Σε αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με τον τρόπο μπορούμε να ψαρέψουμε (κυρίως) μεγάλους σαργούς και ειδικά σε περιοχές που είναι πολύ «πονηρεμένοι» όπως είναι οι λιμενοβραχίονες, καθώς και τις ιδανικές συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στην περιοχή.

Βασικές προϋποθέσεις ΠΡΙΝ ξεκινήσουμε είναι:

Α. Να μην υπάρχει φωτισμός από πίσω μέρος που ψαρεύουμε, ως αποτέλεσμα να «πέφτει» η σκιά μας μέσα στην θάλασσα.

Β. Να κυριαρχεί η ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΣΥΧΙΑ.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Συνήθως ο εξοπλισμός μας αποτελείται από απλά εργαλεία, Μπορούμε (για παράδειγμα) να χρησιμοποιήσουμε μία πετονιά, η οποία να είναι είτε νάιλον είτε fluorocarbon, σε ψηλές διατομές, 012 – 014 και με αγκίστρι από νούμερο 2 έως και 10 (αλλά και ακόμα μικρότερα) χωρίς την χρήση βαριδιού.

ΔΟΛΩΜΑ

Μία έως δύο μεγάλες πεταλίδες στις οποίες περνούμε το αγκίστρι μέσα από το μαύρο «άντερό» τους.


Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί καραβιδάκι ή γαρίδα ζωντανή ή κάποιο σκουλήκι, όμως πάντα θα πρέπει να μαλαγρώνετε με το ίδιο ακριβώς δόλωμα που θα χρησιμοποιήσετε.


ΜΑΛΑΓΡΩΜΑ

Θα παραδειγματιστούμε με την πεταλίδα: Εφόσον έχουμε κάνει μια βυθομέτρηση στην περιοχή που θα ψαρέψουμε, δηλαδή, ξέρουμε ότι το σημείο του βάθους, «σπάμε» αρκετές πεταλίδες τις οποίες τις πιάνουμε όλες μαζί με λίγη άμμο, δημιουργώντας μια μικρή «μπάλα» και την «πετάμε» στο βυθομετρημένο μέρος.

Με το που βυθίζεται το αμμώδες μαλαγρωμά των σπασμένων δολωμάτων, αρχίζουν να ξεκινούν οι πιο μικροί με το που «νιώθουν τη μυρωδιά». Εφόσον επιλέξουμε πεταλίδα ως δόλωμα ΤΟΤΕ θα πρέπει και το μαλάγωμα να έχει το ίδιο δόλωμα. Αφήστε τους μικρούς σαργούς να «τρώνε» ανενόχλητα, διοτι ΔΕΝ είναι αυτοί, ο στόχος μας, αλλά οι μεγαλύτεροι.

ΤΕΧΝΙΚΗ

Κρατάμε την πετονιά, (σε οριζόντια θέση, μπροστά από το στήθος μας) μεταξύ δείκτη και αντίχειρα, χωρίς ο αντίχειρας να πιέζει την πετονιά.


Μόλις νιώσουμε το πρώτο τράβηγμα, πιέζουμε με τον αντίχειρα την πετονιά, έτσι ώστε να τεντώσει. Μόλις ασκηθεί μεγάλη από το ψάρι και «πάρει» την πετονιά μας, περίπου ένα μέτρο, τότε ένα απότομο τράβηγμα είναι αρκετό, για να καρφωθεί το μεγάλο ψάρι επάνω στο αγκίστρι.


Εκτός από υπομονή, σημαντικός παράγοντας (όπως σε κάθε ψάρεμα ) είναι και η τύχη, διότι εάν «μπει» το θήραμα σε τρύπα/ σχισμή, τότε το «παιχνίδι είναι χαμένο». Ο κυρίως μεγάλος σαργός, όπως προαναφέραμε, είναι ένα πονηρό ψάρι και ξέρει να «τιμωρεί» τον πλεονέκτη. Εάν θέλετε να ακούσετε μια συμβουλή: Ξεκινήστε να μαλαγρώνετε για κανένα δίωρο την περιοχή μετά της 12 το βράδυ. Σε αυτές τις ώρες παίζουν οι μεγαλύτεροι. Μόλις ρίξετε το δόλωμά σας, το ρίχνετε μαζί με τις περισσευούμενες «μπάλες» μαλαγρώματος, που έχετε φτιάξει. Εφόσον στην περιοχή κυκλοφορεί και κάποιος μεγάλος σαργός, πολύ δύσκολα θα αντισταθεί και στο δικό σας δόλωμα και θα πάρετε το πολυπόθητο «χτύπημα». Εφόσον νιώσουμε ότι «χτύπησε», κάποιο μεγάλο ψάρι, να μην προσπαθήσουμε κατευθείαν να το φέρουμε επάνω, αλλά να το κουράσουμε. Μόλις πλησιάσει στην επιφάνεια, χρησιμοποιήστε μια απόχη κοντά στο νερό και με μια απότομη κίνηση, ρίξτε τον μέσα σε αυτή. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, να «σπάσει» 12άρα πετονιά, όταν πιάστηκε Σαργός λίγο πάνω από κιλό! Και σαν να μην έφτανε αυτό… να μην ακολούθησε άλλο αντίστοιχο τσίμπημα. Ένα ακόμα μυστικό-συμβουλή είναι ότι, μόλις κατορθώσετε να πιάσετε 1-2 καλά θηράματα, θα πρέπει να εγκαταλείψετε το ψάρεμά σας, διότι αυξάνονται επικίνδυνα οι πιθανότητες να κοιτάτε την θάλασσα για το υπόλοιπο της βραδιάς. Το συγκεκριμένο είδος ψαριού ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ την πλεονεξία, αν και στην θάλασσα ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Υπερτονίζουμε και πάλι ότι, το δόλωμα πρέπει να σχετίζεται με την περιοχή που ψαρεύτε. Εάν η περιοχή για παράδειγμα, έχει μύδια, ακολουθήστε την ίδια τεχνική δολώματος, όπως αυτή με τις πεταλίδες. Μην στοχεύετε σε βραχώδη μέρη ή λιμενβραχίονες,
που ΔΕΝ έχουν άμμο ή σαθρό υπόβαθρο όπως συνηθίζουν πολλοί ψαράδες, γιατι κινδυνεύετε να «φύγετε» άπραγοι.

Πιστεύουμε ότι με λίγο τύχη, (η οποία για εμάς είναι να υπάρχει ΜΕΓΑΛΟΣ σαργός στην περιοχή), θα δείτε και το αναμενόμενο αποτέλεσμα, εάν «κάνετε» τα παραπάνω!

ΟΜΩΣ! Και μόνο η υπομονή που θα αποκτήσετε (φαινόμενο σπάνιο στις ημέρες μας), σε συνδυασμό του ήχου των κυμάτων, θα είστε ΗΔΗ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ!

BY AKAFISHING