Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι τα πλείστα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Την εποχή αυτή υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση. Είναι επίσης εποχή διακοπών στο βουνό ή στη θάλασσα. Γι’ αυτό, ας μάθουμε στα παιδιά μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς.
Ασχέτως προορισμού, οι διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις. Γι’ αυτό, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μάθετε στα παιδιά σας ότι πρέπει πάντα, να κάθονται στο πίσω κάθισμα και να φορούν τη ζώνη ασφαλείας της θέσης τους. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, ενημερώνουν για το τι κάθισμα ή τι ζώνη ασφαλείας χρειάζεται ένα παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του, για να ταξιδεύει με ασφάλεια.
 
Διακοπές στη θάλασσα
Καταρχήν, πρέπει να τους μάθετε ότι το κολύμπι σώζει ζωές. Γι’ αυτό και τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να κολυμπούν σωστά από μικρά. Βέβαια, ποτέ δεν αφήνετε τα παιδιά σας κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα κι αν ξέρουν να κολυμπούν. Μην βασίζεστε στα φουσκωτά μπρατσάκια, κουλούρες κ.λπ. για την ασφάλειά τους. Επίσης, να μην κολυμπούν ποτέ με γεμάτο στομάχι. Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια παιχνίδια ή αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, να φοράνε πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Ποτέ να μην αφήνετε τα παιδιά να κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτείτε πρώτα ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια. Κι επειδή ο ήλιος είναι επικίνδυνος, πρέπει να φοράνε πάντα καπέλο, άσπρη μπλουζίτσα και οπωσδήποτε αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας. Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, πρέπει να τους μάθετε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κ.λπ.) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Τέλος, αν έχετε μικρά παιδιά σε σπίτι με πισίνα, τότε η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη.
 
Διακοπές στο βουνό
Αν θα πάτε με τα παιδιά στο βουνό, φροντίστε να έχουν το κατάλληλο ντύσιμο: Για την πεζοπορία να φορούν κατάλληλα παπούτσια, για την ποδηλασία να έχουν κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια. Αν θα πάτε στο εξωτερικό, σε μια περιοχή που κάνουν rafting, τότε κι εσείς και τα παιδιά σας, πρέπει να φοράτε τα εγκεκριμένα σωσίβια και το κράνος.
Γενικά όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως η αναρρίχηση, η ανάβαση, ή η ελεύθερη πτώση κ.λπ. είναι καλό να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών, να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Επίσης, πρέπει να μάθετε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά. Να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, διαφορετικά, θα πρέπει να μάθουν να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σ’ αυτά. Να μην χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί συνήθως φωλιάζουν φίδια και δηλητηριώδη έντομα όπως οι σκορπιοί. Σε κάθε περίπτωση θέλει προσοχή εκ μέρους των παιδιών και επίβλεψη από τους μεγάλους, για να αποφευχθούν σοβαρά ατυχήματα.

Tips and tricks

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα μικρά παιδιά ακόμη περισσότερο; Ρίξτε μια ματιά και στις πιο κάτω χρήσιμες συμβουλές.
Τα παιδιά πρέπει να μένουν πάντοτε μακριά από τα σπίρτα, τη φωτιά και τα γκαζάκια. Όταν κρίνετε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, πρέπει να τους μάθετε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά.
Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, πρέπει να τους μάθετε να προσέχουν τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας μάθετε λοιπόν, στα παιδιά σας να μην στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί.
Aπό την άλλη, η θάλασσα και τα παιχνίδια στην άμμο μπορεί να είναι πηγή χαράς για μικρούς και μεγάλους, όμως κι εδώ καραδοκούν αρκετοί κίνδυνοι. Oι συνηθέστεροι εχθροί των κολυμβητών θεωρούνται οι τσούχτρες και οι αχινοί. Γι’ αυτό θα πρέπει να τους διδάξετε πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις θάλασσες που κολυμπούν.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Ο Φιλελεύθερος