clip_image001Απο τον: Κουτσούγερα Γιώργο

O λούτσος είναι ένα περίεργο ψάρι που μας επισκέπτεται στις αρχές της άνοιξης και μας κρατάει παρέα μέχρι και το φθινόπωρο. Το λέω περίεργο γιατί μπορείς να το χαρακτηρίσεις εύκολο αλλά σε μια μέρα μπορεί να σου αλλάξει γνώμη και να προσπαθείς να το πιάσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το ψάρι συνήθως το βρίσκουμε κοπαδιαστό, αλλά τα μεγάλα κομμάτια θα είναι μοναχικά και σχετικά εύκολα. Τους αρέσουν για τον πρώτο καιρό, οι ήσυχοι κόλποι, με απάγκια από τους περισσότερους καιρούς, ενώ όσο προχωρά το καλοκαίρι τότε επιλέγουν τις ξέρες και τους άγριους κάβους για να κυνηγήσουν.

Είναι ψάρι ιδιαίτερα αρπακτικό και είτε σε κοπάδια είτε μόνος του προκαλεί τρόμο στα μικρόψαρα.  Ο τρόπος που πλησιάζει είναι επιβλητικός και άφοβος. Δείγμα της ηγεμονίας που έχει στο χώρο. Μην νομίζεται ότι δεν είναι και ταυτόχρονο θύμα.  Γεγονός πρώτο: Έχω βρει στα στομάχια συναγρίδων αλλά και τονοειδών μικρά λουτσάκια έως και μεγαλύτερους. Γεγονός δεύτερο: Μπροστά στα μάτια ενός φίλου μου σε καρτέρι που γινόταν σε γνωστή περιοχή του Κορινθιακού, εμφανίστηκαν δύο λούτσοι οι οποίοι σε δευτερόλεπτα έντρομοι πήγαν και κάθισαν μπροστά του, ξαφνικά πετάχτηκαν προς την επιφάνεια και ταυτόχρονα ένας σκύλος κοντά στα 3 μέτρα αρπάζει τον ένα και εξαφανίζεται. Έντρομος ο φίλος μου περπάτησε μέχρι το σημείο που είχε μπει στο νερό, ούτε λόγος για να κολυμπήσει.

Επιστροφή πάλι στην αρπακτικότητα και στην αποκωδικοποίηση της. Ο λούτσος κυνηγά συνήθως σε κοπάδι όπου εφαρμόζει την τακτική του εγκλωβισμού. Η ομάδα σπάει και κόβει το δρόμο των μικρόψαρων ενώ το άλλο μισό της ομάδας επιτίθεται και σπέρνει τον πανικό. Το σώμα του είναι πολύ δυνατό και με ελάχιστη αντίσταση που του προσδίδει τρομακτική ταχύτητα. Τα δόντια του είναι πολύ κοφτερά και μυτερά ώστε ότι πιαστεί να μην μπορεί να ξεφύγει. Την στιγμή που κυνηγά γίνεται ιδιαίτερα απρόσεκτος. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνει γρήγορα η βολή και να είναι και καλή. Αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο επειδή το σώμα του είναι μικρό στο προφίλ και ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα μαχητικός και με πολύ μαλακή σάρκα. Αποτέλεσμα να χάνονται πολλά χτυπημένα ψάρια. Με τη σημείωση ότι τα ψάρια αυτά συνήθως σε πλησιάζουν από πιο ψηλά κλείνω το κομμάτι το γενικό.

Ειδικά τώρα για το καρτέρι του λούτσου έχω να πω ότι προηγείται των συναγρίδων και στον τόπο και χρονικά. Έτσι ένας τόπος που κρατά λούτσους έχει μεγάλες πιθανότητες να κρατά και συναγρίδες αν είναι νωρίς ή και να έρθουν πίσω από τους λούτσους. Προσοχή λοιπόν για σωστή επιλογή του θηράματος που θέλουμε να χτυπήσουμε. Το κρύψιμο θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι ιδιαίτερα καλό. Το σημαντικό στο καρτέρι είναι η θέση που θα επιλέξουμε. Πρέπει να είναι σε τέτοια θέση ώστε να κόβει την πορεία προς το επιλεγμένο κοπάδι τροφής και ταυτόχρονα να έχει πρόσωπο στο ρεύμα και να βλέπει έστω και με γωνία τα βαθιά, διότι αρέσει στους λούτσους να εφορμούν από το μπλε. Με σωστή επιλογή της θέσης του καρτεριού και υπομονή είναι σίγουρο ότι μπορούμε να πάρουμε περισσότερους από έναν λούτσους την ίδια μέρα.

Για τον εξοπλισμό, πέρα από τα κλασικά του σύγχρονου ψαροκυνηγού, δηλαδή σωστή εφαρμογή στη στολή και άριστη ποιότητα, μάσκα μικρού όγκου αλλά μεγάλου οπτικού πεδίου, πτερύγια μακριά με σκληρότητα ανάλογα τον τρόπο βουτιάς μας και τον σωματότυπο μας, το ψαροτούφεκο μας πρέπει να είναι το καλύτερο που έχουμε, με ταχύτατη βολή, ακρίβεια και εύκολες μετακινήσεις, το μήκος του δεν πρέπει να ξεπερνά το 110 και η βέργα του να είναι η λεπτότερη που αντιστοιχεί στο μήκος του. Με τον σωστό εξοπλισμό είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για να νικήσουμε μερικά από αυτά τα εκλεκτά θηράματα του καρτεριού. Εκλεκτά είπα; Ναι από τα πιο εκλεκτά θεωρώ. Τα μεγάλα ψάρια πάνω από τα 4 κιλά γίνονται φέτες και τα μαγειρεύουμε στο φούρνο ή και στη σχάρα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το λευκό κρασί θα συντροφεύσει την διήγηση του κτυπήματος και θα είναι όλοι κρεμασμένοι από τα χείλη σας. Τα μικρά για να πω την αλήθεια δεν ξέρω τι γεύση έχουν γιατί δεν έχω φάει ποτέ.

Και ένα tip! Τα ψάρια αυτά όταν πρωτοπλησιάζουν τις ακτές έχουν το συνήθειο να κυνηγούν πολύ κοντά στην ακτή ιδιαίτερα αν έχει κοφτά σημεία. Η τεχνική που εφαρμόζουμε και είναι killer είναι η εξής: Ακολουθούμε το ρεύμα πιασμένοι από τα βράχια χωρίς πεδιλιές, και σπρώχνουμε με το αριστερό μας χέρι, σε κάθε μικρή εξοχή του ανάγλυφου της ξηράς στεκόμαστε χωρίς να εξέχουμε και περιμένουμε. Πολλά ψάρια θα περάσουν και κτυπάμε αυτό που θέλουμε. Είναι μια τεχνική που πραγματικά μου έχει δώσει απίστευτα ψάρια.

Καλή επιστροφή.

 

Το άρθρο αυτο έχει γραφτεί από  Breathless team

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος 2013 12:03

Breathless – Ψαροτούφεκο, Κυνήγι (http://www.e-breathless.com)

Ψαροτούφεκο τεύχος 63 / 05-06-2009