Ζημιές στα αλιευτικά προκαλούν τα δελφίνια
Για ορισμένους τα δελφίνια αποτελούν ένα φανταστικό θέαμα όταν ξεπροβάλουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Για κάποιους επαγγελματίες αλιείς όμως αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Όπως για παράδειγμα για τους αλιείς της Πιερίας.
Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, με επιστολή της ενημερώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις διαμαρτυρίες των αλιευτικών συλλόγων της περιοχής, που κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές των εργαλείων των ψαράδων από δελφίνια.
Στην απάντησή του το υπουργείο λέει ότι ερευνά το θέμα…
Οι παράκτιοι αλιείς της Πιερίας επισημαίνουν ότι τα κυριότερα εργαλεία τους και κυρίως τα δίχτυα καταστρέφονται από τα κοπάδια των δελφινιών, που πλέον φαίνεται να έχουν βρει φιλόξενο τόπο στο Θερμαϊκό κόλπο, καθώς παραμένουν μόνιμα και για όλη τη διάρκεια του έτους στα τοπικά αλιευτικά πεδία.
Σύμφωνα με την κ. Μαυρίδου, τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της Πιερίας είναι 301, από τα οποία τα 298 δραστηριοποιούνται στη μικρή παράκτια αλιεία και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας.
Η μείωση των ιχθυαποθεμάτων σε συνδυασμό με τις καταστροφές από τα κοπάδια των δελφινιών έχουν οδηγήσει τους παράκτιους αλιείς «σε απελπιστικά δεινή οικονομική κατάσταση».
«Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια επαγγελματική παραγωγική τάξη να είναι αντιμέτωπη με ένα είδος της άγριας πανίδας μας, το οποίο μάλιστα προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, επικυρωμένες και από τη χώρα μας. Αυτή η κατάσταση δεν είναι τωρινή και δεν έχει, από όσο γνωρίζουμε, αυστηρά τοπικό χαρακτήρα. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και χαρακτηρίζεται από περιοδικές εξάρσεις, που πολλές φορές έχει μακάβρια αποτελέσματα για τα ίδια τα ζώα», επισημαίνει στην επιστολή της η κ. Μαυρίδου.
Μάλιστα σημειώνει ότι η γενική διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας του υπουργείου υποστηρίζει πως υπάρχουν νομικής φύσης ζητήματα (ασυμβατότητα με το Ενωσιακό δίκαιο), που εμποδίζουν την παροχή αποζημιώσεων στους πληγέντες αλιείς, αλλά και ότι στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας» 2014-2020 προβλέπονται δράσεις που μπορούν να μειώσουν την ένταση του προβλήματος.
Η αντιπεριφερειάρχης πάντως τονίζει πως υπάρχει και εναλλακτική λύση, με την ένταξη των παράκτιων επαγγελματιών αλιέων στον ΕΛΓΑ, ώστε να είναι δυνατή η αποζημίωσή τους για τις καταστροφές που υφίστανται στον εξοπλισμό τους.
Σε κάθε περίπτωση τόσο η κ. Μαυρίδου, όσο και οι αλιείς δεν υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί ο αριθμός των δελφινιών, αλλά να βρεθεί ένα αντιστάθμισμα για τους επαγγελματίες ψαράδες έναντι των καταστροφών που προκαλούν τα δελφίνια κι αυτός είναι η διάθεση πόρων είτε από εθνικά, είτε από κοινοτικά κονδύλια για αποζημιώσεις. Εξάλλου, όπως και οι ίδιοι σημειώνουν, τα δελφίνια είναι προστατευόμενο είδος τόσο για το εθνικό, όσο και για το κοινοτικό δίκαιο.
Οι αρμόδιοι των κατά τόπους τμημάτων Αλιείας καταγράφουν τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των καταστροφών σε δίχτυα εξαιτίας των δελφινιών σε όλο το Θερμαϊκό κόλπο τα τελευταία χρόνια, ενώ το φαινόμενο των καταστροφών είναι πιο έντονο στην Πιερία, σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, επειδή ψαρεύουν στα ανοιχτά… Πάντως, σημειώνουν ότι συνάγεται μεν το συμπέρασμα ότι αφού πολλαπλασιάστηκαν οι καταστροφές υπάρχει και αύξηση του αριθμού των δελφινιών, όμως επισήμως δεν υπάρχουν ανάλογες καταγραφές για να τεκμηριώσουν τη συγκεκριμένη εκτίμηση. Πάντως, τα στελέχη των τμημάτων Αλιείας εξηγούν ότι πλέον οι μεγάλες καταστροφές των διχτυών των ψαράδων από δελφίνια αποτελούν χρόνιο πρόβλημα.
Αντίστοιχο αίτημα αποζημίωσης έχουν υποβάλει και στον κ. Μπόλαρη οι αλιείς του Φαναρίου Ροδόπης πριν από περίπου ένα μήνα κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, κάτι που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις βιολόγων και ερευνητών – ιχθυολόγων, ότι σε όλο το Βόρειο Αιγαίο τα δελφίνια εμφανίζουν μεγάλους πληθυσμούς πλέον και επίσης τα κοπάδια αριθμούν 50 δελφίνια το καθένα, πολλαπλάσια δηλαδή σε σχέση με το παρελθόν που δεν έβλεπες κοπάδια άνω των 15 – 20 δελφινιών.
Παράγοντες που θεωρούνται κρίσιμοι γι’ αυτή την αύξηση είναι η απαγόρευση των καταστροφικών γι’ αυτά παρασυρόμενων διχτυών και ο περιορισμός των τοξικών ουσιών που απορρίπτονται στη θάλασσα.
Πηγή: http://voria.gr
Nikos Kikidis
11 Νοεμβρίου 2016 @ 10:28 μμ
δεν καταλαβαινω ,εχουμε υπερπληθυσμο δελφινιων και τι πρεπει να γινει? . μονο αποζημειωσεις στους ψαραδες!!!.ΕΧΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ δεν την κληρονομησαμε απο τους γονεις μας