psaria

Οι νέοι άνθρωποι που τρώνε πολλά ψάρια και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθούν την πίεσή τους να διατηρηθεί σε υγιή επίπεδα, αναφέρουν επιστήμονες από την Ελβετία.
Σε μελέτη με περισσότερους από 2.000 εθελοντές ηλικίας 25 έως 41 ετών ανακάλυψαν πως όσοι είχαν την μεγαλύτερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Στην πραγματικότητα, η συστολική τους πίεση ήταν κατά μέσον όρο 4 mmHg και η διαστολική 2 mmHg χαμηλότερη απ’ ό, τι των εθελοντών που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη, είπε ο δρ Μαρκ Φιλιπόβιτς, από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας (ΑΗΑ).

Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση και αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών όταν κτυπά η καρδιά.

Η διαστολική πίεση είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση και αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκείται όταν η καρδιά αναπαύεται μεταξύ δύο κτύπων.

Η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική όταν η συστολική πίεση είναι έως 120 mmHg και η διαστολική έως 80 mmHg.

26

«Ακόμα και μια μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης, της τάξης των 5 mmHg, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος στον γενικό πληθυσμό», συνέχισε ο δρ Φιλιπόβιτς.

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μία διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι της υπέρτασης».

Πως μπορεί να γίνεται αυτό; Στους πιθανούς μηχανισμούς συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση της αρτηριακής λειτουργίας και η καταπολέμηση της φλεγμονής, πρόσθεσε.

Οι καλύτερες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα παχιά ψάρια (όπως ο σολομός, ο τόνος, η ρέγκα, το σκουμπρί, ο γαύρος και η σαρδέλα) και τα ιχθυέλαια.

Άλλες καλές πηγές είναι τα καρύδια, το έλαιο σόγιας και ο λιναρόσπορος.

ΠΗΓΗ: tanea.gr