Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής που υπάρχει στον πλανήτη, έχει ωθήσει πολλά είδη τροπικών ψαριών να εισέλθουν στην μεσόγειο, αφού προσφέρει ευνοϊκότερες συνθήκες για την επιβίωσή τους.

Ένα από αυτά είναι και ο επικίνδυνα δηλητηριώδες, λαγοκέφαλος ή λαγόψαρο.

Τριάντα εννέα (39) είδη έχουν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες , στα οποία, έντεκα (11) είδη προέρχονται από τον ινδικό μέσω της διώρυγας του Σουέζ, τέσσερα (4) είδη από τον Ατλαντικό μέσω του Γιβραλτάρ και ένα (1) είδος από ιχθυοκαλλιέργειες στην μαύρη θάλασσα. Δεν είναι όμως όλα τα είδη δηλητηριώδες. Ο λόγος που τον μετατρέπει σε δηλητηριώδη ψάρι, είναι επειδή τρώει ένα συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο το βρίσκει σε μεγάλα βάθη, κάνοντας τον δηλητηριώδες, 12 φορές ισχυρότερο από ότι είναι το κυάνιο, χωρίς να υπάρχει αντίδοτο άμεσα διαθέσιμο. Είναι αδύνατο όμως να γνωρίζουμε πιο είδος είναι δηλητηριώδες και πιο όχι.

Το επικίνδυνο αυτό ψάρι , έχει “φέρει” μεγάλους μπελάδες στους ψαράδες μας. Λόγω της τοξίνης που περιέχει, μπορεί να προκαλέσει, σε όποιον το καταναλώσει, μυική παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφοριακού συστήματος και φυσικά τον θάνατο. Στα μέρη μας, εντοπίστηκε  αρχικά το 2003 στις περιοχές της ανατολικής Δωδεκανήσου και σταδιακά έφτασε ως το βόρειο αιγαίο. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει εμφανιστεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος και μάλιστα… σε μεγάλες ποσότητες. Το γεγονός επίσης ότι αλιεύονται σε μικρό μέγεθος, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει ξεκινήσει η αναπαραγωγή τους και δεν αποτελούν απλά ένα μεμονωμένο γεγονός. Οι αλιείς που πιάνουν αυτά τα ψάρια, καλό θα ήταν να ειδοποιούν το λιμεναρχείο, ώστε να πιστοποιεί τα περιστατικά και να υπάρχει μια συνολική καταγραφή του φαινομένου. Έχει παρατηρηθεί επίσης, ότι δεν είναι λίγοι οι ερασιτέχνες ψαράδες στην Ελλάδα, που αγνοούν την ύπαρξή τους ή δεν δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό το ψάρι. Ευτυχώς, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα δηλητηριάσεων στα μέρη μας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που οφείλουμε να γνωρίζουμε για τον λαγοκέφαλο, είναι το σχήμα του σώματός του, (που μοιάζει σαν τορπίλη) , τα τέσσερα μεγάλα δόντια του, (που φαίνονται στο στόμα του) και η γυαλιστερή υφή του δέρματος του, που δεν έχει λέπια. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο:

Όσο αφορά τώρα την κατανάλωσή του: O λαγοκέφαλος, αν και πολύ δηλητηριώδες, προτιμάται από κάποιους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, είναι ένα από τα πιο ακριβά πιάτα στα εστιατόρια της Ιαπωνίας, με την ονομασία Fugu και κοστίσει ως ¥ 5,000 (περίπου 40 δικά μας ευρώ). Οι Ιάπωνες έχουν ειδικά εστιατόρια που προσφέρουν το συγκεκριμένο ψάρι ωμό (σούσι), στα οποία έχουν εκπαιδευμένους για αυτό τον σκοπό μάγειρες (Σέφ), οι οποίοι κατέχουν και αποκλειστικές άδειες για την παρασκευή του συγκεκριμένου ψαριού. Για την ιστορία και μόνο θα σας πούμε ότι… αυτό που κυρίως κάνουν, είναι το να αφαιρούν όλα τα εντόσθια του (μάτια και δέρμα), κάνοντάς το ένα πολύ λεπτό φιλέτο “κάτι” …που δεν σας συνιστούμε να κάνετε, ΟΥΤΕ από περιέργεια! Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι πελάτες στην Ιαπωνία, που ζητούν αυτό το ψάρι, θέλουν να γνωρίζουν ότι πρόκειται για το γνήσιο ψάρι και όχι από ιχθυοκαλλιέργεια . Έτσι λοιπόν, για να αποδείξουν οι σεφ ότι είναι πράγματι το γνήσιο ψάρι και όχι ιχθυοτροφείου, αφήνουν μια πολύ μικρή ποσότητα τετραδοτοξίνης (εάν είναι δυνατόν!!!), τόση, ώστε να “χτυπά” ίσα- ίσα την γλώσσα του πελάτη για να πιστοποιείται και από τον ίδιο, η γνησιότητά του. Βέβαια, αυτό είχε και ως αποτέλεσμα αρκετοί Ιάπωνες να έχουν χάσει τη ζωή τους τρώγοντας το, από ανθρώπους που δεν γνώριζαν “πώς” ακριβώς να το “παρασκευάσουν” γιαυτό (και) ευτυχώς που η μαγειρική τους, δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα!

Προσοχή λοιπόν!

Λαγοκέφαλος στην τοπική αγορά της Ιαπωνίας:
 

Επίσημη άδεια παρασκευής fugu

Πώς σερβίρετε στην Ιαπωνία: