Θέλω να σας προσφέρω τις γνώσεις μου στο ψάρεμα του σαργού μετά από 30 χρόνια εμπειρίας. Ο Σαργός το εξαιρετικό αυτό σπαριδές σε εμφάνιση, γεύση & μαχητικότητα ευτυχώς για εμάς, βρίσκεται σε αφθονία στους βυθούς ολόκληρης της χώρας μας. Πλήν όμως για να κάνουμε εξαιρετικές ή καλές ψαριές από σαργούς σεβαστού μεγέθους, πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά θα έλεγα, κάποιες παραμέτρους στο ψάρεμα του. Αυτές είναι οι παρακάτω με σειρά προτεραιότητας.

  

1. Συνθήκες της Θάλασσας.

Ο σαργός τρώει με όρεξη όταν, στο σημείο που θα επιλέξουμε να τον ψαρέψουμε επικρατεί έντονη Θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα τα νερά να έχουν πάρει πράσινο χρώμα από γαλανό που είναι σε ήρεμη κατάσταση. Επίσης, στο πέσιμο του καιρού όταν τα νερά είναι ακόμα θολωμένα. Πάντα ο καιρός να είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας είναι βασική προϋπόθεση των παραπάνω. Ο λόγος είναι απλός για τους σαργούς, διότι υπάρχει πολύ τροφή στα έντονα οξυγονωμένα νερά της φουρτούνας, η οποία έχει ξεθαφτεί από τον καιρό, άρα υπάρχει στρωμένο τραπέζι για να φάνε. Ακόμα στην θολούρα δεν βλέπει την παγίδα της δολωμένης αρματωσιάς μας.

 

2. Η σύσταση του βυθού.

Πρέπει να πάμε για να τον βρούμε τον σαργό στα μέρη που βρίσκεται και ζει, δηλαδή σε βυθούς με πλάκες , βραχώδεις ή ανάμεικτους ( βραχώδεις με μπαλώματα άμμου ανάμεσα τους) καθώς επίσης και σε αρκετά λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια – μικρούς όρμους με ψαροκάικα, καθώς στα σημεία αυτά υπάρχει πάντα τροφή γιατί ξεψαρίζουν μόνιμα οι ψαράδες δίχτυα & παραγάδια.

3. Κατάσταση Σελήνης.

Από την δική μου εμπειρία ο σαργός κτυπάει στα δολώματα καλύτερα στο φόρτωμα του Φεγγαριού από την μέση του και προς την Πανσέληνο και λίγο μετά χωρίς να αποκλείσουμε και τις άλλες μέρες ειδικά αν πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που σας παραθέτω.

 

4. Τεχνικές Ψαρέματος.

Υπάρχουν πολλές (παραγάδια, πεταχτάρια, ζοκάκια, Casting Surf & Rock, στεριανό παραγάδι και άλλες) αλλά εγώ συγκεκριμένα θα αναλύσω το Casting. Ανάλογα το μέρος χωρίζεται σε Surf (παραλίες) & Rock (Βραχώδεις ακτές). Τα Καλάμια μας πρέπει να είναι τουλάχιστον από 3 μέτρα και πάνω αρκετά δυνατά για να μπορούν να πετάξουν μολύβια από 60γρ. έως και 150 γρ. σε συνθήκες έντονου κυματισμού ώστε να μην παρασύρονται εύκολα από τα ρεύματα. Αγκίστρια από 4 νούμερο έως και 2 σας προτείνω και μην ακούτε άλλους που λένε κάτι για άσσους & 1/0. Ο σαργός δεν έχει μεγάλο στόμα σχετικά με το σώμα του και η χρυσή τομή είναι το τεσσάρι παπαγαλέ αγκίστρι, χωρίς να αποκλείονται και τα μακρόλικα ειδικά όταν δολώνουμε σκουλήκια εμπορίου αλλά και τα κυκλικά, όταν τα ψάρια δεν έχουν πολύ όρεξη. Αυτά τα τελευταία τα ψαρεύω με λυτά τα φρένα πάντα και πιστέψτε με έχω κάνει τρομερά πιασίματα σε πολύ μεγάλους φαφούτηδες σαργούς. Η αρματωσιά απλή δεν χρειάζονται εδώ οι υπερβολές και τα πολλά μπιχλιμπίδια που μας πασάρουν τα μαγαζιά. Μονάγκιστρο πάνω από το μολύβι, 20 με 30 πόντους ή μονάγκιστρι συρόμενη σε περαστό μολύβι (ελιά ή με sissaky) με 30 πόντους παράμαλλο, από 30 νούμερο έως (σε πολύ έντονη Θολούρα) & 45άρι. Αόρατα παράμαλλα εδώ δεν χρειάζεται γιατί είπαμε τα νερά πρέπει να είναι θολωμένα, άντε για πολυτέλεια καμία χάντρα πάνω από το αγκίστρι κακό δεν κάνει. Έχω δουλέψει την Swarofski με καλά αποτελέσματα. Μία ή δύο βάσεις για τα καλάμια είναι απαραίτητες ανάλογα με τα εργαλεία του καθενός και απόχη φυσικά. Προσέξτε όμως, εγώ σε ορισμένα σημεία που ψαρεύω όταν έχει πολλή θάλασσα, για την δική μου προστασία βρίσκομαι ψηλά από το νερό, με αποτέλεσμα τα ψάρια να τα κρεμάω για να τα σηκώσω οπότε και η χρήση του χοντρού παράμαλλου σε συνδυασμό με δυνατό μηχανισμό και καλάμι είναι αναγκαία. Τα μηχανάκια μας λοιπόν τουλάχιστον 50άρια και πάνω με μπροστινά φρένα σας προτείνω και με αρκετά ρουλεμάν για την καλή λειτουργία και δύναμη τους.

