Υπεραλίευση; Τότε, καλωσορίστε τις… μέδουσες!
Ίσως ο τίτλος μας είναι λίγο προκλητικός, απευθυνόμενος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΚΑΙ ΜΟΝΟ σε όλους αυτούς που δεν δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό για την θάλασσα, όμως το σίγουρο είναι ΕΝΑ:
Όταν δεν σέβεσαι την θάλασσα, “εκείνη” έχει τον τρόπο να σε “τιμωρήσει”
Και το χειρότερο απ όλα, είναι ότι μας “τιμωρεί”, όλους! Ακόμα και εκείνους που την αγαπούν και την σέβονται πραγματικά. Μοιάζει (θα λέγαμε) σαν το φαινόμενο, του παθητικού καπνιστή. Άλλος “καπνίζει” άλλος την “πληρώνει”!
Έτσι λοιπόν οι λουόμενοι σε πολλές παραλίες του Κορινθιακού κόλπου, θα ζήσουν ξανά και ξανά το φαινόμενο των μεδουσών, αφού η αιτία έχει γίνει πλέον γνωστή … ΥΠΕΡ-ΑΛΙΕΥΣΗ… και μην τα “ρίχνουμε” όλα στις κλιματικές αλλαγές!
Γιατί η υπεραλίευση;;; Γιατί απλούστατα… ο μεγάλος κυνηγός της μέδουσας ( δηλαδή τα μεγάλα πελαγικά ψάρια) εξολοθρεύονται ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ από τους ψαράδες.
Δείτε λοιπόν το σχετικό βίντεο από το ρεπορτάζ του Alpha που ακολουθεί παρακάτω (πατώντας πάνω στην εικόνα) και διαβάστε το “Δελτίου τύπου” για τους τρόπους προφύλαξης, εν όψη της θερινής περιόδου:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ
Θέμα: Τσούχτρες και μέδουσες
Λόγο των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών (αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας,πρώιμη άνοιξη,μείωση των φυσικών εχθρών βλέπε δελφίνια,τόνοι,σκουμπρί,φάλαινες,θαλάσσιες χελώνες,κλπ) υπάρχει μια αυξημένη παρουσία απο μέδουσες στις Ελληνικές θαλασσες. Τα δυο είδη που συναντάμε στις θάλασσες του δήμου μας ειναι η μέδουσα “Πελάγια”(pelagia nuctiluca)φωτο1 και η μέδουσα “Κοτυλόριζα”(cotylorhiza turberculata) φωτο2. Απο τα δυο είδη μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν και τα 5 μέτρα)και το τσίμπημα της ειναι επώδυνο για τον άνθρωπο.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ Σε περίπτωση οπτικής επαφής αποφεύγουμε το κολύμπι γιατι συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια. Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια απο το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λιγο χώμα απο την παραλία,peeling,οχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό. Διάλυμα ξυδιού με νερό εχει αποδειχθεί οτι βοηθάει. Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κατόπιν κάποια απο τις αλοιφές για τσιμπήματα. Αντί-ισταμινικά μόνο με συνταγή γιατρού. Η ενόχληση λόγο της τοξίνης που εκτοξεύει παραμένει για αρκετές ημέρες. Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο της μέδουσας είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε περισσότερα από 2.000 άρθρα σχετικά με το τσίμπημα της μέδουσας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θερμότητα είναι ο πλέον αποτελεσματικός παράγοντας για να αντιμετωπιστεί ο πόνος, η φλεγμονή, η βλάβη των ιστών και τα άλλα συναφή συμπτώματα του τσιμπήματος. Ο λόγος είναι ότι το δηλητήριο της μέδουσας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμότητα, οπότε το ζεστό νερό το «απενεργοποιεί», δηλώνει η Κρίστι Γουίλκοξ από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και μία εκ των συντακτών της μελέτης. Εάν το τσίμπημα βρίσκεται στο χέρι ή το πόδι, τότε το πάσχων άκρο πρέπει να εμβυθιστεί σε καθαρό ζεστό νερό (καλό είναι η θερμοκρασία του νερού να είναι αρκετά υψηλή, στο επίπεδο που μπορεί να γίνει ανεκτή) το συντομότερο δυνατό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ένα ζεστό μπάνιο/ντους είναι κατάλληλο στην περίπτωση που το τσίμπημα βρίσκεται στο στήθος, την πλάτη ή κάποιο άλλο μέρος του σώματος που είναι αδύνατο να εμβυθιστεί μεμονωμένα στο νερό Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις μέδουσες ειναι παροδικό και μειώνεται στην πορεία του καλοκαιριού.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ βγάζουμε ποτε τις μέδουσες στην παραλία γιατι αποτελουν σημεία μόλυνσης και δυσοσμίας λόγο της αποσύνθεσης τους.
Σημείωση: Οι μέδουσες αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών αφού καταναλώνουν πλαγκτόν και μετά καταναλώνονται από ψάρια. Μια φάλαινα καταναλώνει πάνω από 100 κιλα μέδουσες σε μια ημέρα.
Παρακαλούμε κοινοποιήστε την ανακοίνωση.
Πείτε μας την περιοχή του Κορινθιακού που δεχθήκατε τυχόν επίθεση.
Antonis Sarris
19 Μαΐου 2017 @ 10:11 μμ
Ρε παιδιά αν διαβάσει κάποιος το άρθρο έχει δύο σοβαρές αντιφάσεις. Στην πρώτη αναφέρει ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούμε γλυκό νερό και στη συνέχεια προτείνει να βουτήξουμε το παθών σημείο του δέρματος σε ζεστό καθαρό νερό και η δεύτερη αντίφαση είναι ότι στην αρχή μας παρατρύνει να χρησιμοποιήσουμε πάγο για τη φλεγμονή ενώ μετέπειτα αναφέρει ότι το ζεστό νερό είναι αυτό που αδρανοποιεί το δηλητήριο της μέδουσας. Τελικά τι ισχύει; Ή μήπως ισχύει κάτι άλλο που μας το λέγαν από μικρά παιδιά κι έχει να κάνει με την αμμωνια; Άσε που ένα μπουκαλάκι ξύδι ή ένα σκεύασμα με αμμωνία είναι πιο προσιτά σε μια παραλία από το ζεστό καθαρό νερό ή τα παγάκια.
Μπαρμπα Στρουμφ
23 Μαΐου 2017 @ 6:57 μμ
Σωστά Αϊστάιν!!!
Giannis Giovos
19 Μαΐου 2017 @ 8:51 μμ
Τα δελφίνια δεν τρώνε μεδουσα τρέφονται με ψάρια που διαφέρουν ανάλογα με το είδος του δελφινιου
Filios Triantafyllou
19 Μαΐου 2017 @ 8:44 μμ
οταν αραιωνουν τα δελφινια αυξανονται οι μεδουσες