Καλαμίδι- (Εισαγωγή για αρχάριους)
Το καλαμίδι (ή καλάμι) είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο για ψαράδες επιφανείας. Σε όποια ακτή και να πας θα δεις κάποιον ή καλύτερα κάποιους να ψαρεύουν με καλαμίδι. Τα καλαμίδια είναι δύο ειδών. Τα απλά και με μηχανάκι. Ας αρχίσουμε με τα απλά. Ποιος δεν θυμάται όταν ήταν μικρός, (10-12 χρονών) να “σηκώνετε” με την παρέα από τα άγρια χαράματα για να ψαρέψει με τα καλάμια του. Τότε οι γύλοι και οι κοκοβιοί ήταν κατόρθωμα για μας. Το να πιάσουμε 200-300 γραμμάρια γύλους μας έκανε τόσο περήφανους που πηγαίναμε σπίτι και κάναμε μπάρμπεκιου. Ας αφήσουμε τώρα τις ιστορίες για να μπούμε στο θέμα…
Απλό καλαμίδι
Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι να ψαρέψεις με απλό καλαμίδι. Ο ένας είναι με φελλό και ο άλλος απίκο. Για τον πρώτο επιλέγουμε καλάμι 5 μέτρα και πάνω. Υπάρχουν πολλές ποιότητες ανάλογα με τι ποσό θέλουμε να ξοδέψουμε. Τα πολύ καλά είναι αυτά που λυγίζουν λιγότερο και ζυγίζουν λιγότερο. Η μισίνα πρέπει να είναι από #20 έως #25 και ίση σε μήκος με το καλάμι. Μην βάζετε χοντρές μισίνες γιατί το χοντρό ψάρι είναι πονηρό. Δεν πρέπει να πάρει είδηση ότι το φαγητό του είναι δεμένο. Τότε δεν πρόκειται να πλησιάσει ακόμα και αν του βάλουμε τον καλύτερο μεζέ. Ο φελλός πρέπει να είναι μικρός και να ισοσταθμίζει με το βαρίδι έτσι ώστε το ψάρι να μην βρίσκει αντίσταση όταν το τραβήξει. Αν όχι τότε θα καταλάβει τι γίνεται και θα το αφήσει. Το βαρίδι πρέπει να είναι σε μέγεθος μικρότερο από φακή. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερα και μεγαλύτερα πράγματα βλέπει το ψάρι πάνω στην αρματωσιά μας είναι πιθανότερο να φύγει. Αν χρειάζεται δεύτερο βαρίδι πρέπει να μπει κοντά στον φελλό. Αγκίστρια χρησιμοποιούμε στραβά παπαγαλέ. Τα ιδανικά μεγέθη είναι από #8 ως #5. Η απόσταση από το αγκίστρι μέχρι το μολύβι πρέπει να είναι περίπου 30 πόντους. Τα φτιάξαμε όλα αυτά. Που πάμε ; Τι κάνουμε ; Το καλύτερο μέρος για να ψαρέψουμε είναι το βραχώδες. Όχι ότι δεν θα βρούμε ψάρια στον άμμο η στη φυκιάδα αλλά στα βράχια το ψάρι βρίσκει περισσότερη τροφή, και μέρος για να κρυφτεί και να φτιάξει τη φωλιά του. Στην άμμο θα βρούμε κεφαλόπουλα μουρμούρες μικρού μεγέθους γόπες και άλλα. Στα βράχια όμως θα βρούμε μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα ψαριών. Σκάροι, σαργοί, σπάροι, τσιπούρες, μεγάλοι κέφαλοι, σάρπες και αμέτρητα άλλα είδη ψαριών. Θα βρεθούν μόνο στα βράχια. Καλό είναι να έχουμε ένα άνετο κάθισμα και ένα καπελάκι. Επιλέγουμε το μέρος και βυθομετρούμε κρεμώντας ένα μεγαλύτερο βαρίδι πάνω στο αγκίστρι. Ρίχνουμε, και βλέπουμε το φελλό. Πρέπει να μετακινούμε το φελλό μέχρι αυτός να είναι 10 πόντους κάτω από το νερό. Βγάζουμε το βαρίδι και ρίχνουμε μαλάγρα. Η μαλάγρα μπορεί να περιέχει τυριά, λειωμένα ψωμιά, αποφάγια,και οτιδήποτε νομίζετε ότι μπορεί να τραβήξει τα ψάρια κοντά. Η μαλάγρα πρέπει να πέσει την πρώτη φορά σε μεγάλη ποσότητα για να δουλέψει γρήγορα. Μετά ρίχνουμε μια χούφτα κάθε περίπου 20 λεπτά και κάθε φορά που πιάνουμε ψάρι. Αρχίζουμε το ψάρεμα και θα δούμε μετά από λίγο το φελλό να φλερτάρεται από τα ψάρια. Δεν πρέπει να τραβήξουμε αν δεν δούμε τον φελλό να βυθίζεται τελείως μέσα στο νερό.
Πάμε τώρα στο απίκο. Εδώ το καλάμι αλλάζει και γίνεται μεγαλύτερο. Γύρω στα 10 μέτρα είναι το καταλληλότερο. Και σε αυτό το ψάρεμα το δόλωμα πρέπει να είναι γύρω στους 10 πόντους από τον βυθό. Γι αυτό χρειαζόμαστε μια κατασκευή που να μας βοηθάει να κρατάμε το βάθος σταθερό και να μας ξεκουράζει. Παρακάτω βλέπουμε το σχέδιο γι αυτή την κατασκευή.
