THAlΑμείωτοι εμφανίζονται οι πνιγμοί στην Κρήτη, οι οποίοι ωστόσο μέχρι σήμερα δεν παρουσιάζουν αυξητική τάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πέρυσι όλο το χρόνο οι θάνατοι μέσα στο νερό έφτασαν συνολικά τους 50. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα σε όλο το νησί έχουν χάσει τη ζωή τους 28 λουόμενοι εντός ύδατος. Και δυστυχώς υπολείπεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου, μιας και διανύουμε το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Τα σκήπτρα κρατά ο μεγαλύτερος νομός. Το Ηράκλειο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, πέρυσι σημειώθηκαν όλο το έτος 16 θάνατοι εντός θαλάσσιου ύδατος. Φέτος και μέχρι τις 16 Αυγούστου οι θάνατοι στο νομό ανήλθαν στους 11. Από αυτούς οι 8 ήταν άνδρες και οι 3 γυναίκες. Τα περιστατικά σημειώθηκαν στις 9 Μαΐου στον Καρτερό και στις 19 του ίδιου μήνα στο Κακό Όρος, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο Έλληνες, ηλικίας 57 και 31 χρονών. Στις 23 Ιουνίου στο δυτικό Λέντα, όπου έχασε τη ζωή του ένας 57χρονος Αυστριακός. Επίσης, στις 7, 8, 16, 21, 24, 27 και 31 Ιουλίου, όπου έχασαν τη ζωή τους και μάλιστα μέσα σε ένα μήνα, οι υπόλοιποι 8. Από αυτούς οι τρεις ήταν αλλοδαποί από Σερβία, Πολωνία και Ελβετία, ηλικίας 82, 60 και 59 ετών, αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως οι θαλάσσιες περιοχές είχαν να κάνουν για τους παραπάνω 8 νεκρούς του Ιουλίου με το λιμένα Ηρακλείου, όπου αυτοκτόνησε πέφτοντας με το αμάξι της μια κοπέλα. Επίσης, με τη Χερσόνησο, τον Πέρα Τσούτσουρα, την Αμνισό, την Αμμουδάρα, τα Μάλια και τον Ανισαρά. Μάλιστα, στις δύο τελευταίες θαλάσσιες περιοχές μέσα σε μια μέρα έχασαν κολυμπώντας τη ζωή τους δύο αλλοδαποί. Όσον αφορά στην Αμμουδάρα, μέχρι τώρα καταγράφονται δύο θανατηφόρα περιστατικά, με θύματα δύο υπερήλικες 85 και 78 ετών, στις 24 και 31 του περασμένου μήνα, αντίστοιχα.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 300 θάνατοι, κάθε έτος, από πνιγμό και γενικά ως αιτία θανάτου ο πνιγμός καταλαμβάνει παγίως μία θέση στις κύριες αιτίες ατυχηματικού θανάτου», αναφέρει μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ο διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας, πλωτάρχης κ. Ευθύμιος Δουβής.

Κατά την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων για την περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου, ο ίδιος τονίζει πως «δε θα πρέπει να αγνοούμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό που ανέρχεται στο 35% των παραπάνω περιστατικών οφείλεται σε άλλα αίτια, πλην πνιγμού, όπως σε παθολογικά αίτια ή αυτοκτονία».

Ρέθυμνο

Όσον αφορά στο νομό Ρεθύμνου, που έρχεται δεύτερος, πέρυσι πνίγηκαν συνολικά 13 άτομα. Από αυτούς οι 9 πνίγηκαν στα βόρεια παράλια και οι υπόλοιποι 4 στα νότια παράλια του νομού. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι όλοι ήταν άνδρες. Φέτος και μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα 7 άτομα. Από αυτούς οι 4 στα βόρεια του νομού και οι 3 στα νότια του νομού.

