•  

kefaloi

Υλικά και εργαλεία.

  • Καλάμι σπαστό 2,70 ή 3,00 με μικρό action 3-30γρ. Προσωπικά χρησιμοποιώ το SUMO fly 2,70 με action 6-7 της DAM. Το συγκεκριμένο επειδή είναι fly δεν έχει ουρά. Γι αυτό του έχω φτιάξει μία στον τόρνο. ‘Έτσι έγινε 3,05. Στον καθένα ότι βολεύει φυσικά.
  • Μηχανάκι μικρό και γρήγορο που να χωράει 100 μέτρα #16 ή #18 πετονιά.
  • Πετονιά #16 ή #18 extrα strong, (Προσωπικά χρησιμοποιώ #18 με δύναμη 3,8 κιλά. Η μπομπίνα πρέπει να είναι γεμάτη μέχρι τα χείλη. Επειδή αυτές οι πετονιές είναι ακριβές, βάζω μια πιο χοντρή στην αρχή και υπολογίζω να χωρέσει ακριβώς μετά από αυτή η καλή. Ο λόγος που η πετονιά πρέπει να είναι μέχρι τα χείλη της μπομπίνας είναι ότι φεύγει ευκολότερα στα μακρινά πετάγματα.
  • Αγκίστρι #6-#7 παπαγαλέ.
  • Φελλός με μολύβι χειροποίητος. (Βλέπε κατασκευή φελλού)
  • Μολύβι φακή σχιστό.
  • Ζυμάρι για δόλωμα. (Πάρε μια ιδέα για κατασκευή ζυμαριού).
  • Μαλάγρα από τυριά, ψάρια φρέσκα και μη, και αποφάγια. Ζητήστε από ένα supermarket ένα τενεκέ με τα ζουμιά της φέτας, και ρίξτε μέσα τα υπόλοιπα κάνοντάς την σκληρή με τριμμένη φρυγανιά.

Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου ψαρέματα. Όποτε δεν μπορώ να πάω με την βάρκα πάω για κεφάλους. Ο λόγος? Το ίδιο το ψάρι!!!  Το θεωρώ από τα πιο συναρπαστικά ψαρέματα. Το μέγεθός του, η δύναμή του και η επιδεξιότητα που χρειάζεται στο ψάρεμα του με συναρπάζουν. Σ’ αυτό το άρθρο δεν θα σας πω, πως να πιάσετε τους κέφαλους του λιμανιού που κάθονται κάτω από το καλάμι σας. θα μπούμε σε λίγο πιο εξειδικευμένο ψάρεμα.

kefaloi-2Ο στόχος μας είναι να πιάσουμε κέφαλους πελαγίσιους του κιλού ή μεγαλύτερους ή…. πολύ μεγαλύτερους (ας ελπίζουμε τουλάχιστον 🙂 ). Διαλέγουμε ένα μέρος που μπορούμε να πάμε τακτικά και δεν μαζεύει λουόμενους. Ξέρω… είναι δύσκολο… Όμως ο κέφαλος φοβάται και δεν πλησιάζει τα αγκίστρια. Λιμάνια (με μικρή κινητικότητα) και όρμοι είναι ότι καλύτερο. Το βάθος να κυμαίνεται από 0,60-2,50 μέτρα. Αν είναι πιο βαθιά θα δυσκολεύεστε να φτιάξετε το βάθος του φελλού, που πρέπει να είναι περίπου 5-10 πόντους από τον βυθό. Μαλαγρώνετε και αρχίζετε αμέσως το ψάρεμα. Αλλά μην νομίζετε ότι θα πιάσετε αμέσως τους μεγάλους κέφαλους. Μπορεί και να μην πιάσετε κανέναν την πρώτη μέρα. Για 3-4 μέρες πρέπει να μαλαγρώνεται το μέρος. Είναι καλό να γίνει “στέκι” εκείνο ακριβώς το σημείο που ρίχνετε το φελλό σας ….και πάντα στο ίδιο σημείο!!! Καλύτερες ώρες είναι οι απογευματινές, 3-4 ώρες πριν να βραδιάσει. (εκμεταλλεύσου και τις ιδανικές ημέρες- ποτέ δεν ξέρεις…) Οι κέφαλοι έχουν την συνήθεια να μπαίνουν σε λιμάνια πριν να βραδιάσει. Εκείνη την ώρα πρέπει να είστε εκεί με μαλαγρωμένο το μέρος για να τους κρατήσετε εκεί και να τσακώσετε μερικούς. Επίσης μπορείτε να τους ψαρέψετε και αργότερα, όταν βραδιάσει, βάζοντας στο φελλό σας σιάλουμ. Τότε πιάνονται ακόμη μεγαλύτερα κομμάτια!!!

