Μπορεί η εμφάνιση των τσουχτρών στις παραλίες του Κορινθιακού, αλλά και του Πατραϊκού, να έχει αποδοθεί από τους επιστήμονες στην υπεραλίευση, όμως από την μεριά του ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών, Δημήτρης Κυριακουλόπουλος,τονίζει ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. 

Σε βραχυχρόνιο τουλάχιστον επίπεδο. «Ο αριθμός των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών είναι ίδιος με των προηγούμενων χρόνων και δεν μπορεί να πει κανείς ότι την φετινή χρονιά υπήρξε κάποια αύξηση της αλιείας» τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr. 

Άλλωστε, όπως διαβεβαιώνει, οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εντατικοί στους επαγγελματίες αλιείς. «Οι αλιείς δεν δρουν ανεξέλεγκτα. Τα αλιευτικά σκάφη καταθέτουν σε κάθε αλιευτική περίοδο άδειες και αντίστοιχα πιστοποιητικά που τους επιτρέπουν να ψαρεύουν, πάντα μόνο με τα νόμιμα αλιευτικά μέσα». 

Επιπλέον, οι έλεγχοι συνεχίζονται και στην θάλασσα με τα λιμενικά περιπολικά, ενώ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα άνδρες του λιμενικού, πηγαίνουν στην ιχθυόσκαλα και ελέγχουν τις ψαριές των ψαράδων». 

Πέρα όμως από τους ελέγχους του Κεντρικού Λιμεναρχείου, υπάρχει και το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας που υπάγεται στο Υπουργείο το οποίο έχει υποχρεώσει όλα τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη να έχουν το μηχάνημα DMS. 

Μέσω αυτού του μηχανήματος οι αρμόδιοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα αλιευτικά σκάφη, αλλά και τα αλιευτικά μέσα που χρησιμοποιούν. «Τα πρόστιμα που προκύπτουν σε όσους κάνουν παραβάσεις είναι τόσο αυστηρά και τσουχτερά που πραγματικά δεν τους συμφέρει να το ρισκάρουν»τονίζει σχετικά ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών.

 

Τελικά οι μέδουσες στα παράλια της Πάτρας είναι αποτέλεσμα της υπεραλίευσης;

“Η νομοθεσία για την αλιεία εφαρμόζεται”

«Το να μιλήσει κανείς για το θέμα της υπεραλίευσης και για τις επιπτώσεις στo θαλάσσιο περιβάλλον είναι κάτι σχετικό. Δεν υπάρχουν στοιχεία στην διάθεση μας που να καταλήγουν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα». 

Όσο για την ερασιτεχνική αλιεία είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να έχει οδηγήσει στην εμφάνιση (σε τόσο μεγάλο βαθμό) των τσουχτρών που έχουν “στοιχειώσει” το φετινό μας καλοκαίρι. 

Οι ερασιτέχνες αλιείς είναι πολλοί, όμως οι ποσότητες που ψαρεύουν είναι μικρές. Οπότε σε βραχυχρόνιο επίπεδο η ερασιτεχνική αλιεία δύσκολα μπορεί να επηρεάσει το θαλάσσιο περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό. 

Συμπερασματικά, «η υπάρχουσα νομοθεσία για την αλιεία εφαρμόζεται. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης η αλλαγή των μέτρων για την αλίευση στον Κορινθιακό ή ακόμα και η απαγόρευση της».