Κρήτη: “Αναδύονται” τα καταδυτικά πάρκα
Μπορεί η Κρήτη να αποκτήσει τα πρώτα καταδυτικά πάρκα στην Ελλάδα; Έτσι δείχνουν όλα εάν δεν κολλήσουν πάλι οι διαδικασίες στη γραφειοκρατία. Τα καταδυτικά πάρκα που ετοιμάζονται στην Κρήτη είναι πλέον σε πολύ καλό δρόμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηρακλειώτικης εφημερίδας Πατρίς, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ερευνών από τους δύτες του ΥΠΠΟ και συγκεκριμένα την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων που αυτές τις μέρες βούτηξαν σε διάφορες περιοχές. Την ίδια ώρα η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και ο Δήμος Χανίων βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την κατάθεση του φακέλου στο ΥΠΕΚΑ!
Δύο δύτες από την Αθήνα μαζί με τον δρ.Θεοτόκη Θεοδόλου βούτηξαν αυτές τις μέρες στις 3 υποψήφιες περιοχές στον Αποκόρωνα, τον Μονοναύτη και τη Σταλίδα, εκεί όπου προγραμματίζονται τα μεγάλα καταδυτικά πάρκα στην Κρήτη.
Το κλιμάκιο έκανε τις καταδύσεις προκειμένου να διαπιστώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθεται από το Υπουργείο, προκειμένου οι συγκεκριμένες επενδύσεις να αδειοδοτηθούν από την Αρχαιολογία και φυσικά να έχουν μια εικόνα για το βυθό.
Ειδικά στις περιοχές Μονοναύτη και Σταλίδας οι θάλασσες έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Δεν έχουμε προς το παρόν ενημέρωση ότι έχει βρεθεί κάτι, αλλά θα περιμένουμε τις αναφορές των αρχαιολόγων. Ετοιμάζεται η οριστική μελέτη με τον πλήρη φάκελο που θα σταλεί στο Υπουργείο το οποίο και θα δώσει τις τελικές άδειες» επισημαίνει από την Περιφέρεια Κρήτης ο κ.Γιάννης Παρασύρης που θεωρεί ότι θα τρέξουν οι διαδικασίες γρήγορα αυτή τη φορά, παρότι εμπλέκονται τόσες υπηρεσίες.
Για τους αρχαιολόγους το θέμα είναι να υπάρξει απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από τα αρχαία. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου που τρέχει το καταδυτικό πάρκο στο Ηράκλειο έχει ήδη υποβάλει αίτημα, η απόσταση αυτή να περιοριστεί στα 500 μέτρα κι αναμένει επίσημη απάντηση.
Το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει ήδη συστήσει Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση, οργάνωση, επίβλεψη, προστασία και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων καταδυτικών πάρκων και λειτουργία ανάλογων υποδομών.
Η επωνυμία της εταιρείας είναι «ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και στο ιδρυτικό σχήμα συμμετέχει η «Ανοικτή Σύμπραξη Τουριστικής Ανάπτυξης Κρήτης (ΑΣΤΑΚ)», ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ομάδα μελετητών, προκειμένου να εκπονηθεί ο φάκελος για την αδειοδότηση του πρώτου πάρκου.
Δυνατότητες
Εάν προχωρήσουν αυτά τα πάρκα θα έχουμε ένα νέο είδος τουρισμού. Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Αριθμεί περισσότερους από 25 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως (πιστοποιημένοι αυτοδύτες), εκ των οποίων 4 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι.
Ο καταδυτικός τουρισμός έχει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές και τα παραδείγματα επιτυχημένων οργανωμένων καταδυτικών πάρκων υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου (π.χ. oι Islas Medas της Καταλονίας, Ισπανία), στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού.
Τα καταδυτικά πάρκα είναι μικρής επιφάνειας θαλάσσιες περιοχές, έως δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου απαγορεύεται η αλιεία και κάθε άλλη δραστηριότητα, εκτός από τις καταδύσεις αναψυχής. Έχουν ήπια, οριακή και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη, με τεράστια οφέλη για τον κοινωνικό χώρο και το περιβάλλον».
Πιο γνωστό το πάρκο των βραχονησίδων Medes στο Estartit της Καταλονίας (Βαρκελώνη), ένα πάρκο 20 ετών, μικρό σε έκταση, (0,932 km2), αλλά πλήρως καταδυτικά επισκέψιμο, που χάρη στην προτίμηση αυτοδυτών όλου του κόσμου, (50.000 καταδύσεις ετησίως, έπειτα από περιοριστική επιστημονική παρέμβαση και 75.000 παλαιότερα και την συνακόλουθη ευεργετική επίδρασή του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, έχει επιτύχει αυτόνομη οικονομική βιωσιμότητα και υψηλό επίπεδο προστασίας με την ταυτόχρονη συναίνεση και σύμπραξη της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα τη θεαματική έως απίστευτη ανασύσταση και αύξηση της υποβρύχιας βιοποικιλότητας, ολικής βιομάζας και μέσου ατομικού των ειδών μεγέθους.
Οι αυτοδύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο, δαπανώντας ποσά που μπορούν να ξεπεράσουν τα 400 ευρώ την ημέρα. Διεθνείς μελέτες δείχνουν πως οι ερασιτέχνες δύτες είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δεν διστάζουν να ταξιδεύουν σε πολύ μακρινούς προορισμούς, πραγματοποιώντας πολυήμερες διαμονές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Αναδημοσίευση από : http://agonaskritis.gr