούν το φαινόμενο, μελετώντας δείγματα των μεδουσών και καταγράφοντας την παρουσία τους σε διάφορες περιοχές. Η έρευνα αυτή κρίνεται απαραίτητη για την κατανόηση της προσαρμογής του είδους στο νέο περιβάλλον και την πρόληψη τυχόν αρνητικών επιπτώσεων.
Πηγή: