Τελευταία νέα 11-7-2013
Επιμένουν ψαρεύοντας και αγνοώντας τους νόμους!
Παρά τα δημοσιεύματα ότι απαγορεύεται ρητά το ψάρεμα από την ακτή σε οργανωμένες παραλίες, τις διαμαρτυρίες των λουομένων και τον κίνδυνο τραυματισμού τους από τα αγκίστρια, στην Παραλία της Πλάκας Δηλεσίου, οι ερασιτέχνες ψαράδες επιμένουν να ρίχνουν τις πετονιές τους ανάμεσα στους λουόμενους αδιαφορώντας αν τραυματίσουν κάποιον, θεωρώντας το κεκτημένο τους δικαίωμα, υβρίζοντας σκεότατα πολλές φορές τους διαμαρτυρόμενους λουόμενους.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Τανάγρας σε συνεννόηση με το Λιμεναρχείο Χαλκίδας υποσχέθηκε στο τέλος Ιουλίου, ότι θα βάλει πινακίδες οι οποίες θα προειδοποιούν ότι, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ, αλλά μάλλον θα περιμένει να τελειώσει το καλοκαίρι…
Δημοσιεύουμε την συνέντευξη με τον Λιμενάρχη Ωρωπού για τις υποχρεώσεις τόσο των ψαράδων όσο και των λουομένων στις παραλίες.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ερασιτέχνες ψαράδες…
Συνέντευξη με τον Λιμενάρχη Ωρωπού
Τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός των ταλαιπωρημένων από τη ζέστη πολιτών που συρρέουν κατά εκατοντάδες στις παραλίες οργανωμένες και μη, εκστρατεύουν πάνοπλοι και οι ερασιτέχνες ψαράδες σκαφάτοι και μη.
Στην περιοχή κυκλοφορίας του “Α.Π.” υπάρχουν πολλές παραλίες σε Αυλίδα, Δήλεσι, Ωρωπό και Χαλκίδα που βουλιάζουν στην κυριολεξία από κόσμο, ιδιαίτερα φέτος που οι πολίτες δεν έχουν για διακοπές σε μέρη… ονειρεμένα, μένουν στο παλιό εξοχικό τιμώντας την παραλία του χωριού για τα μπάνια τους.
Στις ίδιες παραλίες, μερικοί ερασιτέχνες ψαράδες λάτρεις του καλαμιού επιμένουν να ψαρεύουν σπάρους και κοκοβιούς δίπλα στους λουόμενους δημιουργώντας άσχημες καταστάσεις με αψιμαχίες εκατέρωθεν. Η ουσία είναι να αντιλαμβανόμαστε πότε ενοχλούμε τον συνάνθρωπό μας και να σταματάμε αυτό που κάνουμε – που έτσι κι αλλιώς είναι παράνομο – και να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα άκρα και αντί για ευχαρίστηση να προσλαμβάνουμε σύγχιση. Αρκετή στεναχώρια κουβαλάμε λόγω οικονομικών, μη προσθέτουμε κι άλλη… Προς άρσην πάσης παραξήγησης, με συνεργασία Δήμου – Λιμενικής Αρχής μπορεί να τοποθετηθούν πινακίδες που να αναγράφουν ότι απαγορεύεται το ψάρεμα στην οργανωμένη παραλία.
Επισκεφτήκαμε τον Λιμενάρχη Ωρωπού Υποπλοίαρχο κ. Μορφάκη Θεοφάνους από τον οποίο ζητήσαμε να μας αποσαφηνίσει αν επιτρέπεται το ψάρεμα σε οργανωμένες παραλίες από την ακτή κοντά σε λουόμενους. Ήταν κατηγορηματικός. ‘Οχι, δεν επιτρέπεται, ενώ μας ενημέρωσε και για άλλες υποχρεώσεις ερασιτεχνών ψαράδων και λουομένων.
Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα και ιδιαίτερα το άρθρο 231 προβλέπει ότι σε οργανωμένες παραλίες όπου συρρέει ο κόσμος για να κάνει το μπάνιο του, δεν επιτρέπεται καμμία άλλη δραστηριότητα εκτός αυτής. Δηλαδή, απαγορεύεται το ψάρεμα με καλάμι σε οργανωμένες παραλίες ή το υποβρύχιο ψάρεμα. Ακόμα και αν είναι ερημική η παραλία, αν υπάρχουν λουόμενοι, ψαρεύουμε τουλάχιστον 100 μ. μακριά από τον κόσμο. Στους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο από 50 ευρώ μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα την παράβαση. Δηλαδή, αν υπάρξει τραυματισμός (π.χ. από αγκίστρι) και γίνει μήνυση το πρόστιμο είναι ανάλογο.
