ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΑΖ – Σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα που αφορά την αλιεία
Ένα ακόμη βήμα για την επιβίωση και συνέχιση της ΣΑΖ έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, την Τετάρτη. Ολοι οι φορείς που έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι έτοιμοι να καταθέσουν τα χρήματα που τους αναλογούν και έτσι η διάσωση φαντάζει πιθανότερη από ποτέ. Το ποσό της αύξησης αγγίζει τις 300.000 ευρώ.
Είναι γνωστό ότι έχει εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΑΖ με το Επιμελητήριο να έχει ήδη διαθέσιμο το ποσό των περίπου 12.000 ευρώ, με το οποίο σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής, οφείλει να διαθέσει. Τώρα, είναι η σειρά του Δήμου Ζακύνθου να προχωρήσει στη σχετική απόφαση, ανάλογα με το δικό του ποσοστό συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε τα χρήματα αυτά τελικά να κατατεθούν.
Μιλάμε πάντα για τη νέα ΣΑΖ, δηλαδή την «Αναπτυξιακή Νοτίου Ιονίου», η οποία θα έχει στην αρμοδιότητά της τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. «Η επιβίωση της ΣΑΖ είναι μονόδρομος, αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», λέει ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας, αλλά και πρόεδρος του Επιμελητηρίου, που αποτελεί μέτοχο, Δημήτρης Γαργαλέας. Επανέλαβε το επιχείρημά του πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και χρησιμότερα αναπτυξιακά «εργαλεία» που διαθέτει το νησί αφού διεκδικεί, μέσω προγράμματος LEADER σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα για το πρόγραμμα που αφορά την αλιεία. Κι όλο αυτό το ποσό αφορά μόνο το νότιο Ιόνιο, με τη μερίδα του λέοντος να διεκδικείται από τη Ζάκυνθο.
Επανέλαβε εξάλλου πως η ΣΑΖ είναι βιώσιμη και επομένως κάθε μορφή «παραίτησης» από τις προσπάθειες για επιβίωσή της, κρίνονται απαγορευτικές. Όπως είπε, τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται.
Σχεδόν 13 εκατομμύρια θα εξασφαλιστούν ως χρηματοδότηση στους επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει μέσω της ΣΑΖ και οι οποίοι, όλο το τελευταίο διάστημα που η εταιρεία σχοινοβατεί, έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, καθώς κινδυνεύουν να απενταχθούν οι προτάσεις τους και να χάσουν τη χρηματοδότηση. Όταν δήμοι, περιφερειακές ενότητες, και οι υπόλοιποι φορείς-μέτοχοι, καταθέσουν τα απαιτούμενα ποσά που τούς αναλογούν, το σημαντικότερο βήμα θα έχει γίνει. Προς το παρόν αναμένεται η άφιξη ορκωτών λογιστών οι οποίοι θα δώσουν στους μετόχους και τις ανάλογες κατευθύνσεις.
Πηγή: http://imerazante.gr