Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες ψαράδες της Κρήτης καθώς οι λαγοκεφάλοι έχουν κάνει ξανά την εμφάνιση τους, στα ρηχά των παραλιών.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ν. Ηρακλείου Μανώλης Ματζαράκης ανέφερε πως εδώ και πολλά χρόνια οι αλιείς του νησιού αντιμετωπίζουν το εν λόγω πρόβλημα. «Είναι πρόβλημα, μάστιγα, που έχει πιάσει το νησί μας γενικά σε όλα τα παράλια από την ανατολική Κρήτη, για να μην πάρω πόλεις και χωριά, αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. Η λύση όπως είχαμε πει πριν από 6 χρόνια, σε ορισμένες ημερίδες που είχαν γίνει και συμμετείχαν επιστήμονες και φορείς, λέγαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, διότι οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες, αν δεν έχουν οικονομικά κίνητρα δεν πάνε να κάνουν αυτή τη δουλειά. Διότι το ψάρι είναι μη βρώσιμο, αυτού του είδους η αλιεία θέλει εξειδικευμένα εργαλεία, δεν κάνουν τα συμβατικά εργαλεία».

Σύμφωνα με τον κ. Ματζαράκη, οι λαγοκεφάλοι έχουν αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι παράκτιοι αλιείς δεν θα μπορούν να ασκήσουν την δραστηριότητα τους. «Η πολιτεία και γενικά οι αρμόδιοι πρέπει να το δουν. Ποιος λέει όχι στην επιστήμη; Είμαστε υπέρ τη επιστήμης αλλά με τις μελέτες δεν πιάνονται τα ψάρια. Είχα προτείνει να δοθούν κίνητρα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να καταφέρουμε να κρατήσουμε τους πληθυσμούς μειωμένους ώστε να δώσουμε το χρόνο στους επιστήμονες να μπορέσουν να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό. Αλλά αυτή τη στιγμή, το πράγμα έχει ξεφύγει. Αυτά τα ψάρια που έπιασα πριν από 2 μέρες τα έπιασα σε 1,5 μέτρο στην Ανάληψη Χερσονήσου και θεώρησα καθήκον μου να τραβήξω ένα βίντεο να το κοινοποιήσω και να πω σε όλο τον κόσμο, να λάβουν μέτρα. Τα ψάρια που έπιασα εγώ ήταν πολύ μεγάλα. Ήταν 5,5 – 6,5 κιλά ψάρια».

Πρόσθεσε δε, πως κατά καιρούς έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά με λαγοκέφαλους τα οποία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας! «έχει μεγάλη γκάμα διατροφής, τρώει τα πάντα. Αν πάμε Ιεράπετρα, Σητεία, Παλαίκαστρο, Κουρεμένο, Γούβες παντού, δεν υπάρχει μέρος να μην έχει τέτοια ψάρια».

 

Ο κ. Ματζαράκης ανέφερε πως οι αλιείς δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση όχι μόνο για τους λαγοκέφαλους αλλά και για την καταστροφή από άλλα θηλαστικά, όπως τα δελφίνια και οι φώκιες. «Από τη μελέτη τη συγκεκριμένη, είναι γύρω στις 12 χιλ. ευρώ κάθε χρόνο οι ζημιές των εργαλείων των αλιέων συν 4-4,5 χιλ. ευρώ τα απολεσθέντα αλιεύματα διότι το ψάρι αυτό δεν είναι μόνο ότι καταστρέφει το δίκτυο τρώει και το μεροκάματο. Έχω δύο χρόνια να πιάσω χταπόδι και να έχει 8 πλοκάμια. Τρώνε σουπιές καλαμάρια ψάρια, ότι βρει στην τροφική αλυσίδα του ψαριού. Τα χταπόδια έχουν μειωθεί πολύ, τα μεγέθη είναι μικρά, αν πιάσεις ένα χταπόδι μέχρι ένα κιλό θα πάει. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα και πρέπει να λάβουν μέτρα όλοι αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμη αλιεία».

Πηγή: creta24.gr