Μια κίνηση-σταθμός για την προστασία των δελφινιών στον Βισκαϊκό Κόλπο
Η Γαλλία ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση σχεδόν κάθε εμπορικής αλιείας στον Βισκαϊκό Κόλπο για την προστασία των δελφινιών. Η εν λόγω απαγόρευση αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους αλιείς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι «παράλογη» και φοβούνται ότι θα χάσουν χρήματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αποζημίωση.
Οι Γάλλοι θαλάσσιοι εμπειρογνώμονες του CIEM εκτιμούν ότι περίπου 9.000 δελφίνια πεθαίνουν στον κόλπο κάθε χρόνο αφού πιάνονται κατά λάθος από αλιείς. Οι περιβαλλοντολόγοι ζητούν εδώ και χρόνια την προστασία των δελφινιών, τα οποία είναι σημαντικά για την οικολογική ισορροπία του Βισκαϊκού Κόλπου.
Η απαγόρευση καλύπτει μια περιοχή από το Finistere στη Βρετάνη έως τα ισπανικά σύνορα. Η αλιεία θα σταματήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης.
Οι αλιείς εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να χάσουν εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει διαμηνύσει πως οι αλιείς θα λάβουν μέτρα στήριξης και θα ενισχυθούν οικονομικά. Ωστόσο, ορισμένοι στον κλάδο κρίνουν τα μέτρα ως ανεπαρκή.
Η απόφαση της Γαλλίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των δελφινιών στον Βισκαϊκό Κόλπο. Η απαγόρευση θα δώσει την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τους πληθυσμούς των δελφινιών και να αναπτύξουν νέες μεθόδους για την προστασία τους.
Η απαγόρευση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την αλιεία και την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών.