Πρώτα το περιβάλλον και ύστερα οι ψαράδες

Οι ψαράδες του Αιγαίου αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, αφού οι γείτονες Τούρκοι κι όχι μόνο δεν σέβονται τους αυστηρούς κανόνες που έχει θεσπίσει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ψάρεμα σε διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι χώρες που έχει θεσπίσει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ψάρεμα σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι χώρες που πιάνουν τα περισσότερα ψάρια είναι η Δανία με 17%, η Ισπανία με 15%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 12% και η Γαλλία με 9%. Από την υπεραλίευση υποφέρουν ο τόνος, η σαρδέλα, το σκουμπρί και η ρέγκα.

Με το ισχύον καθεστώς της ΚΑΠ υπάρχουν στρεβλώσεις, που έχουν δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες στους Ελληνες μικρομεσαίους αλιείς, εξηγεί ο Δημήτρης Ζάννες, τέως πρόεδρος της Αλιευτικής Ομοσπονδίας Κυκλάδων.

Το πρόβλημα «καίει» σε ό,τι αφορά τον ερυθρό τόνο. Η χώρα μας, με σημαντικό αλιευτικό στόλο, «κοιμήθηκε» όταν το ’99 τέθηκε σ’ εφαρμογή ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Αλιείας. Αντί να πάρει 1.204 τόνους ποσόστωση, όπως δικαιούνταν, έχει ποσόστωση μόλις 126 τόνων. Την ίδια στιγμή, η Ισπανία έχει ποσόστωση 5.555 τόνων, η Γαλλία 6.423 κι η Ιταλία 3.463!
πηγη: Ελευθεροτυπία