Ένα ψάρεμα για τις διακοπές σας. – Ιεροτελεστία παραγαδιού
Ξεχάστε τα περίπλοκα εργαλεία και τις ακριβές βάρκες! Ο Μιχάλης μας παρουσιάζει έναν πιο παραδοσιακό και διασκεδαστικό τρόπο για να απολαύσουμε το ψάρεμα στις διακοπές μας. Με λίγα απλά υλικά και αρκετή υπομονή, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό παραγάδι και να πιάσουμε τα αγαπημένα μας ψάρια.
Σε αυτό το άρθρο, ο Μιχάλης μας ξεναγεί βήμα-βήμα σε όλη τη διαδικασία, από την κατασκευή του παραγαδιού μέχρι την επιλογή του κατάλληλου σημείου για ψάρεμα. Είτε είστε αρχάριος είτε έμπειρος ψαράς, σίγουρα θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.
Έτοιμοι για μια νέα εμπειρία ψαρέματος; Αφήστε τον Μιχάλη να σας καθοδηγήσει σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι!
Ένα ψαρεματάκι διαφορετικό και αφιερωμένο στις διακοπές σας κάνοντάς σας ένα ψάρεμα διαφορετικό, συναρπαστικό και πολύ ποιο αποδοτικό! Εχετε ακούσει για παραγάδι από την ακτή;;
Χωρίς τηλεκατευθυνόμενα…(;)
Χωρίς καραβάκια με αέρα…(;)
χωρίς τίποτα από όλα αυτά…(;)
…ας πάρουμε όμως τα πράγματα όμως από την αρχή…
Όπως γνωρίζετε τους καλοκαιρινούς μήνες πολλά ψάρια τα συναντάμε εκεί ακριβώς που “κολυμπάμε”.. δηλαδή σε βάθος που απολαμβάνουμε το κολύμπι μας. Βλέπουμε κυρίως τσιπούρες και μουρμούρες. Αυτό σημαίνει ότι είναι και πολύ ευκολότερο για να κάνουμε καλές συλλήψεις χωρίς να βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση. Ειδικά την ώρα αιχμής των ψαριών, την ώρα δηλ. που τρώνε…μέσα σε αυτό το 45λεπτο που δεν σε αφήνει να πιάσεις καρέκλα, ποιος δεν θα ήθελε “μέσα” στον βυθό 20 καλοδολωμένα αγκίστρια να ψαρεύουν αντί των δύο – τριών που διαθέτουν δύο καλάμια μαζί; Ναι! 20 αγκίστρια καλοδολωμενα, απαλλαγμένα από απώλειες και αλλοιώσεις από τις ρίψεις τους.
Όπως πολύ καλά ξέρουμε, συνήθως, ένας ακροβάτης όταν θα “φέρει” ψάρι είναι αμφίβολο αν θα μείνει “κάτι” από αυτόν, μετά την ρίψη του. Γιαυτό, θα ήθελα να σας δώσω μια ιδέα για το πως μπορείτε εύκολα, συναρπαστικά και με πολύ καλύτερες συλλήψεις, να κάνετε τις διακοπές σας ακόμα ποιο ενδιαφέρουσες, όχι μόνο για σας, αλλά και για όλη την παρέα σας με την γνωστή φράση: “Ιεροτελεστία Παραγαδιού”
Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα χρειαστείτε:
- Μια μικρή λεκάνη παραγαδιού με φελλό. Φτιάξτε με τον γνωστό τρόπο την μάνα 0,60 και παράμαλλα 0,35 και τσιπουράγκιστρα μεσαίου μεγέθους, σε λίγο μικρότερη κλίμακα ενός παραγαδιού, δηλαδή κάθε δύο μέτρα παράμαλλο και μήκος ως 50 πόντους. Αρχή και τέλους της μάνας, 5-6 μέτρα πετονιά χωρίς αγκίστρια. Σημαντική σημείωση: Αυτό το παραγάδι, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα σαράντα μέτρα σε σύνολο των αγκιστριών (σε μήκος) αλλά… δεν θα χρειαστείτε περισσότερο..
- Μια ομαλή παραλία (απαραιτήτως). Εύκολα μπορείτε να βρείτε μια παραλία που συχνάζουν τα ψάρια που σας ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, μια καλή αμμουδιά.. σίγουρα “κρατάει” τσιπούρες, μουρμούρες και σαργούς την νύχτα, αλλά… και άλλα ψάρια που συχνάζουν σε αντίστοιχους βυθούς.
- Απλώστε το παραγάδι σε ευθεία από την ακτή. Κολυμπήστε (εφόσον ξέρετε ή δώστε την αρχή σε έναν φίλο ή γνωστό σας που ξέρει να κολυμπάει). Δεν θα χρειαστεί να ξεπεράσετε τα 60 μέτρα από την ακτή. Θα είναι σαν ένα απλό “μπανάκι… 😂 και το πιο καλό;;; δεν χρειάζεστε να πάτε βαθύτερα!
