Όλοι οι φίλοι του ψαρέματος, γνωρίζουν καλά, ότι το σημαντικότερο “εργαλείο” στο να πιάσεις ψάρια είναι το “καλό δόλωμα”. Βέβαια, είναι πολύ υποκειμενικός ο όρος “καλό δόλωμα”, διότι πλέον υπάρχει μια “σειρά” προϋποθέσεων για να μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα δόλωμα “καλό” ή “κακό”. Για παράδειγμα, οι καιρικές συνθήκες, η περιοχή και ή τεχνική, είναι μόνο μερικές από αυτές, στις οποίες το δόλωμα μας θα λειτουργήσει με τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή θα αποδειχτεί μία λανθασμένη επιλογή. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για την ανεύρεση του “καλύτερου δολώματος”, γι’ αυτό θα περιοριστούμε στην “εμπειρία” που έχει ο κάθε ψαράς και την γνώση, η οποία συσσωρεύετε μέρα με την ημέρα. Το ψάρεμα, είναι μία ιδιαίτερη συνήθεια με απεριόριστες τεχνικές, και προς αποφυγή παρερμηνεύσεων, η κατηγορία που θα ασχοληθούμε παρακάτω, είναι απλά “κόκκος άμμος στον ωκεανό” και αποτελεί μέρος προσωπικών εμπειριών διαφόρων ψαράδων, απευθυνόμενη κυρίως στους καινούριους φίλους του ψαρέματος.

Ας πούμε όμως μερικά λόγια πριν την περιγραφή των δολωμάτων.
Τα δολώματα είναι δυο ειδών:

[sociallocker id=”8803″]

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα δολώματα που “θέλουν” τα ψάρια επειδή τα έχουν συνηθίσει. Αυτά είναι και τα καλύτερα, γιατί τα ψάρια δεν τα φοβούνται και δεν τους δημιουργούν καχυποψία. Για παράδειγμα η μουρμούρα ζει στην άμμο. Τι δόλωμα βρίσκουμε στην άμμο; Καραβιδάκια, σκαλτσίνια, σκουλήκια κ.λ.π. Τότε αυτά θα είναι και τα καλύτερα δολώματα για να πιάσουμε μουρμούρες.

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα δολώματα που έλκουν τα ψάρια από την οσμή, την εμφάνιση ή την γεύση τους. Μερικά από αυτά είναι το ζυμάρι, το ολοθούριο, τα διάφορα τεχνητά δολώματα συρτής κ.λ.π.

Εδώ θα περιγράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα είδη δολωμάτων, και τι ψάρια ελκύει περισσότερο το καθένα.

Ακροβάτης

AKROBATIS

Ο ακροβάτης είναι το δημοφιλέστερο σκουλήκι γιατί είναι εύκολο στη χρήση του και διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για 15-20 μέρες. Είναι κατάλληλο για ψάρεμα με καλάμι και πεταχτάρι και απευθύνεται σε όλα τα ψάρια και κυρίως σε μικρούς σαργούς, μουρμούρια, μπαρμπούνια, λίγδες κ.λ.π.

Αμερικάνικο σκουλήκι

AMERIKANIKO KOYTI
Πολύ καλό δόλωμα κυρίως για σαργούς, μουρμούρες και τσιπούρες χωρίς να αποκλείονται τα υπόλοιπα ψάρια. Το αίμα που βγάζει όταν κόβεται μυρίζει πολύ και τραβάει τα ψάρια από μακριά. Κατάλληλο για καλάμια και πεταχτάρια. Διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για 5-8 μέρες.

Γαρίδα

gal_garida
Από τα πιο δημοφιλή δολώματα. Δουλεύει σε όλα σχεδόν τα ψάρια, είναι εύκολο να τη βρεις και είναι πολύ οικονομική. Δουλεύει σκέτη αλατισμένη ή ζαχαρωμένη. Κύριο δόλωμα για καθετή αλλά και για όλα σχεδόν τα ψαρέματα με αγκίστρι.

Ζυμάρι

zimari

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψάρεμα με φελλό, παραγάδια και πολυάγκιστρα. Ανάλογα με την κατασκευή του μπορεί να προσελκύσει πολλά είδη ψαριών όπως κέφαλους, γόπες, σάρπες, σαργούς τσιπούρες, μελανούρια, και σπανιότερα μουρμούρες, μικρά μαύρα και ζαργάνες.

Μάνα (τσουτσούνι)

mana-tsoutsouni

Πολύ καλό δόλωμα, εύκολο στη χρήση, κατάλληλο για καλάμια πεταχτάρια και παραγάδια. Όλα τα ψάρια την κυνηγάνε όμως περισσότερο οι σαργοί και οι τσιπούρες. Μπορεί να συντηρηθεί για λίγες μέρες σε βρεγμένη εφημερίδα στο ψυγείο ή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θαλασσινό νερό με αναζωογόνηση.

Μονοδόλι

tsoutsouni

Τα μονοδόλια είναι μικρές μάνες, που όπως λέει το όνομά τους, δολώνονται ολόκληρα με στόχο μεγαλύτερα ψάρια (σαργούς,τσιπούρες, λαβράκια κ.λ.π.) διατηρείται σε βρεγμένη εφημερίδα στο ψυγείο

Πετροσωλήνας

Digital image

Οστρακοειδές δόλωμα πλούσιο σε φώσφορο, από τα καλύτερα δολώματα για παραγάδια, αλλά πολύ ικανοποιητικό και στα καλάμια και πεταχτάρια. Διατηρείται στη κατάψυξη και γι αυτό είναι πολύ πρακτικό δόλωμα. Δουλεύει καλά σε όλα τα είδη ψαριών.

Ραμσής

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Νεόφερτο σκουλήκι που μοιάζει πολύ στο φαραώ με την ίδια αποτελεσματικότητα αλλά σε μικρότερες διαστάσεις. Πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας, διατηρείται στη συντήρηση για 15-20 μέρες.

Φαραώ

farao

Το μεγαλύτερο σκουλήκι και ένα από τα καλύτερα δολώματα για καλάμια πεταχτάρια και παραγάδια. Είναι λιχουδιά για όλα τα ψάρια αλλά αρκετά σκληρό για να μην το παίρνουν τα μικρόψαρα. Η συντήρησή του απαιτεί λεκάνη με θαλασσινό νερό και αναζωογόνηση.

Καλή σας επιτυχία!!!

[/sociallocker]