Tο ψάρι αποτελεί μια πολύτιμη και απαραίτητη διατροφική αξία, για μικρούς και μεγάλους. Είτε πρόκειται για άπαχα ψάρια (πέρκα, γλώσσα, μπακαλιάρος, λαβράκι), είτε για λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, τόνος, σολομός, σκουμπρί, τσιπούρα, ξιφίας, πέστροφα), ως τροφή τα ψάρια πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφική αλυσίδα μας, αφού αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Ειδικότερα, τα «λιπαρά ψάρια» αποτελούν μαζί με τα θαλασσινά την κυριότερη και πλουσιότερη ζωική διατροφική πηγή των πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA, ενώ από τις φυτικές τροφές ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο, η σόγια, τα πράσινα λαχανικά και τα καρύδια είναι οι κυριότερες πηγές τους.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με την προστασία της καρδιάς και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, μέσα από τη ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, με την πρόληψη μορφών καρκίνου, την αντιμετώπιση της άνοιας, κάποια ρευματικά νοσήματα, ακόμα και βελτίωση της εγκεφαλικής και γνωστικής δραστηριότητας (ικανότητα συγκέντρωσης, μνήμης, επεξεργασία πληροφοριών).

Τι μας προσφέρει η διατροφή με ψάρια;
Η διατροφή με ψάρια είναι ιδιαίτερα υγιεινή, καθώς αποτελούν πηγή: 1) της βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας, 2) της βιταμίνης D, που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, 3) της Β6, που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας, αλλά και 4) της Β12, που αποτελεί τη βιταμίνη του μεταβολισμού και της υγείας των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Επίσης, τα ψάρια είναι πηγές: 1) φωσφόρου και ασβεστίου, που συμβάλλουν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και οστών, 2) ιωδίου, που συμβάλλει στη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς και 3) σεληνίου και ψευδαργύρου, που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Πόσο συχνά να περιλαμβάνουμε ψάρι στη διατροφή μας;
Όλα τα παραπάνω καθιστούν την κατανάλωση ψαριού απαραίτητη για τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα, τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Δεν υπάρχει «κακό» και «καλό» ψάρι και όλα τα είδη προσφέρουν τα ευεργετικά τους συστατικά στον οργανισμό μας.

Εκτός ίσως από το τηγανητό και το παναρισμένο ψάρι, που είναι υψηλότερο σε λιπαρά και απαιτεί προσοχή ως προς τις θερμίδες αλλά και την ποιότητα του λαδιού, το ψητό ή βραστό ψάρι αποτελεί μια υγιεινή και «προστατευτική» για την υγεία της καρδιάς τροφή, που βοηθάει στις αρρυθμίες, μειώνει την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL), μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ομοκυστεΐνης και συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης.

Πηγή: Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κέντρο Διατροφικής Αγωγής