Στόχος η αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας στα ποτάμια
Με στόχο την προστασία της ιχθυοπανίδας των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα που απειλείται από αλιείς που δραστηριοποιούνται παράνομα, αλλά και από …ερασιτέχνες, οι οποίοι προχωρούν σε αλίευση μεγάλων ποσοτήτων για πώληση, παραγματοποιήθηκε σύσκεψη από τους αρμόδιους φορείς, με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
Όπως ανέφερε η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά, Χαρίκλεια Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με καταγγελίες, μόνο από τον ποταμό Αξιό αλιεύονται παράνομα τουλάχιστον 500 κιλά ψάρια κάθε εβδομάδα από άτομα που δραστηριοποιούνται χωρίς άδεια, ενώ οι επαγγελματίες αλιείς του ποταμού είναι μόνο τρεις. Μία ιδιαιτέρως καταστρεπτική πρακτική που επηρεάζει εκτός από τα ψάρια και τους υπόλοιπους υδρόβιους οργανισμούς που διαβιούν στα ποτάμια είναι η ηλεκτραλιεία που φαίνεται πως βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας Ημαθίας, Δέσποινα Σπορέλα, η παράνομη αλιεία απειλεί με αφανισμό σπάνια είδη ψαριών στα τέσσερα ποτάμια της Ημαθίας, όπως το σπάνιο είδος πέστροφας που φιλοξενεί ο ποταμός Αράπιτσα. Στο χείλος της εξαφάνισης βρίσκονται λόγω της παράνομης εντατικής αλίευσης και τα χέλια, ένα είδος που παλιότερα βρίσκονταν σε αφθονία στην περιοχή, σύμφωνα με τον Πλάτωνα Κλεανθίδη από το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Πέρα από τον Αξιό, φαινόμενα παράνομης αλιείας καταγράφονται και στον Αλιάκμονα, και ιδιαίτερα στο εκβολικό του σύστημα, ενώ σημαντική επιβάρυνση δέχεται και ο Λουδίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Λυδία Αλβανού.
Και, αν για το θαλάσσιο περιβάλλον το πλαίσιο προστασίας είναι πιο σαφές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση, από το 1970 έως και σήμερα δεν έχει ασκηθεί συγκροτημένη αλιευτική πολιτική για τα εσωτερικά ύδατα -λίμνες και ποτάμια-, ενώ παραμένουν ασαφή αρκετά σημεία της νομοθεσίας, όπως τα όρια των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι των Τμημάτων Αλιείας Θεσσαλονίκης και Πιερίας, της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, του Δασονομείου Χαλκηδόνας και των αστυνομικών τμημάτων Χαλάστρας και Πλατέως. Οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν τη βούληση να συνεργαστούν στενά για τον περιορισμό της παράνομης αλιείας στα ποτάμια της προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού, με μέτρα όπως οι κοινές περιπολίες, ενώ επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας.
Πηγή : http://www.ypaithros.gr