Βασικές οδηγίες για την επιλογή καλαμιού
Υπάρχουν πολλοί τρόποι ψαρέματος εκτός βυθού. Κάποιοι (ακόμα) πιστεύουν ότι ένας ψαράς μπορεί να πιάσει ψάρια με πάρα πολλούς “μη σύγχρονους” τρόπους όπως: τρίαινα, μικρό δίχτάκι, με μια απλή πετονιά με ένα αγκίστρι, ακόμη και… με τα χέρια τους. Φυσικά όλες αυτές οι μέθοδοι μπορούν να είναι αποτελεσματικές όταν γίνονται με τον σωστό τρόπο και στο σωστό μέρος, αλλά προσφέρουν ένα κλασικό μειονέκτημα: τα αλιεύματα είναι πολύ περιορισμένα και είναι μόνο για ρηχές επιφάνειες.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί πιστεύουν ότι το καλάμι, αποτελεί το πιο βασικό και σημαντικότερο “όπλο” ενός αλιέα που ψαρεύει εκτός βυθού. Με μια ράβδο αλιείας ή αλλιώς καλάμι ψαρέματος , οι πιθανότητές σας για να πάρετε ένα “καλό ψάρι” θα βελτιωθούν δραματικά. Όταν όμως πρόκειται για αλιεία μεγάλων θηραμάτων ή για ψάρεμα από σκάφος το καλάμι ψαρέματος, αποτελεί μονόδρομο.
Αν είστε νέοι στην αλιεία, ένα καλάμι ψαρέματος θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο εξοπλισμό σας. Είναι ένα, βασικό εργαλείο που κάνει την αλιεία πιο δυνατή και ευχάριστη. Πολλές φορές και μόνο ο χειρισμός του (ανεξαρτήτως εάν “πιάνετε” ή “δεν “πιάνετε” ψάρια) μπορεί να καταστεί εθιστικός για πολλούς ανθρώπους.
Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές βασικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό καλάμι για τις ανάγκες σας:
– Σχήμα. Σε ένα καλάμι ψαρέματος θα πρέπει ο όγκος του να μειώνεται από τη βάση του προς την κορυφή του. Να έχει, κατά “κάποιο τρόπο”, τριγωνικό σχήμα. Φυσικά δεν θα έχετε προβλήματα με την εύρεση μιας τέτοιας ράβδου διότι είναι αρκετά διαδεδομένο και σχεδόν καθολικό σε όλους τους τύπους καλαμιών. Ένα κλασικό και παραδοσιακό και χειροποίητο καλάμι είναι σίγουρα μια ακόμα καλύτερη επιλογή, δυστυχώς ακριβότερη, όμως θα “εκτοξεύσουν” το ψάρεμα σας σε άλλη διάσταση :-).
– Βάρος. Ένα καλάμι ψαρέματος περιγράφεται συνήθως με βάση το βάρος του. Το βάρος αυτό δεν αναφέρεται για την πραγματική βαρύτητα του καλαμιού, αλλά για το πόσο ανθεκτικό θα είναι: για συγκεκριμένους τύπους δολωμάτων και για συγκεκριμένους τύπους ψαριών. Ως εκ τούτου, ταξινομήσεις τύπου Ultra-Light, Light,Medium-Light,Medium, Medium-Heavy, Heavy και Ultra-Heavy που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των καλαμιών ψαρέματος θα βοηθήσουν τον ψαρά να επιλέξει το σωστό καλάμι για τους στόχους του. Η παράκτια αλιεία, για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ράβδους τύπου Ultra-Light έως Medium Weight. Ενώ η αλιεία από σκάφος, από την άλλη πλευρά, θα απαιτούσε ράβδους τύπου: Medium-Light ως Ultra-Heavy. Συνδυασμός λοιπόν ανάλογα του “στόχου” μας.
