Υψηλά πρόστιμα σε αλιείς για «αμφιλεγόμενη» παράβαση
Το ευμετάβλητο των ακτών ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα στα σημεία που είναι οι εκβολές των ποταμών είχε ως αποτέλεσμα να πιστοποιηθούν παραβάσεις σε αλιείες του Έβρου που ψάρευαν με μηχανότρατες στις εκβολές του ΔΕΛΤΑ. Οι νόμοι στην αλιεία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Σαρίκας στο ράδιο maximum, στηρίζονται στην προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.
Εξήγησε ότι πιστοποιήθηκαν από το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας παραβάσεις αλιέων στο όριο των 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου, καθώς το κοντινότερο σημείο στις ακτές για το Θρακικό Πέλαγος για να ψαρεύουν οι μηχανότρατες είναι τα 3 ναυτικά μίλια. Ο κ. Σαρίκας σημείωσε ότι κατέβηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν στο Υπουργείο Ναυτιλίας με τους αρμοδίους οι οποίοι τους έδειξαν χάρτη της Υδρογραφικής Υπηρεσίας για την πιστοποίηση της παράβασης. «Είναι μια ακτή στις εκβολές του ποταμού την οποία δεν γνωρίζαμε. Τα ποτάμια είναι ευμετάβλητα στις παραποτάμιες περιοχές. Δημιουργούνται προσχώσεις από τα ποτάμια με αποτέλεσμα άλλες φορές να εμφανίζονται ως στεριά κι άλλες σαν θάλασσα, όταν έχουμε τους έντονους νοτιάδες. Πιθανότατα αυτό το σημείο να βρίσκεται το περισσότερο διάστημα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ακτή. Αυτοί οι χάρτες χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας για τα βάθη και για περιοχές κοντά στις ακτές, γι’ αυτό θεωρούν αυτό το σημείο ακτή». Ακτή, θα πρέπει να θεωρούμε την κοίτη του ποταμού, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Οι αλιείς ζήτησαν να μην γραφτεί ως παράβαση και να γίνει επιτόπιος έλεγχος αλλά τελικά τους επεβλήθησαν πρόστιμα της τάξης των 1.200 ευρώ όπως και απαγόρευση αλιείας για 20 έως 40 μέρες. Οι ίδιοι έκαναν υπόμνημα και ζητούν επιτόπιο έλεγχο για να διαπιστώσουν ότι δεν υφίσταται αυτή η ακτή.
Ο κ. Σαρίκας έθιξε ένα σοβαρό ζήτημα παραβίασης χωρικών υδάτων από τούρκους αλιείες που τους οδηγεί στην απόφαση να μην ψαρεύουν στη βραχονησίδα Ζουράφα. «Κάθε καλοκαίρι παίρνουμε τις άδειες για τα διεθνή ύδατα που ορίζουν ως απόσταση από τις ακτές τα 6 ναυτικά μίλια, όπως και για την Ζουράφα που είναι ελληνική βραχονησίδα. Οι συνάδελφοί μας από δίπλα ψαρεύουν όλο το καλοκαίρι στα 150 μ. από την ακτή. Δραστηριοποιούνται εκεί 80 τουρκικά σκάφη». Το αποτέλεσμα είναι ότι στη βραχονησίδα του Θρακικού Πελάγους δεν μπορούν να ψαρέψουν οι έλληνες ψαράδες. Ο κ. Σαρίκας είπε χαρακτηριστικά ότι εμφανίζεται ένα σκάφος ανά πέντε μέρες. Οι έλληνες αλιείς ζητούν διασφάλιση των χωρικών υδάτων.
Μαρία Αμπατζή
Πηγή: http://www.ypaithros.gr/
Νέλλη Φραγκιουδάκη
5 Φεβρουαρίου 2016 @ 4:48 μμ
Νέλλη Φραγκιουδάκη liked this on Facebook.
θεοφιλος παντερμαρακης
5 Φεβρουαρίου 2016 @ 4:48 μμ
θεοφιλος παντερμαρακης liked this on Facebook.
Antonis Palimetakis
5 Φεβρουαρίου 2016 @ 4:48 μμ
Antonis Palimetakis liked this on Facebook.
Stamopoulos Kwstas
5 Φεβρουαρίου 2016 @ 4:48 μμ
Stamopoulos Kwstas liked this on Facebook.
Panagiotis Kattis
5 Φεβρουαρίου 2016 @ 4:48 μμ
Panagiotis Kattis liked this on Facebook.
Νικος Τιτοπουλος
5 Φεβρουαρίου 2016 @ 4:48 μμ
Νικος Τιτοπουλος liked this on Facebook.
Manolis Leontarakis
5 Φεβρουαρίου 2016 @ 4:48 μμ
Manolis Leontarakis liked this on Facebook.
Elias Boul
5 Φεβρουαρίου 2016 @ 4:48 μμ
Elias Boul liked this on Facebook.
Michaella Papageorgiou
5 Φεβρουαρίου 2016 @ 4:48 μμ
Michaella Papageorgiou liked this on Facebook.
Κωνσταντίνος Χατζηκώστας
5 Φεβρουαρίου 2016 @ 4:48 μμ
Κωνσταντίνος Χατζηκώστας liked this on Facebook.
Giorgos Agkathiaris
4 Δεκεμβρίου 2015 @ 11:06 μμ
Paenete dame sto palio limani sti lemeso stis kenouries apovathres zosmeno dixtia pantou i mpastarti 30 metra pou tis apovathtres e kani ollan