Οι ψαράδες της Αμοργού πρωτοπορούν στην προσπάθεια για βιώσιμη αλιεία και προστασία του περιβάλλοντος. Με την πρωτοβουλία τους, που πήρε το όνομα Αμοργόραμα, ζητούν τη θέσπιση τριών θαλάσσιων περιοχών όπου θα απαγορεύεται η αλιεία, καθώς και μιας ζώνης 1,5 ναυτικού μιλίου περιμετρικά του νησιού, στην οποία η απαγόρευση θα ισχύει για τον Απρίλιο και τον Μάιο, τους μήνες αναπαραγωγής των περισσότερων ειδών ψαριών.

Η πρότασή τους έχει πλέον και την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ολοκλήρωσε και κατέθεσε στην πολιτεία τις απαραίτητες μελέτες. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, οι προγραμματισμένες απαγορεύσεις στην αλιεία θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των πληθυσμών των ψαριών στην Αμοργό, καθώς θα δώσουν τη δυνατότητα στα ψάρια να αναπαραχθούν και να αναπτυχθούν χωρίς την πίεση της αλιείας.

Η πρωτοβουλία των αλιέων της Αμοργού ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία. Βλέποντας τα ψάρια στα δίχτυα τους να λιγοστεύουν, οι αλιείς συνασπίστηκαν και αποφάσισαν να μην ψαρεύουν τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά να χρησιμοποιούν τα καΐκια τους για να καθαρίσουν δυσπρόσιτες ακτές από τα σκουπίδια. Παράλληλα, αποφάσισαν να προτείνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μετατραπούν τρεις θαλάσσιες περιοχές του νησιού σε πεδία αναπαραγωγής και νηπιοτροφεία ψαριών, με συγκεκριμένους περιορισμούς.

Η πρότασή τους έπεφτε στο κενό, καθώς το υπουργείο έδειχνε δυσανεξία στη θέσπιση περιορισμών στην αλιεία. Μέχρι πριν από ένα έτος, όταν η πολιτεία πείστηκε να υιοθετήσει την πρωτοβουλία, το Αμοργόραμα σφραγίστηκε με ένα μνημόνιο ανάμεσα στον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού Η Χοζοβιώτισσα, στον Δήμο Αμοργού, σε δύο υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος), δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Cyclades Preservation Fund και Blue Marine Foundation) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η πρωτοβουλία του Αμοργόραμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης αλιείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι ένα παράδειγμα για το πώς οι ψαράδες μπορούν να συνδράμουν στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, συνεργαζόμενοι με την πολιτεία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.