Συγκεκριμένα, στις 18 Μαΐου ένας 71χρονος Τσέχος στον Πλατανιά, στις 27 Ιουνίου ένας 82χρονος Έλληνας στο Γεράνι, στις 12 Ιουλίου στη Σούδα του Πλακιά ένας 54χρονος, στις 17 Ιουλίου ένας Έλληνας 59 ετών στην Επισκοπή, στις 30 του ίδιου μήνα ένας 52χρονος Γερμανός στον Παλίγκρεμο του Πλακιά, την πρώτη ημέρα του Αυγούστου στο Άδελε ένας 79χρονος Έλληνας και στις 6 Αυγούστου ένας 27χρονος Γάλλος στον Άγιο Παύλο. Για το τελευταίο περιστατικό οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπαθε ο λουόμενος ανεύρισμα τη στιγμή που βρισκόταν μέσα στο νερό, ωστόσο θα αποφανθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Χανιά

Για το νομό Χανίων τα περιστατικά ανέρχονται το 2014 στα 12, όπου ανάμεσα στους πνιγμένους βρισκόταν μόνο μια γυναίκα. Φέτος και μέχρι σήμερα τα περιστατικά που σημειώθηκαν στο νομό έφτασαν τα 7 και είχαν να κάνουν τα περισσότερα με γυναίκες. Συγκεκριμένα, στις 5 Ιουνίου στη Γεωργιούπολη έχασε τη ζωή του στη θάλασσα ένας Ρώσος. Δύο ημέρες αργότερα μια συμπατριώτισσά του, ηλικίας 60 ετών, πέθανε ενώ κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή του Καβρού.

Στις 4 Ιουλίου του τρέχοντος πάντα έτους στη Χρυσή Ακτή Χανίων μια 65χρονη Ελληνίδα «έσβησε», ενώ την ίδια ημέρα μια 35χρονη Μεξικανή βρήκε επίσης το θάνατο μέσα στο νερό και συγκεκριμένα στην περιοχή Κουτάλα Αλμυρίδας. Στις 22 Ιουλίου, στην Παχιά Άμμο Παλαιόχωρας, άλλη μια γυναίκα, ηλικίας αυτήν τη φορά 69 ετών, έχασε τη ζωή της. Στις 3 Αυγούστου, ένας 66χρονος Έλληνας πέθανε ενώ κολυμπούσε στη Χονολουλού Χανίων.

Τέλος, το μεσημέρι της Κυριακής 16 Αυγούστου άλλη μια αλλοδαπή, ηλικίας 50 ετών, ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή «Γεωργιούπολη Αποκορώνου» νομού Χανίων χωρίς τις αισθήσεις της και την περασμένη Τρίτη υπέκυψε στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, όπου νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.

Λασίθι

Στο Λασίθι πέρυσι είχαμε 9 πνιγμούς. Φέτος και μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρία περιστατικά. Ειδικότερα, στη μακρά λίστα των πνιγμών προστίθεται ο 38χρονος ψαροντουφεκάς και πατέρας δύο παιδιών, που ανασύρθηκε από τη θάλασσα νεκρός αρχές Ιουνίου κι εντοπίστηκε κοντά στον Αθερινόλακκο μετά από έρευνες.

Επίσης, στη θαλάσσια περιοχή του Κουρεμένου Σητείας, χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε στις 16 Ιουνίου ένας 85χρονος Έλληνας και στο Θόλο Ιεράπετρας στις 4 Αυγούστου είχαμε ένα νεκρό Έλληνα 82 ετών.