Καλαμίδι με μηχανάκι
Αυτή η σελίδα δεν είναι αρκετή αν αναλύσουμε όλες τις τεχνικές και τα είδη ψαρέματος. Μπορώ όμως να σας περιγράψω μερικά βασικά πράγματα. Καταρχήν τι ψάρια μπορούμε να ψαρέψουμε; Με μια λέξη. ΟΛΑ. Το κάθε είδος ψαριού με διαφορετικό τρόπο φυσικά. Παρακάτω θα παραθέσω μια λίστα με τα πιό γνωστά είδη αρματωσιών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:
1) Αρματωσιά κατάλληλη για ψάρεμα σε ρηχά νερά. Κέφαλοι, σάρπες σαργοί μουρμούρια αγριόσαρπες (γερμανοί) μελανούρια ..κ.α. είναι ευάλωτα σε αυτή την αρματωσιά. Χρησιμοποιούμε πετονιά #14 ως #18 μεγάλης αντοχής, αγκίστρι παπαγαλέ #8 ως #6 μολύβι φακή και φελλό χειροποίητο περίπου 20 γραμμάρια (βλέπε Μικρά μυστικά). Για δόλωμα χρησιμοποιούμε κυρίως ζυμάρι (βλέπε Δολώματα). Το μέρος, καλό είναι να μαλαγρωθεί για μερικές μέρες. Και φυσικά πριν από κάθε ψάρεμα και κατά την διάρκειά του. Είναι πολύ τεχνικό ψάρεμα και αν γίνει σωστά θα σας δώσει μεγάλες συγκινήσεις
2) Η πιο κοινή αρματωσιά. Μπορεί να δολωθεί με οτιδήποτε δολώνεται αλλά μαζεύει περισσότερα μικρόψαρα από την Αρματωσιά 1. Πετονιές από #14 έως #25, αγκίστρια κατά προτίμηση στραβά σε μικρά νούμερα και φελλός χειροποίητος περίπου 15 γραμ. Γόπες, πέρκες, μικρές σάρπες αλλά και άλλα μικρά ψάρια ανάλογα φυσικά και με το δόλωμα που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι η λεία σας.
3) Πολυάγκιστρο αφρού. Δολώνεται με ψωμί γυρισμένο τα μέσα έξω. Δηλαδή η ψίχα πρέπει να είναι απέξω. Καλό είναι να βουτάτε το ψωμί σε λάδι σαρδέλας. Υπάρχει στο εμπόριο. Για πετονιά χρησιμοποιούμε #30 ως #35 και και για αγγίστρι #4 ως #2 παπαγαλέ. Φούσκα σε μέγεθος αυγού είναι κατάλληλη για αυτό το ψάρεμα. Όσο μακριά θέλετε να πηγαίνει, τόσο νερό θα βάλετε. Αυτό το ψάρεμα είναι κατάλληλο για κέφαλους από μέτριους ως πολύ μεγάλους και μελανούρια.
4) Πολυάγκιστρο βυθού με παράμαλλα. Κατάλληλο αν το δόλωμα είναι ψωμί ή ζυμάρι. Αγκίστρια και πετονιές βάζουμε τα ίδια νούμερα με την Αρματωσιά 3, μολύβι σε σχήμα ελιάς περαστό, φωσφορούχα χάντρα και στριφταράκι μικρού μεγέθους. Συνηθέστερη λεία οι κέφαλοι.
5) Άλλος τύπος πολυάγκιστρου χωρίς παράμαλλα. Τα υλικά του είναι ίδια με της προηγούμενης αρματωσιάς. Χρησιμοποιείται αν το δόλωμα είναι σαρδέλα φρίσσα ή άλλο μικρόψαρο. Σαργοί, κέφαλοι, στήρες, σμέρνες αλλά και χταπόδια θα είναι η λεία σας.
6) Η κλασική καθετή. Πετονιές #35 για μάνα και #25 για παράμαλλα. Αγκίστρια ίσια μικρού μεγέθους. Το συνηθέστερο δόλωμα γαρίδα, αλλά και πολλά άλλα δολώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πεταλίδα, καλαμάρι, σκουλήκια, οστρακοειδή….. Όλα τα μικρόψαρα είναι ευάλωτα σε αυτή την αρματωσιά. Περκόχανα, γύλοι, σπάροι… θα γεμίσουν το “καλάθι σας”.
7) Αυτή η αρματωσιά δουλεύεται κυρίως τη νύχτα. Χρησιμοποιούμε πετονιές #40 για μάνα και #30 για παραμαλο, μολύβι ελιά, αγκίστρι #6 ως #5 παπαγαλέ, στριφταράκι και φωσφορούχα χάντρα. Δολώματα πάμε στα πιο εκλεκτά. Φαραώ ζωντανή γαρίδα, μάνα, καραβιδάκι ….. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε κουδουνάκι γιατί τα σκαλώματα και τα τρυπώματα από καλά κυρίως ψάρια θα είναι συχνά. Δεν είναι “σπάσιμο” να χάνεις καλό ψάρι επειδή άργησες να μαζέψεις; Τσιπούρες, σαργοί, μουρμούρες, αλλά και άλλα “πρώτα” ψάρια, ανάλογα, βέβαια με το μέρος και το δόλωμα θα είναι η λεία σας με αυτό τον τρόπο ψαρέματος.
Ευχαριστώ το psarema.net για την φιλοξενία και όλους εσάς για τον χρόνο σας
by AKA
Αντρεας
3 Απριλίου 2018 @ 6:53 πμ
Χαιρεται και πολυ ωραιο αρθρο.επειδη ειμαι αρχαριος,στην αρματωσια νο.2 μπορειτε να μου πειτε ποιο κομπο να χρησιμοποιησω για να ενωσω το παραμαλο με τη μανα?σας ευχαριστω