armatosia-kefalous
Ας γυρίσουμε στην αρχή να δούμε “τι κάνεις” για να ξεκινήσεις. Ο κέφαλος είναι πονηρό ψάρι και γι αυτό να προτιμάς #16 ή #18 πετονιά και μονάγγιστρο. Περνάς το φελλό και στην άκρη της πετονιάς δένεις το αγκίστρι. Το μολύβι πρέπει να μην είναι κοντά στο αγκίστρι γιατί ο κέφαλος το βλέπει και φοβάται. Περίπου 30 πόντους από το αγκίστρι είναι καλή απόσταση. Επίσης το μολύβι να είναι μικρό. Αν χρειάζεται δεύτερο μολύβι το βάζεις κοντά στο φελλό για να μην φαίνεται. Βάζεις την οδοντογλυφίδα για να στηρίξεις το φελλό και βυθομετράς το σημείο που θα ψαρέψεις. Όταν σιγουρευτείς ότι το αγκίστρι σου είναι 5-10 πόντους από τον βυθό τότε αρχίζεις δόλωμα και ρίξιμο. Το ζυμάρι όταν δολωθεί πρέπει να είναι σαν ένα φυλλαράκι και το αγκίστρι να μην φαίνεται καθόλου. Αυτό το καταφέρνεις βάζοντάς το στο στόμα σου, γιατί με τα χέρια κολλάει. Φυσικά έχεις ρίξει την μαλάγρα μόλις έφτασες εκεί.

Ο κέφαλος δεν έχει δόντια, “πιπιλάει” την τροφή του πριν να την καταπιεί. ‘Έτσι όταν έρθουν οι κέφαλοι θα δεις το φελλό να κουνιέται λίγο προς τα κάτω δυο τρεις φορές. Δεν θα καρφώσεις τότε… θα καρφώσεις όταν χαθεί ο φελλός. Το κάρφωμα πρέπει να γίνει γρήγορα και απότομα αλλιώς το ψάρι θα χαθεί ή δεν θα πιαστεί καλά, με αποτέλεσμα να μην μπορέσεις να το βγάλεις. Αν χάσεις ψάρι με τον δεύτερο τρόπο, τα ψάρια θα εξαφανιστούν για πολλή ώρα. Επίσης αν αφήσεις ένα μικρό κεφαλόπουλο ελεύθερο πάλι θα εξαφανιστούν τα ψάρια! Καλύτερο είναι (για όσα δεν θες) να τα βάζεις ζωντανά στο καλάθι σου και να τα πετάς στην θάλασσα πριν να φύγεις. Η ρέγουλα στο μηχανάκι πρέπει να είναι τόσο ανοικτή ώστε να μην σπάσει η πετονιά. Μην βιάζεσαι να βγάλεις το ψάρι. Κράτα του αντίσταση και μάζευε μόνο όσο έρχεται. Μετά από λίγη ώρα θα “σκάσει” και θα έρθει μόνο του.

Ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά για να ξεκινήσετε αυτό το συναρπαστικό ψάρεμα και συγχωρέστε με για το φτωχό φωτογραφικό υλικό!!!

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση!!!