TΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΑΞΙΩΤΗ & ΕΥΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Στο σφυρί βγαίνουν τα τουριστικότερα αγκυροβόλια της χώρας, στο πλαίσιο διαγωνισμού που διοργανώνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η μαρίνα των… σκαφάτων του Αλίμου, το λιμάνι των επωνύμων της Ύδρας, ο τόπος συνάντησης των υπερπολυτελών θαλαμηγών του Πόρου και το γοητευτικό -αρχαιολογικής σημασίας- λιμάνι της Νέας Επιδαύρου είναι η πρώτη ομάδα που θα… διαγωνιστεί. Θα ακολουθήσουν τα λιμάνια της Πύλου, της Χίου, της Αρετσούς Θεσσαλονίκης, τμήμα του λιμανιού του Λαυρίου, αλλά και του Αργοστολίου, που θα αναβαθμιστεί σε μαρίνα πολυτελείας. Έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές μαρίνες έχουν εκφράσει επενδυτές από την Τουρκία, το Κατάρ, τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σύμφωνα με το πλάνο, οι μαρίνες θα παραχωρηθούν σε ξένους επενδυτές για διάστημα περίπου σαράντα ετών, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα λιμάνια είναι αν όχι αρνητικές, τουλάχιστον συγκρατημένες.
Must προορισμός του Σαρωνικού, επονομαζόμενη και «το ελληνικό Κάπρι», συνδυάζοντας με εντυπωσιακό τρόπο παρόν και παρελθόν, η αρχοντική Ύδρα με το λιμάνι της, μικρό, αλλά με ιδιαίτερο χρώμα και συνεχή κίνηση. Κότερα μικρά και μεγάλα, κρουαζιερόπλοια, ιστιοφόρα, ψαροκάικα και κάθε είδους πλεούμενα δένουν και σαλπάρουν συνεχώς. Εκεί βόλταραν ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, που έζησε στο νησί, ο τραγουδιστής Λέοναρντ Κόεν, που αγόρασε σπίτι το 1960, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Τζον Λένον με τη Γιόκο Όνο, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την Τζάκι Ο, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Χένρι Μίλερ.

Το λιμάνι του νησιού είναι, εξάλλου, αδιαμφισβήτητος «πρωταγωνιστής» θρυλικών ταινιών. Εκεί γυρίστηκε το «Παιδί και το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν, με πρωτοβουλία της 20th Century Fox και του ελληνικής καταγωγής διάσημου παραγωγού του κινηματογράφου Σπύρου Σκούρα. Εκεί έγιναν και τα αξέχαστα πλάνα της «Φαίδρας» του Ζυλ Ντασσέν, με τον Άντονι Πέρκινς και τη Μελίνα Μερκούρη, όπως και της ταινίας «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη με την Έλλη Λαμπέτη. Κινηματογραφικές επιτυχίες που μετέφεραν την εικόνα της Ύδρας σε όλον τον κόσμο. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 το λιμάνι της Ύδρας ήταν το λιμάνι των επωνύμων, εκεί όπου το διεθνές και εγχώριο jet set έδινε ραντεβού για να ζήσει την ντόλτσε βίτα. Κάπως έτσι, με τα θρυλικά πάρτι, τα χλιδάτα σκάφη να δένουν στο λιμάνι, τις μοδάτες παρέες και τα εκκεντρικά πρόσωπα, η Ύδρα έγινε τότε συνώνυμο του glamorous.

Μέρος αυτού του θρυλικού λιμανιού, που όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ θα χωροθετηθεί ως τουριστικό καταφύγιο με μήκος από 110 έως 200 μέτρα, βγαίνει τώρα στο σφυρί, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών αρχών. «Η Ύδρα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο λιμάνι. Δεν μπορεί να απομονωθεί, ούτε είναι δυνατόν να μπει φραγμός σε αυτό το λιμανάκι που είναι ταυτόχρονα εμπορικό, για φορτηγά, για ακτοπλοϊκά, τουριστικά κ.λπ. Είναι το ζωντανό κύτταρο του νησιού μας. Δεν μπορούμε λοιπόν να το αδειάσουμε ξαφνικά από κάθε είδους σκάφη που είναι μέσα, επειδή έτσι το θέλησαν κάποιοι» λέει στην «Espresso» η αντιδήμαρχος Ύδρας, Λουκία Λούλου, και συμπληρώνει: «Το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ύδρας έκανε προσφυγή κατά της απόφασης και ο Δήμος Ύδρας άλλη μία προσφυγή με παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ ο δήμαρχος έχει εκφράσει την αντίθετη γνώμη του στους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ. Οι δύο χιλιάδες νησιώτες το λιμάνι τους το νομίζουν σπίτι τους, ειδικά στην Ύδρα που είναι μια σταλιά και δεν είναι η μαρίνα της Ζέας που είναι απομονωμένη και μεγάλη. Ο ντόπιος δεν μπορεί να διανοηθεί ότι κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να βάλει ή να βγάλει το βαρκάκι του για να πάει για ψάρεμα ή κάπου αλλού. Είναι πραγματικά κάτι το πρωτόγνωρο για εμάς».

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ: ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Χτισμένη κάτω από τα ερείπια του ενετικού κάστρου και με φόντο το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι Βόθυλα, που απλώνεται μπροστά της, η Νέα Επίδαυρος προσφέρει ένα από τα τελειότερα αλιευτικά καταφύγια, πλήρως προστατευμένο από τα κύματα. Σε απόσταση αναπνοής από το πιο καλοδιατηρημένο αρχαίο ελληνικό θέατρο, τέλειο δείγμα κλασικής αρχιτεκτονικής και σημαντική τουριστική ατραξιόν, το τουριστικό αγκυροβόλιο με αποβάθρες συνολικού μήκους 154 μ. διαθέτει χερσαία ζώνη 2.000 τ.μ και θαλάσσια 9.500 τ.μ.

Διαβάστε περισσότερα από την πηγή Neos Kosmos