Το ψάρεμα του φαγκριού
Το φαγκρί είναι ένα ψάρι κυρίως της Τραγάνας αλλά και της φυκιάδας. Ψαρεύεται συνήθως από αρχές του Μάιου έως τα μέσα του Ιούνίου. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για την αλιεία του, είναι ή κοινή καθετί αποτελούμενη από μάνα νάιλον Νο 90 , στριφτάρι γερό συρτής, παράμαλλο Νο 60 και ζόκα με «κλέφτες» η οποία είναι και η σημαντικότερη. Η ζόκα πρέπει να είναι ακριβώς 115-120 γραμ. και μαζί με τους «κλέφτες» έτσι ώστε να μπορεί να κάνει σωστά την δουλειά της. Περνάμε τον κλέφτη από την τρύπα της ζόκας με απλή θηλιά στο μέσο του, κρεμώντας αγκίστρια στις άκρες ( ένα αγκίστρι αριστερά και ένα δεξιά). Ελπίζω να σας είναι κατανοητό το παρακάτω σχέδιο.
Το φαγκρί τρέφεται με καλαμάρι, μοσχιό, σουπιά και χταπόδι. Αυτό όμως που προτιμά ιδιαιτέρως είναι η σουπιά . Μπορεί να την μυριστεί από απόσταση και της επιτείθετε μανιωδώς ακόμα και χορτάτο. Όσον αφορά την δόλωσή της, η σουπιά, έχει την ιδιαιτερότητα να διατηρείται ζωντανή έξω από το νερό για αρκετή ώρα, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική για το Φαγκρί. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι απαραίτητο να την βρούμε ζωντανή… αρκεί να είναι φρέσκια και κάνει μια χαρά την δουλεία της.
Το δύσκολο μέρος είναι να βρεθεί το σωστό σημείο που θα ρίξουμε. Μόλις φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο, πιάνουμε την σουπιά με προσοχή (γιατί δαγκώνει μερικές φορές) και καρφώνουμε την ζόκα στο ψαχνό της πλάτης. Κατόπιν καρφώνουμε και τους «κλέφτες» σε μορφή πυραμίδας, γύρω από τα φτερά που έχει η σουπιά. Όταν η δολωσιά μας είναι έτοιμη, την ρίχνουμε στο νερό περιμένοντας να φτάσει σιγά- σιγά στον πάτο του βυθού. Μόλις αισθανθούμε ότι έφτασε, σηκώνουμε μια οργιά πάνω, γιατί έτσι ψαρεύεται καλύτερα. Όταν «αρπάξει» το δόλωμά μας το ψάρι, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την μεγάλη μάχη. Στην αρχή θα μας φανεί ότι έχει σκαλώσει… δεν είναι όμως όλη η αλήθεια, διότι το ψάρι αυτό αμύνεται, σε εκείνο το βάθος , επειδή έχει πιαστεί γερά πάνω του, η ζόκα με τους «κλέφτες». Θα πρέπει με δύναμη και υπομονή να φέρουμε το ψάρι στα μεσόνερα γιατί στην αρχή θα δώσει μεγάλη μάχη για την διαφυγή του. Όταν ξεπεράσει τα μεσόνερα θα μπορούμε να πάρουμε μερικές ανάσες γιατί θα έχει καλμάρει το χτύπημά του. Όταν φτάσει στην επιφάνεια , επιβάλλεται η χρήση απόχης διότι το ψάρι , στο σκάσιμο, βρίσκεται στην πλήρη ανάπτυξη του και μπορεί να φτάσει έως τα 12 κιλά βάρος αναλόγους του μεγέθους !
Καλή επιτυχία!
Panagiotis Antz
28 Απριλίου 2015 @ 6:31 πμ
deixte re paidia me ena sxediagramma pos denete h armatosia…. ti einai oi kleftes……thanks
Spiros Daglas
28 Απριλίου 2015 @ 6:31 πμ
episeis to psarema tou fagriou ginetai kai me paragadi xontro 10 noumero agistri 70 noumero paramalo kai 100 noumero mana.