Προάγγελος του τσουνάμι: Σπάνιο ωοειδές ψάρι ξυπνά δεισιδαιμονίες
Ένα σπάνιο θαλάσσιο είδος, γνωστό στην Ταϊλανδή ως «ψάρι Νάγκα» λόγω της ομοιότητάς του με τα μυθικά θαλάσσια φίδια Νάγκα, ψαρεύτηκε στα ανοιχτά της Πάτονγκ. Το αλιευμένο ψάρι έχει αποσταλεί στο Εθνικό Μουσείο Επιστημών της Ταϊλανδής για μελέτη, ενώ μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ο σκελετός του θα εκτεθεί σε έκθεση του μουσείου.
Το πλάσμα, που στην πραγματικότητα είναι ωοειδές ψάρι (Regalecus glesne) και όχι φίδι, αλιεύτηκε την 15η Φεβρουαρίου, περίπου 15 ναυτικά μίλια (περίπου 27 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Πάτονγκ, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Αλιείας του Πουκέτ, κ. Sittiphon Muangsong. Αρχικά, υπήρχαν αναφορές ότι το ψάρι είχε αλιευθεί 7-8 ναυτικά μίλια μακριά από την ακτή, ωστόσο ο κ. Sittiphon διευκρίνισε την σωστή τοποθεσία.
Όταν το ψάρι μεταφέρθηκε στο λιμάνι αλιείας του Πουκέτ την επόμενη μέρα, παρευρέθηκαν για να το εξετάσουν ο κ. Sittiphon και αξιωματούχοι από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Αλιείας του Πουκέτ. Πρόκειται για το πρώτο ωοειδές ψάρι που αλιεύεται από αλιευτικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στο Πουκέτ. Το συγκεκριμένο ψάρι έχει μήκος 2,85 μέτρα και βάρος 8,6 κιλά.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βαθύβιο ψάρι πιθανότατα ανέβηκε στην επιφάνεια λόγω των μεταβολών των παλιρροιών.
Σπάνιο εύρημα!
Παρόλο που δείγματα ωοειδών ψαριών έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο, είναι σπάνιο να συναντηθούν στα επιφανειακά ύδατα. Επιπλέον, το συγκεκριμένο ψάρι αποτελεί το δεύτερο ωοειδές που αλιεύεται σε ταϊλανδικά ύδατα φέτος, καθώς στις 4 Ιανουαρίου είχε αλιευθεί ακόμα ένα ένα στα ανοιχτά των ακτών της Σάτουρν, νότια του Πουκέτ.
Και τα δύο δείγματα έχουν σταλεί στο Εθνικό Μουσείο Επιστημών για μελέτη. Η Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης, Έρευνας και Καινοτομίας, κα Supamas Isarabhakdi, ανέφερε ότι το δείγμα του Πουκέτ βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εκτός από ένα μικρό αλλά θανατηφόρο τραύμα στο κεφάλι.
Η κα Supamas δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στον πρόεδρο του Εθνικού Μουσείου Επιστημών, κ. Rawin Raviwongse, να μελετήσει τα απομεινάρια του ωοειδούς ψαριού. Πρόκειται για πολύ σπάνιο είδος και η Ταϊλανδή χρειάζεται να μελετήσει τους σκελετούς για να μάθει περισσότερα για το ψάρι, πρόσθεσε.
Η μελέτη θα παράσχει πρωτοποριακές γνώσεις που μπορούν να ωφελήσουν στο μέλλον και τα απομεινάρια θα εκτεθούν σε μια έκθεση για να δοθεί στους Ταϊλανδούς η ευκαιρία να μάθουν για αυτό το σπάνιο ψάρι, σύμφωνα με την Bangkok Post.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Rawin δήλωσε ότι μετά τη μελέτη, τα δύο ωοειδή ψάρια θα διατηρηθούν από το Εθνικό Μουσείο Επιστημών με τη χρήση της πιο κατάλληλης μεθόδου διατήρησης, καθώς θεωρούνται εθνικοί θησαυροί.
Το μυστήριο των Βαθέων υδάτων
Ωοειδή ψάρια έχουν βρεθεί σχεδόν σε κάθε μεγάλη θάλασσα και περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τους Δυτικούς ως «θαλάσσια φίδια» όταν το απομεινάρι ενός ωοειδούς ψαριού μήκους 4,9 μέτρων ξεβράστηκε στις Βερμούδες το 1860.
Από τότε, οι θεάσεις έχουν διεγείρει τη φαντασία των ανθρώπων, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη από Αμερικανούς Navy SEALS ενός ωοειδούς ψαριού μήκους 7 μέτρων που ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, τον Σεπτέμβριο του 1996. Φωτογραφίες του γιγαντιαίου αυτού ψαριού χοροστάτησε σε διεθνή πρωτοσέλιδα, καθότι δεν ήταν ευρεία η διάθεση του διαδικτύου.
Η γοητεία συνεχίζεται και μόλις πέρυσι, ένα βίντεο με ωοειδές ψάρι που τραβήχτηκε από δύτες στα ανοιχτά των ακτών της Ταϊβάν έγινε επίσης διεθνές θέμα.
Σπάνια γνώση
Οι επιστήμονες λένε ότι γνωρίζουν πολύ λίγα για το ωοειδές ψάρι και τον γιγάντιο ξάδερφό του, αλλά γνωρίζουν ότι τα ψάρια αυτά τείνουν να κατοικούν σε ύδατα έως και 1.000 μέτρα βάθος και σπάνια ανεβαίνουν σε βάθη πάνω από 250 μέτρα.
Περιγράφονται ως πελαγικά ψάρια που ανήκουν στη μικρή οικογένεια Regalecidae και απαντώνται σε περιοχές που είναι εύκρατες έως και σε τροπικές ζώνες του ωκεανού, στις οποίες σπάνια εμφανίζονται.
Συμβολισμοί και προκαταλήψεις
Στην Ταϊλάνδη, το ωοειδές ψάρι ονομάζεται «ψάρι Νάγκα» λόγω της ομοιότητάς του με τα μυθικά θαλάσσια φίδια Νάγκα. Ωστόσο, η θέαση ενός ωοειδούς ψαριού θεωρείται από πολλούς πολιτισμούς ως οιωνός επικείμενου κακού, δίνοντας στο ψάρι ένα ακόμη ψευδώνυμο: το ψάρι της Συντέλειας.
Μια σειρά από θεάσεις ωοειδών ψαριών από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2010 εμφανίστηκε στα ύδατα και στις ακτές της Ιαπωνίας, αναζωογονώντας την δεισιδαιμονία ότι τέτοιες θεάσεις ήταν κακοί οιωνοί. Η εμφάνιση ωοειδών ψαριών, γνωστών στην ιαπωνική λαογραφία ως «Αγγελιοφόρος από το Παλάτι του Θεού της Θάλασσας», λέγεται ότι είναι προειδοποίηση για επικείμενους σεισμούς.
Μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Τόχουκου το 2011, που σκότωσε πάνω από 20.000 άτομα, ορισμένες αναφορές τόνισαν ότι πολλοί κάτοικοι της Ιαπωνίας αναφέρθηκαν στις θεάσεις ωοειδών ψαριών από το 2009 έως το 2010 ως… προάγγελους!