 

5. Εποχή.
Χειμώνας με πολλές καιρικές μεταβολές και μέχρι τα μέσα της Άνοιξης είναι η καλύτερη εποχή για το ψάρεμα του (Έχει μεγάλα ψάρια και δεν έχει λιάνωμα να χαλάει τα δολώματα και την όρεξη του ψαρά) αλλά και οι άλλες εποχές είναι καλές αν συντρέχουν οι υπόλοιπες συνθήκες που αναφέρω στο άρθρο αυτό.

  6. Δολώματα.
Αν το πορτοφόλι μας το επιτρέπει, από τα δολώματα του εμπορίου το καλύτερο είναι ο Αμερικάνος. Μετά το Φαραώ (διαλέγεται ξανθά σκουλήκια είναι καλύτερα από τα σκούρα καφέ) και στην συνέχεια μονοδόλια , μάνες , ακροβάτης, και τα άλλα σκουλήκια με τελευταία σας επιλογή την κορδέλα. Πάμε τώρα στα ποιο σοβαρά και αποτελεσματικά δολώματα κατά την άποψη μου (βγαλμένη από άπειρες ώρες στα βράχια να τους ψαρεύω). Μπορεί να στεναχωρήσω τα μαγαζιά με είδη αλιείας αλλά τα δολώματα που θα παραθέσω είναι σφάχτες για τους σαργαράδες.

  • ΚΑΒΟΥΡΙ σε κομμάτια με λίγο ελαστικό νήμα είναι φαρμάκι αλλά προσέξτε μία λεπτομέρεια είναι καθαρά ημερήσιο δόλωμα.
  • ΣΚΑΡΤΣΙΝΙΑ τι να πώ για αυτά!! Ευθύνονται για εκατοντάδες μεγάλων σαργών και τσιπούρων που έχω πιάσει.
  • ΓΑΜΠΑΡΗ Το παγκόσμιο δόλωμα όπως ονομάζω. Απλά αγοράζω σκληρή γαρίδα άσπρη Ατλαντικού μεγάλου μεγέθους (μου βγάζει δύο καλά δολώματα η μία). Πως ψαρεύανε οι παππούδες μας με Φαραώ? Με γαρίδα και πεταλίδα.
  • ΠΕΤΑΛΙΔΕΣ Μεγάλες ζουμερές σωστά βγαλμένες με το μαχαίρι σκληρές να αντέξουν κυματισμό αλλά καθόλου ευκαταφρόνητες για τον σαργό. Άμα την βρει μπροστά του θα την φάει, σκεφτείτε άλλωστε ότι αυτός δεν μπορεί να την ξεκολλήσει από τα βράχια!!
  • ΣΑΡΔΕΛΛΑ & ΓΑΥΡΟΣ φιλέτα ή αντεστραμμένα δεμένα με ελαστικό νήμα και με σχετικά μαλάγρωμα με βάση πάλι την σαρδέλα θα δώσουν μεγάλους σαργούς αλλά και εκπλήξεις άλλου είδους που τυγχάνει να επισκεφτούν τις ψαρεύτρες μας (είναι και μπαγλαρωμένες) έτσι!!!
  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ φιλέτο με ελαστικό νήμα ειδικά με λιγότερη σελήνη φυσικά πάντα με Θάλασσα μου έχουν δώσει παππούδες σαργούς τόσους που έχω αρχίσει να πιστεύω ότι τελικά είναι κρεατοφάγοι!! Το καλύτερο δόλωμα ever σας το φύλαξα για το τέλος. Ένα από τα μυστικά μου που θα το μοιραστώ τώρα μαζί σας. Εάν έχω εξασφαλίσει αυτό το δόλωμα δεν χρειάζομαι εγώ προσωπικά τίποτε άλλο. ΓΟΝΟΣ ΣΟΥΠΙΑΣ Η ΓΟΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΡΟΥΔΙ Τα δολώνω διπλο-περαστά και τα δένω με λίγο ελαστικό νήμα. Τους σαργούς που έχω πιάσει δεν θα τους πιστέψετε!!! Έχω φωτογραφίες όμως!! Και όταν αναφέρομε σε σαργούς εννοώ από 350 γρ. και πάνω μέχρι και 1400γρ που είναι και το ρεκόρ μου. Εν κατακλείδι οι 800άρηδες και οι μπαρμπάδες τους αφήνουν την τελευταία τους πνοή μέσα στον πάγο του ψυγείου μου. ‘Έχει τύχει σε ψάρεμα που έχω κάνει παρέα με άλλους που είχανε Φαραώ και μονοδόλια, στο τέλος να με παρακαλάνε να τους δώσω λίγα σουπιδάκια και κολαράκια. Δεν περιφρονώ τα καλά δολώματα του εμπορίου έχω ψαρέψει πολλές φορές με δαύτα γιατί όμως!! Δεν έβρισκα κολλαράκια και σουπάκια ( τα βγάζει η τράτα τους μήνες Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο) και μου είχανε τελειώσει από την κατάψυξη.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θέλω να σας τονίσω ότι το ψάρεμα του σαργού είναι συνδυασμός όλων ή των περισσοτέρων παραπάνω παραγόντων. Και φυσικά ο καλός ερασιτέχνης ψαράς, πρέπει να διακατέχεται από το τρίπτυχο όπως λέω χαρακτηριστικά εγώ, σε όλους τους φίλους που συζητάω γενικά για το ψάρεμα,

ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΠΙΜΟΝΗ και ΑΓΑΠΗ για αυτό το χόμπι που επέλεξε.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Μανώλης Χατζηγιαννάκης