Τρώγοντας ψάρι δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να προστατεύετε το δέρμα σας από καρκίνο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά των ψαριών έχουν την ιδιότητα να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος και του στόματος, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν τα υγιή. Πλούσια σε ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Τα λιπαρά οξέα οδηγούν στον θάνατο τα καρκινικά κύτταρα ανεξάρτητα από το αν ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο ή προχωρημένο στάδιο.

Οι ερευνητές ευελπιστούν τα ευρήματά τους να χρησιμεύσουν στη θεραπεία των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου χορηγώντας στοχευμένες δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με σπρέι ή τζελ.

Οι ειδικοί αποδίδουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα των λιπαρών οξέων στην υπερδιέγερση μιας ουσίας (επιδερμικός παράγοντας αυξήσεως) που προκαλεί κυτταρικό θάνατο.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν παράγονται σε επαρκή ποσότητα από τον οργανισμό μας, είναι σημαντικό να τα παίρνουμε από τη διατροφή μας.

Η νέα έρευνα αφορούσε τα κύτταρα των εξωτερικών στοιβάδων του δέρματος, του εσωτερικού τοιχώματος της πεπτικής οδού, του στόματος και των πνευμόνων. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα δερματικό καρκίνο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστεί η κατάλληλη δόση που θα επιφέρει το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Πηγη: Pathfinder