Ενημέρωση και κανόνες: Δράσεις από το Λιμεναρχείο

Οι χαρές της θάλασσας είναι πολλές και μεταξύ αυτών το κολύμπι είναι μία από τις μεγαλύτερες. Παρ” όλα αυτά, για να απολαύσουμε τις χαρές της θάλασσας, θα πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα ορισμένους κανόνες, οι οποίοι καθιστούν ασφαλή την κολύμβηση και πραγματική απόλαυση τη θάλασσα.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, σε συνεργασία με τους παράκτιους ΟΤΑ, έχει αναπτύξει ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο ναυαγοσωστικής κάλυψης όλων των χαρακτηρισμένων πολυσύχναστων λουτρικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης/Π.Ε. Ηρακλείου, τον ΕΟΤ και την Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου έχει προβεί στην έκδοση ενημερωτικής αφίσας, η οποία φέρει τον τίτλο «Απόλαυσε με ασφάλεια το καλοκαίρι σου» και περιέχει βασικούς κανόνες ασφαλούς κολύμβησης σε τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά).

Παράλληλα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ενεργεί συνδυαστικά τόσο στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού, όσο και στο πλαίσιο ανάληψης στοχευμένων δράσεων κατά την ενάσκηση των εποπτικών του καθηκόντων, διενεργώντας τακτικούς και έκτακτους ελέγχους κάθε δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα σε χώρο τοπικής αρμοδιότητάς του, εντεινόμενους κατά τις περιόδους αιχμής.

Τονίζεται ότι επιβάλλεται από τις περιστάσεις μία ευρεία δικτύωση των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, είτε αυτοί είναι κρατικοί είτε μη, επαγγελματικοί ή εθελοντικοί, έτσι ώστε όλοι μαζί από κοινού, δρώντας ως ενεργοί συμπληρωματικοί βραχίονες, να καλλιεργήσουν την κολυμβητική παιδεία και τη ναυτοσύνη εν γένει, όπως άλλωστε αρμόζει στους πολίτες μιας θαλασσινής χώρας όπως της Ελλάδας.
Έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα   

pi9n

Με ασφάλεια στη θάλασσα – Χρήσιμες συμβουλές από το λιμενάρχη Αγ. Νικολάου

Δυστυχώς και φέτος οι πνιγμοί στην Κρήτη είναι πολλοί και οφείλονται βασικά στη μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας. Ο λιμενάρχης Αγίου Νικολάου, αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Σπύρος Αγγελάκης, μας δίνει σήμερα χρήσιμες συμβουλές ώστε προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Όπως αναφέρει ο κ. Αγγελάκης, «το κολύμπι στη θάλασσα είναι καλό, όπως καλή είναι και η ενασχόλησή μας με τα θαλάσσια αθλήματα, αλλά η ασφάλειά μας είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για όλους. Παρακάτω αναφέρονται τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται από όλους για να αποφεύγονται οι πιθανοί κίνδυνοι σε κάθε ασχολία μας με το νερό.

Κολύμβηση: Να μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι. Να μην κολυμπάτε, αν δεν περάσουν 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Να μην κολυμπάτε αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Να μην κάνετε απότομες κινήσεις. Να μη μένετε με τις ώρες στη θάλασσα. Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (π.χ. στρώματα θαλάσσης) αν δεν ξέρετε κολύμπι. Να ενημερώνεστε για τη μορφολογία του βυθού και τα ρεύματα της παραλίας, πριν μπείτε στο νερό.

Βουτιές: Να μη βουτάτε με το κεφάλι. Να μη βουτάτε σε άγνωστα νερά. Να μην κάνετε βουτιές από μεγάλο ύψος, αν δεν έχετε κατάλληλη εκπαίδευση. Αν πρόκειται να βουτήξετε από την άκρη της πισίνας, το νερό πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 1,2 μέτρα, αλλά αν η βουτιά γίνει από βατήρα το βάθος πρέπει να είναι πάνω από 2,5 μέτρα. Να μην κάνετε βουτιές μόνοι. Να μην κάνετε βουτιές μετά τη δύση του ηλίου.

