diagonismos_psarontoyfekouΈνας σημαντικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο το Σεπτέμβριο, ο οποίος θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων που ασχολούνται με το αγωνιστικό ψαροτούφεκο παγκοσμίως.

Πρόκειται για το Παγκόσμιο Κύπελλο Πρωταθλητών Αθλητικής Υποβρύχιας Αλιείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Οι πρωταθλητές από πάνω από δέκα χώρες του κόσμου θα φτάσουν στη Λήμνο για ν’ αγωνιστούν στο υποβρύχιο ψάρεμα. Σε μια περιοχή που έχει οριοθετηθεί από τον όρμο του Θάνους μέχρι τον όρμο του Κοντιά, εκτιμάται ότι περισσότερες από 20 ομάδες θα διαγωνιστούν στο αγαπημένο τους άθλημα.

Ο διεθνής αγώνας ψαροτούφεκου επιστρέφει στη Λήμνο μετά από δέκα χρόνια, καθώς είχε φιλοξενηθεί ξανά στο νησί το 2004. Εμπνευστής της διοργάνωσης είναι ο Λημνιός πρωταθλητής Μανώλης Περιστέρης, ο οποίος είχε μεγάλες επιτυχές στο ενεργητικό του.

Η τελευταία φορά που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, ήταν το Σεπτέμβριο του 2008 στο Καστελλόριζο, ενώ μέχρι τότε τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούσαν τη διοργάνωση για επτά συνεχή χρόνια. Στο Καστελλόριζο ήταν η πρώτη φορά που κέρδισε ελληνική ομάδα, σπάζοντας έτσι την ιταλική κυριαρχία, ενώ φέτος οι Έλληνες αθλητές φιλοδοξούν να κατακτήσουν ξανά την πρωτιά.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Πρωταθλητών Αθλητικής Υποβρύχιας Αλιείας είναι ένας διεθνής αγώνας που θεωρείται θεσμός και ένας από τους σημαντικότερους στο είδος του σε παγκόσμιο επίπεδο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πρωταθλητές εν ενεργεία ή παλιότεροι, αφού ένας από τους σκοπούς της διοργάνωσης είναι οι νέοι στο χώρο αθλητές να συναντούν τους παλιότερους και να διδάσκονται απ’ αυτούς.

Η φιλοξενία, η επικοινωνία των λαών μέσω του αθλητισμού, η ανταλλαγή θέσεων, απόψεων και εμπειριών και η άμιλλα είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα στα οποία στοχεύει η διοργάνωση, ενώ με την παρουσία του αγώνα στις ακριτικές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, ενισχύεται η προβολή τους και τονώνονται οι τοπικές οικονομίες.

Ο αγώνας είναι ομαδικός, διεξάγεται δηλαδή με ομάδες των δύο ή τριών αθλητών, οι οποίοι πρέπει να είναι πρωταθλητές στη χώρα τους. Η διεξαγωγή του αγώνα γίνεται σε δύο αγωνιστικές ημέρες, χρονικής διάρκειας έξι ωρών η κάθε μία. Ο τόπος διεξαγωγής του αγώνα ορίζεται ως τράπεζα και υπάρχουν διαφορετικές για την κάθε αγωνιστική ημέρα.

Ο αγώνας διεξάγεται με σκάφη τα οποία παρέχει η διοργάνωση στις ξένες αποστολές. Βαθμολογούνται μόνο έγκυρα ψάρια, με ένα βαθμό ανά γραμμάριο. Ως προς τους ροφούς επιτρέπονται μόνο δύο τεμάχια ανά ομάδα, με ελάχιστο βάρος σύλληψης τα πέντε κιλά.

Στήρες, πίγγες, σφυρίδες από δύο κιλά και πάνω θεωρούνται έγκυρα. Για τα υπόλοιπα ψάρια, ελάχιστο όριο σύλληψης είναι τα 500 γραμμάρια και επιτρέπεται να πιάσει η ομάδα μέχρι 10 τεμάχια ανά είδος.
Επίσης ο κανονισμός βραβεύει τα δύσκολα θηράματα, όπως τη συναγρίδα και το φαγκρί, με ένα ειδικό bonus, καθώς και την ποικιλία των ειδών που θα πιάσει μια ομάδα.

Πρόκειται για έναν πρότυπο κανονισμό, ο οποίος θέλει τους αθλητές να κινούνται στον αγώνα με εξυπνάδα, σύνεση και στρατηγική.

Τα αλιεύματα του αγώνα πρόκειται να προσφερθούν για κοινωφελή σκοπό σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ή κοινωνικό φορέα που θα επιλέξουν οι διοργανωτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «Η ενέργεια αυτή καταδεικνύει το ήθος και τους σκοπούς της διοργάνωσης του Spearfishing Champions League, αφού αναγορεύει τον αγωνιστικό θεσμό του ψαροτούφεκου σε φορέα κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας».

Πηγή:  Εμπρός Net