Οι δε σκαφάτοι ψαράδες, θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 300 μέτρα από την ακτή.
Υποχρεώσεις δεν έχουν μόνο οι ερασιτέχνες ψαράδες, αλλά και οι λουόμενοι, οι οποίοι πρέπει να φέρουν… κοσμία λουτρική περιβολή (μαγιό), με τα αγοράκια να έχουν περισσότερα δικαιώματα αφού από τα 5 και κάτω μπορούν να κάνουν… γυμνισμό, ενώ τα κοριτσάκια από 3 ετών και κάτω, να μην ενοχλούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο (παιγνίδια, βρισιές κ.α.), να μη βρωμίζουν την ακτή, να μην βάζουν τα ζωάκια τους να κάνουν μπάνιο δίπλα στους άλλους κ.λπ.
Τελευταία, έχουν τοποθετηθεί στην παραλία της Πλάκας στις ομπρέλες, τασάκια για τα αποτσίγαρα. Μπράβο στην πρωτοβουλία, αλλά ποιος τα αδειάζει; Η παραλία είναι γεμάτη αποτσίγαρα. Καλό θα είναι να μην τα περιμένουμε όλα από το Δήμο. Καπνίσαμε, ήπιαμε το καφεδάκι μας, ταΐσαμε το παιδί; Ας μαζέψουμε σε μια σακκούλα τα απορρίμματα και τα αποτσίγαρα να τα πετάξουμε στον κάδο απορριμμάτων.
Τα σκυλιά απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην παραλία ανάμεσα στους λουόμενους. Για τα αδέσποτα που κάνουν την ανάγκη τους εκεί που παίζουν τα παιδιά τι γίνεται;
Καταγγέλθηκε ότι αλλοδαποί το βράδυ, στα ντουζ της παραλίας πέρνουν το καθημερινό τους μπάνιο με σαπούνι, ή ακόμα και την μπουγάδα τους κάνουν. Αν κάποιος τους δει, ας τους ενημερώσει ότι απαγορεύεται αυτό που κάνουν. Ίσως, να μη γνωρίζουν να διαβάζουν την πινακίδα που γράφει σε ελληνικά και αγγλικά ότι απαγορεύεται η χρήση σαπουνιού.
Η ευθύνη του Λιμεναρχείου Ωρωπού φθάνει μέχρι τις εγκαταστάσεις της αεροπορίας στα όρια Χαλκουτσίου – Αγριλέζας, ενώ απ’ εκεί και πέρα είναι ευθύνη του Λιμεναρχείου Χαλκίδας. “Λόγω της μεγάλης περιοχής ευθύνης της Χαλκίδας, συνήθως εμείς του Ωρωπού επιλαμβανόμαστε υποθέσεων πλησίον του Ωρωπού” μας διευκρίνησε ο κ. Θεοφάνους.
Συγκεκριμένα το άρθρο 230 αναφέρει: Οι λουόμενοι οφείλουν: α) Να φέρουν κοσμία λουτρική περιβολή, απαγορευμένης της λήψεως θαλασσίου λουτρού χωρίς λουτρική περιβολή εις τους άρρενες από ηλικίας 5 ετών και άνω και εις τις θήλεις από ηλικίας 3 ετών. β) Να μη ρίπτουν εις την θάλασσα αντικείμενα επικίνδυνα δια τους λουόμενους. γ) Να μην ασχημονούν, βρίζουν ή ενοχλούν κατά οποιονδήποτε τρόπο τους άλλους λουόμενους ή θαμώνες. δ) Να μη ρυπαίνουν ή προξενούν φθορά εις τις λουτρικές εγκαταστάσεις. ε) Να μην ασχολούνται εις την ακτή ή μέσα εις την θάλασσα με παιγνίδια που παρενοχλούν τους άλλους λουόμενους ή μπορούν να προκαλέσουν βλάβη εις αυτούς. στ) Να συμμορφούνται πρόθυμα προς τις συστάσεις και υποδείξεις των Οργάνων της Λιμενικής Αρχής ή της υπηρεσίας των λουτρικών εγκαταστάσεων. ζ) Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων καθώς και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων.
Πηγή Ανεξάρτητος Παρατηρητής
Andreas Kleidouxakis
28 Απριλίου 2015 @ 11:00 μμ
σωστα ολα…ποσο ομωσ εφαρμοζονται?