Ψαροντούφεκο: Να κάνετε ψαροντούφεκο πάντοτε με παρέα. Να μην κάνετε ψαροντούφεκο, εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Γνωρίστε τα νερά, τα σπήλαια και τα ρεύματα της θάλασσας, πριν αρχίσετε το ψάρεμα. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε σημαδούρα. Βεβαιωθείτε πως δεν ψαρεύετε πάνω στις ρότες των πλοίων. Να κάνετε ψαροντούφεκο κοντά στην ακτή. Να μην κάνετε ψαροντούφεκο αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα ή έχετε κακή φυσική κατάσταση (η τήρηση των παραπάνω μέτρων θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλειά μας).

Στη συνέχεια αναφέρονται τα μέτρα προφύλαξης ανά θαλάσσιο άθλημα και συμβουλές για να πάνε όλα καλά.

Ιστιοσανίδα: Να κάνετε μαθήματα με ειδικευμένο δάσκαλο. Να φοράτε πάντοτε ειδικό σωσίβιο. Να κάνετε ιστιοσανίδα με παρέα. Να μην κάνετε ιστιοσανίδα, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσης. Αν μπορείτε, επενδύστε σε μία ιστιοσανίδα με υποδοχές για τα πόδια, διότι παρέχει καλύτερη σταθερότητα. Να κάνετε ιστιοσανίδα μόνο στις παραλίες που επιτρέπεται.

Ιστιοπλοΐα: Να φοράτε πάντοτε ειδικό σωσίβιο. Να κάνετε μαθήματα ιστιοπλοΐας, ειδάλλως να κάθεστε μακριά από τη μαΐστρα (το κεντρικό πανί του σκάφους). Να αποφεύγετε το αλκοόλ. Να μη σαλπάρετε αν δεν καταρτίσετε πρόγραμμα και δεν το κοινοποιήσετε σε κάποιο υπεύθυνο άτομο που μένει στη στεριά. Να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Ελέγξτε την κατάσταση του σκάφους πριν ξεκινήσετε. Ενημερωθείτε για τον καιρό πριν ξεκινήσετε.

Θαλάσσιο σκι: Να κάνετε μαθήματα με ειδικευμένο δάσκαλο. Να φοράτε ειδικό σωσίβιο. Βεβαιωθείτε ότι το ταχύπλοο και τα σκι είναι σε καλή κατάσταση. Να προσέχετε τα απόνερα που δημιουργεί το ταχύπλοο. Να σβήνετε τη μηχανή όταν πλησιάζετε το σκιέρ που έχει πέσει στο νερό. Φροντίστε να οδηγεί το σκάφος έμπειρος στο θαλάσσιο σκι άνθρωπος. Φροντίστε να υπάρχει συνοδός στο ταχύπλοο, που θα έχει το νου του στο σκιέρ. Να κάνετε θαλάσσιο σκι παράλληλα με την ακτή και μακριά από αυτήν. Να μην κάνετε θαλάσσιο σκι τη νύχτα ή σε παραλίες όπου απαγορεύεται.

Τζετ σκι: Να φοράτε πάντοτε ειδικό σωσίβιο. Να δένεστε με τον ιμάντα που σας συνδέει με τη μηχανή, ώστε αν πέσετε από το νερό να σβήσει η μηχανή. Να κάνετε τζετ σκι μόνο στις παραλίες όπου επιτρέπεται και μακριά από τους λουόμενους και τους σέρφερ. Να μην πλησιάζετε με το τζετ σκι άλλα πλεούμενα. Να κάνετε τζετ σκι με παρέα.

Κανό: Να φοράτε πάντοτε σωσίβιο. Να μην κάνετε κανό αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Βεβαιωθείτε ότι το κανό είναι σε άριστη κατάσταση. Μην απομακρύνεστε πολύ από την παραλία».

Συμβουλές για ενήλικες: Ποτέ με γεμάτο στομάχι…

«* Μην ασχολείστε με θαλάσσια αθλήματα εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

* Μην ασχολείστε με θαλάσσια σπορ τις ώρες που καίει περισσότερο ο ήλιος (12 το μεσημέρι έως 4 το απόγευμα).

* Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί εάν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση, αν είστε υπέρβαροι ή αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα. Ειδικά οι πάσχοντες από επιληψία, στεφανιαία νόσο, διαταραχές του αίματος που προκαλούν μουδιάσματα των άκρων και κράμπες και όσοι είναι επιρρεπείς στη λιποθυμία δεν πρέπει να κάνουν καταδύσεις, ψαροντούφεκο, τζετ σκι, θαλάσσιο σκι ή ιστιοσανίδα, ενώ στην κολύμβηση και το κανό πρέπει να έχουν μαζί έναν άλλο ενήλικα.

* Ενημερωθείτε για τις τοπικές καιρικές συνθήκες και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας πριν πάτε για κολύμπι, για ψάρεμα ή για οποιοδήποτε θαλάσσιο άθλημα ή δραστηριότητα. Να θυμάστε ότι οι απότομες μεταβολές του καιρού (όπως τα μελτέμια) μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες.

* Περιορίστε τις δραστηριότητές σας κοντά στην ακτή ή έστω στις περιοχές που οριοθετούνται με σημαδούρες. Προσέξτε επίσης να μη βρίσκεστε πάνω στη ρότα των πλοίων.

* Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα πλωτό μέσο να φοράτε σωσίβιο, ανεξάρτητα από την απόσταση που πρόκειται να διανύσετε, το μέγεθος του σκάφους ή τις κολυμβητικές ικανότητές σας. Σωσίβιο χρειάζονται όλοι οι επιβαίνοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

* Να έχετε το νου σας για ενδείξεις που προειδοποιούν για μεγάλο ύψος κύματος από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν.

* Αν παγιδευτείτε σε ένα θαλάσσιο ρεύμα, αρχίστε να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή. Όταν ξεφύγετε από αυτό, θα μπορέσετε να κολυμπήσετε προς τα έξω».

Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά… Χρειάζεται κουβέντα

«Για να απολαμβάνουν τα παιδιά τις χάρες του νερού με ασφάλεια, οι γονείς ή όποιοι ενήλικες τα έχουν μαζί τους στις διακοπές, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα προφύλαξης:

* Ποτέ μην αφήνετε το παιδί χωρίς επίβλεψη μέσα ή γύρω από το νερό.

* Μη χρησιμοποιείτε τις συσκευές επίπλευσης (όπως τα μπρατσάκια, τις φουσκωτές κουλούρες κ.λπ.) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.

* Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά την ηλικία των 4 ετών), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές κατά προτίμηση. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.

* Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας δε φοβάται τον πνιγμό, ακόμα κι αν ξέρει καλό κολύμπι. Τα μικρά παιδιά (ειδικά όσα έχουν ηλικία κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά και διαρκώς από έναν ενήλικα όταν βρίσκονται στη θάλασσα ή στην πισίνα.

* Μάθετε στο παιδί ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.

* Μάθετε στο παιδί να μην μπαίνει στο νερό, εάν δεν έχουν περάσει 4 ώρες από το φαγητό.

Ειδικά στη θάλασσα, οι ειδικοί συνιστούν:

* Να παίζετε μαζί με το παιδί στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.

* Μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό αν φοβάται.

* Να του επισημαίνετε συνεχώς τους πιθανούς κινδύνους.

* Να χρησιμοποιείτε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης, εάν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι.

* Μάθετε στο παιδί να μην μπαίνει στο νερό εάν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές (ιδίως όταν βρέχει), ούτε όταν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.

* Μάθετε στο παιδί να μην κάνει βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

* Μάθετε στο παιδί να μη σπρώχνει και να μη βυθίζει τους άλλους στο νερό.

* Διδάξτε του ότι πρέπει να βγαίνει αμέσως από το νερό εάν δεν νιώθει καλά, φοβηθεί ή κρυώνει.

* Μάθετέ του να καλεί σε βοήθεια, εάν νιώσει κίνδυνο».

Διαβάστε περισσότερα στο: RethemnosNews