Ποιους ψαράδες ευνοεί και ποιους βλάπτει η Κλιματική Αλλαγή
Σε ψυχρότερα ύδατα μετακινούνται τα ψάρια των τροπικών και υποτροπικών περιοχών του πλανήτη εξαιτίας της υπερθέρμανσης των ωκεανίων υδάτων που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή.
Σύμφωνα με το τμήμα της περιβόητης έκθεσης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που αναφέρεται στην κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τις επόμενες δεκαετίες θεωρείται αναπόφευκτη μια άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών και απομάκρυνση των ψαριών από τα ενδιαιτήματά τους προς ψυχρότερα ύδατα.
Στο χείριστο σενάριο η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών θα φτάσεις τους τρεις βαθμούς Κελσίου ως το 2100. Το πιο ευνοϊκό σενάριο προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας των νερών κατά έναν βαθμό Κελσίου.
Μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά μέτρησε για πρώτη φορά την κλίμακα των μετακινήσεων προς ψυχρότερες θάλασσες.
Συγκεκριμένα, στο βέλτιστο σενάριο τα ψάρια των τροπικών και υποτροπικών περιοχών θα απομακρύνονται από τους σημερινούς οικοτόπους τους και θα μετακινούνται προς τους πόλους κατά 25 χιλιόμετρα ανά δεκαετία, ενώ στο χείριστο κατά 15 χιλιόμετρα.
Η έρευνα εστιάστηκε σε 802 είδη ψαριών και ασπόνδυλων, διαδεδομένων στο εμπόριο αλιευμάτων, χρησιμοποιώντας μοντέλα προβολής της κατανομής τους στις θάλασσες του πλανήτη ως το τέλος του αιώνα.
«Οι περιοχές αυτές εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ψάρια για τη διατροφή τους. Θα δούμε μια απώλεια σε πληθυσμούς ψαριών που είναι πολύ σημαντικοί για την αλιεία και τις κοινότητες σε αυτές τις περιοχές». Αντιθέτως οι ψαράδες των πολικών περιοχών, τόσο στο νότιο αλλά κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, φαίνεται ότι θα βγουν κερδισμένοι.
«Καθώς τα ψάρια μετακινούνται προς τα ψυχρότερα νερά, το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους αλιείς στην Αρκτική» επεσήμανε η Μιράντα Τζόουνς, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και κύρια συγγραφέας της μελέτης, τονίζοντας: «Από την άλλη πλευρά αυτό θα διαταράξει τους πληθυσμούς που ζουν εκεί σήμερα και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό για τους πόρους».
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Marine Science».
Πηγή: Econews.gr (Ιστολόγιο)