– Δράση. Μια ράβδος αλιείας περιγράφεται επίσης με δράση (Action). Η ενέργεια αναφέρεται στο πόσο μπορεί να λυγίσει η ράβδος όταν τραβηχτεί από μια συγκεκριμένη δύναμη και πόσο γρήγορα θα επανέλθει στην ουδέτερη θέση της όταν αφαιρεθεί η δύναμη. Η δράση κατηγοριοποιείται ως αργή, μεσαία ή γρήγορη, αν και μπορούν να βρεθούν μεσαία σημεία μεταξύ των επιπέδων.
– Ένα ή δύο τεμάχια: Μονοκόματα: Ορισμένες ράβδοι αλιείας έχουν επισημανθεί ως ένα ενιαίο κομμάτι. “Λέγεται” ότι ο ενιαίος ράβδος παρέχει πιο φυσική αίσθηση στον ψαρά, επιτρέποντας του ένα πιο άνετο και χαλαρωτικό ψάρεμα.
Πολύσπαστα: Από την άλλη πλευρά, τα καλάμια αλιείας δύο ή τριών τεμαχίων είναι λίγο πιο περίπλοκα. Αλλά με την κατάλληλη μηχανική, αυτές οι ράβδοι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους το ίδιο αποτελεσματικά καλά. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιλέγετε μια ράβδο δύο ή τριών τεμαχίων. Εάν είναι άκαμπτο, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό ακόμα και για τους πιο έμπειρους ψαράδες. Τα πλεονεκτήματα τους πάρα πολλά, από την μεγάλη στιβαρότητα σε συνδυασμό με το ελάχιστο βάρος, την δυνατότητα τους για πολύ μακρινές βολές, την γρήγορη απόκριση σε κάθε δυνατό ‘κεφάλι’ δίνοντας στον ερασιτέχνη την δυνατότητα για χρήση ακόμη και λεπτών πετονιών, την ελάχιστη τριβή στα δακτυλίδια του, μιας και είναι όλα τέλεια ευθυγραμμισμένα και σε ομάδες και η πετονιά περνά τελείως ευθεία ανάμεσα σε αυτά και φυσικά την μεγάλη αντοχή τους όταν είναι εύκαμπτα.
Τηλεσκοπικά: Υπάρχει φυσικά και μια τρίτη επιλογή τηλεσκοπικού τύπου η οποία είναι ευρέως διαδομένη στην αγορά. Τα τηλεσκοπικά καλάμια είναι εύκολα στην αποθήκευση τους (αφου έχουν την δυνατότητα να συρρικνώνονται), πολύ ελαφρά και υστερούν ελάχιστα από τα πολύσπαστα. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι “σπάνε” ευκολότερα, όμως λόγω της προσιτής τιμή τους και της πληθώρας επιλογών, θεωρείται η top επιλογή για τους περισσότερους αρχάριους ψαράδες.
Βάση μηχανισμού: Εδώ μας ενδιαφέρει συνήθως το υλικό κατασκευής και το σημείο τοποθέτησης πάνω στο πρώτο στέλεχος, ώστε, να έχουμε ένα καλό σχετικά ζύγισμα και ταυτόχρονα μεγάλο υπομόχλιο για δυνατές ρίψεις.
Όταν έρθει η ώρα λοιπόν να επιλέξετε ένα καλάμι ψαρέματος, καλό είναι να ξέρετε σε “τί” ψάρια σκοπεύετε να στοχεύσετε. Ορισμένα ψάρια χρειάζονται λίγα λεπτά για να έρθουν στην επιφάνεια, ενώ άλλα μπορούν να διαρκέσουν… πολλές ώρες. Γνωρίζοντας αυτό θα υπαγορεύσει το είδος του καλαμιού ψαρέματος που θα χρειαστείτε. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ Η ΑΓΟΡΑ ΣΑΣ (ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ) ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ!!! Η αγορά απο εξωτερικό κρύβει κινδύνους ποιότητας αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ!!! Καλή τύχη!