Πρώτα το περιβάλλον και ύστερα οι ψαράδες
Πρώτα το περιβάλλον και ύστερα οι ψαράδες
Οι ψαράδες του Αιγαίου αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, αφού οι γείτονες Τούρκοι κι όχι μόνο δεν σέβονται τους αυστηρούς κανόνες που έχει θεσπίσει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ψάρεμα σε διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι χώρες που έχει θεσπίσει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ψάρεμα σε διεθνή ύδατα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι χώρες που πιάνουν τα περισσότερα ψάρια είναι η Δανία με 17%, η Ισπανία με 15%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 12% και η Γαλλία με 9%. Από την υπεραλίευση υποφέρουν ο τόνος, η σαρδέλα, το σκουμπρί και η ρέγκα.
Με το ισχύον καθεστώς της ΚΑΠ υπάρχουν στρεβλώσεις, που έχουν δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες στους Ελληνες μικρομεσαίους αλιείς, εξηγεί ο Δημήτρης Ζάννες, τέως πρόεδρος της Αλιευτικής Ομοσπονδίας Κυκλάδων.
Το πρόβλημα «καίει» σε ό,τι αφορά τον ερυθρό τόνο. Η χώρα μας, με σημαντικό αλιευτικό στόλο, «κοιμήθηκε» όταν το ’99 τέθηκε σ’ εφαρμογή ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Αλιείας. Αντί να πάρει 1.204 τόνους ποσόστωση, όπως δικαιούνταν, έχει ποσόστωση μόλις 126 τόνων. Την ίδια στιγμή, η Ισπανία έχει ποσόστωση 5.555 τόνων, η Γαλλία 6.423 κι η Ιταλία 3.463!
πηγη: Ελευθεροτυπία