Πραγγαρόλα για χταπόδια
Χαιρετώ την παρέα! Ως γνωστόν, το χταπόδι ψαρεύεται με πολλούς τρόπους. Μπορεί να πιαστεί με παραγάδι, με καλαμίδι, με πετονιές, αλλά ο κυριότερος τρόπος είναι η πραγγαρόλλα. Η πραγγαρόλλα ή αλλιώς κολπάδα είναι μια πετονιά #50 – #70 που στην άκρη της έχει δεμένες από 3 έως 5 σαλαγγιές και ανάλογα δολώματα. Τα δολώματα μπορεί να είναι πλαστικά, μεταλικά η φρέσκα ψαράκια. Τα άσπρα ψάρια είναι τα πιο ελκυστικά. Σπαράκια, λιθρινάκια και οτιδήποτε άλλο γιαλιστερό και άσπρο ψάρι θα δουλέψει στην πραγγαρόλλα. Όσο για τα ψεύτικα, τα μεταλικά πρέπει να είναι ανοξείδωτα και να γυαλίζουν και τα πλαστικά άσπρα. Όλα πάντως πρέπει να κοπούν σε σχήμα ψαριού. Κατάλληλη είναι η λαμαρίνα από τους τενεκέδες της φέτας η οποία κόβεται με ψαλίδι λαμαρίνας και για πλαστικό τα πλαστικά δοχεία λαδιού αυτοκινήτων. Στήν άκρη δένουμε μια αλυσίδα περίπου 25 πόντους, η οποία πρέπει επίσης να είναι γυαλιστερή.
Αν για δόλωμα βάλουμε ψαράκια φτιάχνουμε την πραγγαρόλλα με τον ίδιο τρόπο αλλά στις θέσεις των ψεύτικων δολωμάτων φτιάχνουμε θηλιές. Περνάμε την θηλιά από τα βράγχια του ψαριού και το δένουμε όπως δένουμε τα μολύβια της καθετής.
Το ψάρεμα του χταποδιού μπορεί να γίνει από βάθη 2 μέτρων έως και 50 μέτρων ή και παραπάνω. Ο καλύτερος βυθός είναι ο πετρώδης αλλά υπάρχουν χταπόδια και στις φυκιάδες.
Βρίσκουμε το μέρος που θέλουμε να ψαρέψουμε, σβήνουμε τη μηχανή ρίχνουμε την πραγγαρόλλα και κουνώντας την πάνω κάτω αφήνουμε το ρέμα να μας παρασύρει.
Αν υπάρχουν χταπόδια είναι κάπως απίθανο να μην πιάσετε.
Καλή σαςδιασκέδαση!