Συμβουλές για να πιάσετε μεγάλους Σαργούς
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τον τρόπο που μπορούμε να ψαρέψουμε (κυρίως) μεγάλους σαργούς και ειδικά σε περιοχές που είναι «πονηρεμένοι» όπως είναι οι λιμενοβραχίονες, καθώς επίσης και τις ιδανικές συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στην περιοχή.
Βασικές προϋποθέσεις ΠΡΙΝ ξεκινήσουμε είναι:
Α. Να μην υπάρχει φωτισμός πίσω από την περιοχή που ψαρεύουμε, διότι έχει ως αποτέλεσμα να «πέφτει» η σκιά μας μέσα στην θάλασσα.
Β. Να κυριαρχεί η ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΣΥΧΙΑ.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Συνήθως ο εξοπλισμός μας αποτελείται από απλά εργαλεία, Μπορούμε (για παράδειγμα) να χρησιμοποιήσουμε μία πετονιά, η οποία να είναι είτε νάιλον είτε fluorocarbon, σε ψηλές διατομές, 012 – 014 και με αγκίστρι από νούμερο 2 έως και 10 (αλλά και ακόμα μικρότερα).
ΔΟΛΩΜΑ
1-2 μεγάλες πεταλίδες στις οποίες θα περάσουμε το αγκίστρι μέσα από το μαύρο «άντερό» τους.
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε καραβιδάκι είτε γαρίδα ζωντανή είτε ακόμα “κάποιο” σκουλήκι. Η μαλάγρα θα πρέπει να σχετίζεται με το δόλωμα που χρησιμοποιείται.
ΜΑΛΆΓΡΑ
Θα παραδειγματιστούμε με την πεταλίδα:
Εφόσον έχουμε κάνει μια βυθομέτρηση στην περιοχή που θα ψαρέψουμε, για να γνωρίζουμε το σημείο του βάθους, «σπάμε» αρκετές πεταλίδες, τις οποίες τις πιάνουμε όλες μαζί με λίγη άμμο δημιουργώντας μια μικρή «μπάλα» και την «πετάμε» στο βυθομετρημένο μέρος.
Με το που βυθίζεται το αμμώδες μαλαγρωμά των σπασμένων δολωμάτων, αρχίζουν να ξεκινούν οι πιο μικροί με το που «νιώσουν την μυρωδιά». Επαναλαμβάνουμε ότι εφόσον επιλέξουμε την πεταλίδα ως δόλωμα ΤΟΤΕ θα πρέπει και το μαλάγρωμα να έχει ως βάση του, την πεταλίδα.
Αφήστε τους μικρούς σαργούς να «τρώνε» ανενόχλητα, διοτι ΔΕΝ είναι αυτοί, ο στόχος μας, αλλά οι μεγαλύτεροι.
ΤΕΧΝΙΚΗ
Ρίχνουμε την πετονιά και την κρατάμε σε οριζόντια θέση, μπροστά από το στήθος μας, μεταξύ δείκτη και αντίχειρα, χωρίς όμως ο αντίχειρας να πιέζει την πετονιά.
Μόλις νιώσουμε το πρώτο τράβηγμα, πιέζουμε με τον αντίχειρα μας την πετονιά, έτσι ώστε να τεντώσει. Μόλις ασκηθεί μεγάλη πίεση από το ψάρι και «τραβήξει» την πετονιά μας, (περίπου 1 μέτρο), τότε μια απότομη κίνηση- τράβηγμα προς το μέρος μας είναι αρκετή, για να καρφωθεί το μεγάλο ψάρι επάνω στο αγκίστρι.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από υπομονή, σημαντικός παράγοντας (όπως σε κάθε ψάρεμα ) είναι και η τύχη, διότι εάν «μπει» το θήραμα μας σε τρύπα/ σχισμή, τότε το «παιχνίδι είναι χαμένο». Γενικά, ο μεγάλος σαργός, είναι ένα πονηρό ψάρι και ξέρει να «τιμωρεί» τον πλεονέκτη.
Συμβουλή: Ξεκινήστε να μαλαγρώνετε για κανένα δίωρο την περιοχή που θα επιλέξετε μετά της 12 το βράδυ. Σε αυτές τις ώρες παίζουν οι μεγαλύτεροι. Μόλις ρίξετε το δόλωμά σας, το ρίχνετε μαζί με τις περισσευούμενες «μπάλες» μαλαγρώματος, που έχετε φτιάξει. Εφόσον στην περιοχή κυκλοφορεί μεγάλος σαργός, πολύ δύσκολα θα αντισταθεί και στο δικό σας δόλωμα παίρνοντας το πολυπόθητο «χτύπημα».
Εφόσον νιώσουμε ότι «χτύπησε», κάποιο μεγάλο ψάρι, να μην προσπαθήσουμε κατευθείαν να το φέρουμε επάνω, αλλά να το κουράσουμε. Μόλις πλησιάσει στην επιφάνεια, χρησιμοποιούμε μια απόχη κοντά στο νερό και με μια απότομη κίνηση, τον ρίχνουμε μέσα σε αυτή. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, να «σπάσει» 12άρα πετονιά, όταν πιάστηκε Σαργός λίγο πάνω από κιλό! και σαν να μην έφτανε αυτό… να μην ακολούθησε μετά άλλο αντίστοιχο τσίμπημα.
Ένα ακόμα μυστικό-συμβουλή είναι ότι, μόλις κατορθώσετε να πιάσετε 1-2 καλά θηράματα, θα πρέπει να εγκαταλείψετε το ψάρεμά σας, διότι αυξάνονται επικίνδυνα οι πιθανότητες να κοιτάτε την θάλασσα για το υπόλοιπο της βραδιάς. Το συγκεκριμένο είδος ψαριού ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ την πλεονεξία, αν και στην θάλασσα…
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Υπερτονίζουμε και πάλι ότι, το δόλωμα πρέπει να σχετίζεται με την περιοχή που ψαρεύουμε. Εάν η περιοχή για παράδειγμα, έχει μύδια, ακολουθούμε την ίδια τεχνική δολώματος, όπως αυτή με τις πεταλίδες. Μην στοχεύετε σε βραχώδη μέρη ή λιμενβραχίονες,
που ΔΕΝ έχουν άμμο ή σαθρό υπόβαθρο όπως συνηθίζουν πολλοί ψαράδες, γιατι κινδυνεύετε να «φύγετε» άπραγοι.
Πιστεύουμε ότι εάν κυκλοφορεί μεγάλος σαργός στην περιοχή, οι πιθανότητες να τον πιάσετε είναι μεγαλες
Αν πάλι όμως το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο… και μόνο η υπομονή που θα αποκτήσετε (φαινόμενο σπάνιο στις ημέρες μας), σε συνδυασμό με τον ήχο των κυμάτων, θα είστε ΗΔΗ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ!
BY AKAFISHING