Τα ψάρια «ετοιμάζονται» να βγουν στον αφρό
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών με το τοπίο να δείχνει να ξεκαθαρίζει και τις εταιρίες να ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Ήδη τον τελευταίο καιρό υπάρχουν συνεχή ραντεβού των διοικήσεων των εταιριών με τις τράπεζες που κρατούν τα «κλειδιά» λόγω του μεγάλου δανεισμού των εισηγμένων.
Σημαντικό ρόλο στο ξεκαθάρισμα του τοπίου φαίνεται να έχει ο μεγαλοεπενδυτής Wilbur Ross που είναι ένας εκ των νέων μετόχων της Eurobank. Εξάλλου ο ίδιος σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία προτίθεται να χρηματοδοτήσει τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, με την προϋπόθεση οι τρεις εταιρίες του κλάδου θα ενοποιηθούν.
Στόχος του κ. Ross είναι η νέα εταιρία που θα συσταθεί να μπορεί να πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές και να αποπληρώνει τα δάνειά της. Το νέο σχήμα μπορεί να εισαχθεί εκ νέου στο χρηματιστήριο και να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια. Εξάλλου ο γεννημένος το 1937 Wilbur Ross είναι ένας από τους πιο γνωστούς αμερικανούς επενδυτές που αναδιαρθρώνουν «προβληματικές» εταιρείες και εκτιμάται ότι οι προσπάθειες του για ξεκαθάρισμα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών πιάνουν ήδη τόπο.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγορά ο κ. Ross είχε πολλαπλά ραντεβού με τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξει «κούρεμα» των δανείων και το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί να μπορεί να αναδειχθεί σε «εθνικό πρωταθλητή». Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο καθώς μπορεί να καταγράψουν κάποιες ζημιές, από το κούρεμα των δανείων, ωστόσο εκτιμούν ότι θα καταγράψουν σημαντικές υπεραξίες από την πώληση μετοχών ενώ μεγάλο μέρος των δανείων θα αρχίσει να εξυπηρετείται κανονικά.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες κατέχουν ποσοστό 42,79% στη Σελόντα, 21% στη Δίας, ενώ στον Νηρέα, που είναι και η πρώτη «δύναμη», ελέγχουν δάνεια και όχι μετοχές ύψους 222 εκατ. ευρώ. Πάντως τα πρώτα αποτελέσματα από τις επαφές του κ. Ross αρχίζουν και γίνονται ήδη ορατά.
Ήδη χθες η Σελόντα συμφώνησε με τις τράπεζες για την πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση των δανείων της. Παράλληλα, η διοίκηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και συμμετοχής στρατηγικών επενδυτών στην εταιρεία προς ενίσχυση της ρευστότητας και εξεύρεσης κεφαλαίων κίνησης. Tο ποσό της κεφαλαιοποίησης εκτιμάται πως θα κυμαίνεται στα πέριξ των 60 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Σελόντα προχωρεί στην σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 24 Ιουλίου με θέματα καταρχάς τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε υφιστάμενης κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της εταιρίας, με σκοπό τον συμψηφισμό σωρευτικών ζημιών ή και τον σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού.
Παράλληλα προ των πυλών για συμφωνία με τις τράπεζες βρίσκεται και η Νηρέας, με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρίας και της μετοχοποίησης των χρεών της. Ο πρόεδρος της Νηρέας, Αριστείδης Μπελλές στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, εκτίμησε ότι η διοίκηση της εταιρίας θα καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι.
Η κεφαλαιοποίηση θα αφορά σε τραπεζικές υποχρεώσεις 50-60 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο δανεισμού 226 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 56 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα και άλλα 132 εκατ. ευρώ είναι πληρωτέα το 2015. Το τίμημα της μετοχοποίησης χρεών για τους σημερινούς μετόχους του Νηρέα θα είναι επώδυνο καθώς από μεγαλομέτοχοι θα καταστούν μικρομέτοχοι.
Πηγή: Sofokleousin.gr