Κίνδυνος επιβολής ποσοστώσεων στην Κύπρο για το ψάρεμα ξιφία
Τον κίνδυνο επιβολής ποσοστώσεων στην αλίευση ξιφία θα αντιμετωπίσει η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, με εισήγηση του Επιτρόπου για θέματα αλιείας Βέλλα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος τη Δευτέρα θα πει στους 28 Υπουργούς ότι “η απαγόρευση της αλιείας του ξιφία στην ICCAT (οργανισμός που ρυθμίζει την αλιεία σε περιφερειακό επίπεδο) γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική προοπτική – και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί αυτό”.
Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο AGRIFISH, που θα συζητήσει τις ποσοστώσεις αλίευσης στη Βαλτική, αλλά ο Επίτροπος Βέλλα αποφάσισε μετά από αρμόδιες εισηγήσεις να συμπεριλάβει και ένα επιπλέον σημείο στην ατζέντα: Τη συζήτηση για τη θέση της ΕΕ κατά την επόμενη σύνοδο της ICCAT όσον αφορά τον ξιφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έστειλε μάλιστα επιστολή στους Υπουργούς εκ των προτέρων για να εισαγάγει την ιδέα για ένα “TAC” (Ποσόστωση).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αρνητικές προς την κατεύθυνση μιας ποσόστωσης για τον ξιφία.
Ο Επίτροπος θα επικαλεστεί και τη μεσομακροπρόθεσμη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον αλιευτικό στόλο, αλλά και την ίδια την ύπαρξη του στόλου αλίευσης ξιφία, για να πείσει για τη θέση της Κομισιόν και θα δηλώσει απόλυτα πεπεισμένος ότι η ΕΕ – πρέπει να πιέσει “για ένα αποτελεσματικό σχέδιο αποκατάστασης για τον ξιφία της Μεσογείου φέτος στο ICCAT”.
Ο Επίτροπος γνωρίζει και θα το πει αυτό στο Συμβούλιο, “ότι κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο όσον αφορά τη σύσφιξη του ισχύοντος πλαισίου διαχείρισης”. “Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί σοβαρά η επαναλαμβανόμενη υπεραλίευση του αποθέματος”, θα πει ο Επίτροπος.
Η Κομισιόν θα επικαλεστεί ανάλυση των επιστημόνων που δείχνει σαφώς ότι η σημαντική μείωση των αλιευμάτων είναι απαραίτητη, με την εισαγωγή και τη μείωση των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) και ως εκ τούτου ο Επίτροπος θα ζητήσει την υποστήριξη των κρατών μελών για να καταθέσει “μια πρόταση για ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα προβλέπει τη θέσπιση ενός TAC και την προοδευτική μείωση της σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές”.
Η ετήσια συνεδρίαση της ICCAT για το 2016 θα φιλοξενηθεί από την ΕΕ και θα πραγματοποιηθεί στη Βιλαμούρα της Πορτογαλίας από τις 14 έως 21 Νοέμβριου του 2016. Ο ICCAT είναι κατά μακράν ο πιο σημαντικός Οργανισμός Περιφερειακής Διαχείρισης Αλιείας για την ΕΕ.
Τα στοιχεία της Κομισιόν αναφέρουν ότι η κατάσταση του ξιφία της Μεσογείου είναι ανησυχητική. Τα αποθέματα έχουν ήδη υπεραλιευτεί και σημαντική υπεραλίευση συνεχίζει να λαμβάνει χώρα.
“Ως σημαντικός παράγοντας σε αυτή την αλιεία (80% των αλιευμάτων), η ΕΕ έχει την ευθύνη να προτείνει άμεση δράση για να αντιστραφεί η κατάσταση αυτού του αποθέματος”, θα υποστηρίξει η Κομισιόν τη Δευτέρα. “Η αξιοπιστία της ΕΕ διακυβεύεται και πρέπει να προτείνει ένα σχέδιο ανάκαμψης για τον ξιφία της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των αλιευμάτων μέσω ενός TAC”.
Πηγή: ΚΥΠΕ