Οι ιχθυοκαλλιέργειες στο Αγαθονήσι είναι η μοναδική επιχείρηση σε αυτή την Ακριτική γωνιά της Ελλάδος.

Απασχολεί 27 μόνιμους κατοίκους του νησιού, από τους 140 που επιμένουν να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας. Την ώρα που η κατάσταση στο Αιγαίο είναι κρίσιμη και ακραίοι Τουρκικοί Εθνικιστικοί κύκλοι αμφισβητούν την Ελληνικότητα του νησιού, η εταιρία επιμένει να επενδύει στο νησί. Βρίσκει όμως ως εμπόδιο την Ελληνική γραφειοκρατία που δεν της επιτρέπει να νοικιάσει από το ελληνικό δημόσιο, στο οποίο ανήκει όλο το Αγαθονήσι, μια έκταση ώστε να δημιουργήσει συσκευαστήριο, αποθηκευτικούς χώρους και καταψύκτες ώστε να επεξεργάζεται τα αλιεύματα.

Ο Μιχάλης Μαρίνος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας «Ελληνικά ψάρια», περιγράφει στο iefimerida.gr:

«Η εταιρία μας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΑΡΙΑ ΑΕΒΕ δραστηριοποιείται στο ακριτικό Αγαθονήσι από την δεκαετία του 1990 έχοντας σε λειτουργία δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, παράγοντας 500 τόνους ψάρια ετησίως και απασχολώντας 25-27 άτομα (από τους 140 συνολικά κατοίκους) αποτελώντας τη μεγαλύτερη επιχείρηση του νησιού. Το σύνολο σχεδόν της παραγωγής εξάγεται στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Από τον Φεβρουάριο 2014 με αιτήσεις μας στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ζητήσαμε τη μίσθωση (σε αντικατάσταση προηγούμενης) δύο κτημάτων 10 στρεμμάτων έκαστο για την ανέγερση συσκευαστηρίου και άλλων υποστηρικτικών της δραστηριότητας εγκαταστάσεων. Όμως τρεισήμισι χρόνια μετά αυτό δεν έχει καταστεί δυνατόν:

Πέραν του απαράδεκτα μεγάλου χρόνου για την ικανοποίηση ενός τόσο ζωτικού αιτήματος για την επιχείρηση μας, είναι αδιανόητο να μην προβλέπεται η παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων στις παραμεθόριες νησίδες, όπως το Αγαθονήσι, για τη λειτουργία επιχειρήσεων, όταν η νομοθεσία προβλέπει παραχώρηση γης για την εγκατάσταση ατόμων για μόνιμη διαμονή και για συνεταιρισμούς. Δεν μπορεί να υπάρχει ζωή στο νησί άρα ανάγκες εκπαίδευσης, υγείας, ύδρευσης κ.α. χωρίς δυνατότητα εργασίας σε αυτά.

Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιες διαδικασίες αποτελούν τροχοπέδη για οποιαδήποτε επένδυση και μάλιστα σε ένα ακριτικό νησί, όπου επί πολλές ημέρες του έτους οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους, και αντιστρατεύονται τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Γι’ αυτό ζητούμε η ΕΤΑΔ να προχωρήσει άμεσα την απευθείας μίσθωση χωρίς διαγωνισμό / δημοπρασία με συμβολικό μίσθωμα και με όρους για λειτουργία των εγκαταστάσεων όσο διαρκεί η μίσθωση και χωρίς δυνατότητα αλλαγής χρήσης, είτε σε διενέργεια διαγωνισμού / δημοπρασίας με εύλογο τίμημα και με συγκεκριμένους όρους για τη χρήση των μισθίων (εξυπηρέτηση πρωτογενούς παραγωγής) στα πλαίσια του Κανονισμού της.

Για να κρατήσουμε ζωντανή την επιχείρηση μας, αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να έχουμε το κράτος δίπλα μας και όχι απέναντι μας. Είμαστε η μοναδική επιχείρηση στο νησί. Θέλουμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους μας και να προσλάβουμε και άλλους ώστε να μην ερημώσει το Αγαθονήσι».

Πηγή: http://www.iefimerida.gr