- “Τραβήξτε το” μέχρι το τελευταίο αγκίστρι από το παραγάδι. Το παραγάδι πρέπει να ψαρεύει εκεί που αρχίζουν τα ψάρια, δηλαδή 20-25 μέτρα από την ακτή έως το τέρμα του. Όλο μαζί, θα είναι γύρω στα 60 μέτρα, ότι καλύτερο για να έχετε πιάσει όλο το μήκος, εκεί δηλαδή που τα ψάρια, ψάχνοντας την παραλία, “κάνουν βόλτα” αριστερά και δεξιά, για φαγητό.🐟🐟🐟
Πάμε τώρα λίγο στον τρόπο…
-
Όπως είπαμε τα πρώτα 5 μέτρα είναι χωρίς αγκίστρια. Με παραμάνα ψαρέματος προσθέστε δύο βαρίδια 100αρια και ξεκινήστε το κολύμπι αργά προς τα μέσα. Αν το κάνετε με βάτραχοπέδιλα θα αποφύγετε την άσκοπη κούραση. Αφήσετε ένα άτομο να ξεδιπλώνει το παραγάδι και… έφυγε! Το τέλος του παραγαδιού δέστε το, προσθέτοντας μια πετονιά και ένα μπουκάλι νερού σε τύπο καλαδουριού. Αυτό χρειάζεται για να βλέπετε που περίπου ψαρεύει το πρώτο αγκίστρι από στεριά. Περίπου στα 15 μέτρα συνήθως είναι καλά. Εκεί ξεκινάνε τα ψάρια που έχουν ενδιαφέρον.
-
Δέστε το παραγάδι όπου μπορεί να δεθεί και… τελειώσατε! Δεν σας χρειάζεται τίποτα άλλο. 😉 Αφήστε το να ψαρέψει μόνο του, μέγιστο δύο ώρες και ασχοληθείτε με ότι άλλο θέλετε.
-
Μετά… πάρτε με καρέκλα πλατιά… Πάρτε την φάτσα του καπτεν Χουκ..και ξεψαρίστε..λεπτομέρειες για παραγάδια,δεσίματα, κόμπους, κλίμακες και ότι άλλο θέλετε…. είναι σε αφθονία στο YouTube!
by Μιχάλης Νικολόπουλος
Μιχάλης
17 Αυγούστου 2024 @ 9:27 πμ
Βλέπουμε διαρκώς ψαρέματα και τρόπους που που γίνονται στο ψάρεμα αλλά συνήθως κρύβουν το μέρος που ψαρεύουν.. και αναρωτιέμαι γιατί το κάνουν… Εδώ θέλω να δώσω την δική μου εξήγηση γιατί νομίζω κάτι δεν πάει καλά.. βλέπουμε λοιπόν πολλούς να αναφέρονται σε επιτυχημένα ψαρέματα με και με τρόπους μοναδικούς που μπορείς να πιάσεις την τεράστια τσιπούρα.. κρύβοντας οι περισσότεροι ότι το κρυφό σημείο που έχει ψάρια.. και συνήθως αυτό έχει μια 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα.. γνωρίζω και γω μέρη που τα ψάρια χτυπάνε ακόμα και στο βάτραχοπέδιλο.. μπορεί εκεί να επερνα τα ψάρια εύκολα αυτά που ήθελα να φάω αλλά αυτό δεν με έκανε και τόσο ψαρά… ξέρετε;; Η φωτό που έχω ανεβάσει στο ψάρεμα από την ακτή είναι στο Περιγιάλι Μεγάρων.. μια περιοχή που θεωρείται νεκρή θαλάσσια… εννοώντας καθωλου ψαρευτικο ενδιαφέρων.. και που εκεί συναντάω φίλους ψαράδες που περιμένουν όλοι νύχτα για μια τσιμπιά.. εκεί λοιπόν. Σε αυτό το νεκρό μέρος έχω πάρει τα ψάρια της φωτό και όχι μόνο.. αυτό λοιπόν σε κάνει ψαρά… Να παίρνεις ψάρια εκεί που περιμένουν μια τσιμπιά όλοι νύχτα… Δεν με πείθουν αυτοί που μένουν η πάνε στην πχ αλλονησσο για να γίνουν ψαράδες.. ούτε μπορούν να κάνουν κάτι ξεχωριστό στο να βρεις θάλασσα με ψάρια.. στο νεράκι τών Μεγάρων λοιπόν για ψάρεματάκι και να ακούω την φράση από ντόπιους εκεί να λέει..εδώ τα έπιασες αυτά;; Σοβαρά μιλάς;; Ναι εδώ…