Τι πρέπει να προσέχουμε στα θαλασσινά
Ενόψει της εορταστικής περιόδου της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για την κατανάλωση των θαλασσινών και των οστρακοειδών, που αυτή την περίοδο διατίθενται ευρέως στην αγορά.
1. ΖΩΝΤΑ ΔΙΘΥΡΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Όλα τα ζώντα δίθυρα μαλάκια (εκτός από τις φούσκες και κάποιες πίνες) διατίθενται προς πώληση με το κέλυφος και πρέπει κατά τη στιγμή της πώλησης αλλά και της κατανάλωσης να είναι ζωντανά.
Χαρακτηριστικά ζωτικότητας
* Χαρακτηριστικό ζωτικότητας είναι το κέλυφος, το οποίο πρέπει να είναι κλειστό, να ανοίγει πολύ δύσκολα και να κλείνει ερμητικά πάλι μετά από κάθε προσπάθεια να ανοιχτεί. Δεν αγοράζουμε ποτέ όστρακα ανοιχτά. Όταν ανοίγει το όστρακο και χάνεται το θαλασσινό ζουμί, θεωρείται νεκρό. Για να δείτε αν το όστρακο είναι φρέσκο, χτυπήστε σε ένα μάρμαρο ή σε μια σκληρή επιφάνεια. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό. Τα κελύφη, πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
* Το περιεχόμενο, πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
* Η σάρκα, πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
* Η οσμή πρέπει να είναι φυσιολογική (αυτή του ιωδίου της θάλασσας) και το χρώμα του βρώσιμου περιεχομένου, ζωηρό και γυαλιστερό.
* Δεν αγοράζουμε οστρακοειδή αν δεν φέρουν υγειονομικό σήμα με την ειδική σήμανση (θα πρέπει να επιτίθεται ευκρινώς καρτελάκι σε κάθε συσκευασία με το σήμα αναγνώρισης και το σήμα καταλληλόλητας της εγκατάστασης συσκευασίας) του Κέντρου Αποστολής όπως προβλέπεται από το νόμο.
* Δεν αγοράζουμε όστρακα από πλανόδιους ή καταστήματα όπου η προέλευση και η μεταχείριση των οστρακοειδών είναι αμφίβολη.
Ο Κόλπος Καλλονής έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Β και για αυτό τα όστρακα που αλιεύονται από εκεί πωλούνται μετά από εξυγίανση. Η αλιεία των οστράκων δεν επιτρέπεται πάντα, παρά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
2. ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ (Χταπόδια, καλαμάρια, μοσχιοί, θράψαλλα)
Τα κεφαλόποδα διατίθενται προς πώληση νωπά ή κατεψυγμένα.
Τα νωπά κεφαλόποδα πρέπει να έχουν φυσιολογική οσμή και χρώμα, ενώ στις προθήκες πρέπει να αναγράφεται η περιοχή αλίευσης FAO.
Διαφοροποίηση χταποδιού – μοσχιού: Το χταπόδι έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το μοσχοχτάποδο (μοσχιό). Το χταπόδι φέρει σε κάθε πλοκάμι δύο σειρές βεντούζες, ενώ το μοσχοχτάποδο μόνο μία.
Διαφοροποίηση καλαμαριού – θράψαλου: Το καλαμάρι έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το θράψαλο. Στο καλαμάρι, τα πλευρικά τριγωνικά πτερύγια είναι μεγαλύτερα και καλύπτουν τα 2/3 του μήκους του σώματος, ενώ στο θράψαλο, καλύπτουν μόνο το 1/3 του μήκους.
3. ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Πωλούνται νωπά και κατεψυγμένα.
Στα τα νωπά, πρέπει:
* Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
* Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
* Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
* Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
* Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Στην περιοχή μας τα προϊόντα αυτά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι κατεψυγμένα.
4. ΕΓΚΥΤΙΩΜΕΝΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ (βαζάκια, κονσέρβες)
Πρέπει να έχουν παρασκευαστεί σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις που διασφαλίζουν την υγιεινή και την ποιότητα του προϊόντος. Τα κυτία πρέπει να φέρουν ετικέτα με ημερομηνία παραγωγής και λήξης καθώς και τον κωδικό αριθμό της εγκατάστασης.
5. Ο ΤΑΡΑΜΑΣ πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
1. Τα όστρακα διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου (+3οC έως +6οC). Τα σφίγγουμε καλά με το δίκτυ συσκευασίας, τα τοποθετούμε μέσα σε ανοξείδωτο σκεύος και τα σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα.
2. Όλα τα συσκευασμένα προϊόντα πρέπει να φέρουν σήμα αναγνώρισης με τον κωδικό αριθμό της εγκατάστασης συσκευασίας.
3. Τα κατεψυγμένα προϊόντα πρέπει μετά την απόψυξη να καταναλώνονται άμεσα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επανακαταψύχονται.
4. Η σωστή επιλογή, η σωστή μεταφορά στο σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη, η προσεκτική χρήση τους (π.χ. συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.τ.λ.) είναι απαραίτητα για την ασφαλή κατανάλωσή τους.
Συντάκτρια: Βιργινία Καρβέλλη
Δείτε περισσότερα στο : https://www.limnosfm100.gr