Όσοι αγαπάτε να τρώτε ψάρι αλλά αγαπάτε και την θάλλασσα, κάντε μια βόλτα στην Πλατεία Συντάγματος, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, όπου από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι, οι εθελοντές της Greenpeace θα παρουσιάσουν μια θεατρική παράσταση με θέμα τη βιώσιμη αλιεία πως δηλαδή, όλοι, καταναλωτές και παράγοντες της αγοράς πρέπει να γνωρίζουν τι, πότε και πώς τρώνε, αγοράζουν και πουλάνε ψάρια.
Παράλληλα θα παρουσιαστεί και η νέα πλατφόρμα της οργάνωσης diktiosou.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο κοινό απο το Σάββατο.
«Στόχος μας είναι το χτίσιμο μιας πιο δίκαιης αγοράς ψαριών, όπου ο κόσμος θα είναι συμμέτοχος από το πρώτο βήμα, όπως και η βελτίωση τη ζωής των ψαράδων, της ζωής των καταναλωτών και της ζωής στη θάλασσα τονίζει στον Αθήνα 9.84 ο υπεύθυνος εκστρατείας της οργάνωσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, Άλκης Καφετζής.
57104326Το πρόβλημα: Καταστροφική μηχανότρατα και υπεραλίευση.
Το ελληνικό ψάρι έγινε είδος πολυτελείας και κινδυνεύει να χαθεί από τις θάλασσες και τη διατροφή μας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, οι μηχανότρατες οργώνουν τις θάλασσές μας καταστρέφοντας ευαίσθητα οικοσυστήματα. Συχνά ψαρεύουν παράνομα σε απόσταση αναπνοής από την ακτή, σπαταλούν τη θαλάσσια ζωή πετώντας πίσω στη θάλασσα τη μισή ψαριά τους και διοχετεύουν παράνομα ψάρια σε μικρό μέγεθος (γόνο) στην αγορά.

Αυτές οι καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές απειλούν το παρόν και το μέλλον των ελληνικών ψαριών και χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι βασίζουν το επάγγελμα και την επιβίωσή τους στο ψάρι (όπως οι παράκτιοι αλιείς, οι ιχθυοπώλες, ακόμα και οι ιδιοκτήτες ταβερνών, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις μηχανότρατες). Επιπλέον, επηρεάζουν αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό που συνδέεται άμεσα με τις θάλασσές μας. Για να μπορούν τα ψάρια να αναπαραχθούν, να μεγαλώσουν ανενόχλητα και να έχουμε ζωντανές ελληνικές θάλασσες, χρειαζόμαστε σήμερα κιόλας θαλάσσια καταφύγια.
«Το ζητούμενο είναι η ενημέρωση του κοινού» μας  λέει ο υπεύθυνος της ομάδας εθελοντών της Greenpeace Ντένις Τσουτσάγιεβ και επισημαίνει ότι «μέσω της παράστασης που ετοιμάζουμε θέλουμε να αναδείξουμε την κακή αλιεία, αυτή που καταστρέφει το περιβάλλον όπως το ψάρεμα με μηχανότρατες και γρι-γρί και ταυτόχρονα την βιώσιμη αλιεία, τους ψαράδες τους λεγόμενους χαμηλής έντασης, που είναι οι μόνοι που μπορούν να ψαρεύουν με τρόπους που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στον βυθό και τη θαλάσσια ζωή».thumb3_fishes_in_the_sea
Όσον αφορά στην πλατφόρμα diktiosou.gr ο κ.Τσουτσάγιεβ τονίζει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να μπει και να αξιολογήσει ιχθυοπωλεία, λαϊκές αγορές, να βρει σημεία πώλησης προϊόντων από παράκτιους ψαράδες, να σχολιάσει και να προωθήσει το δίκαιο ψάρεμα» και καταλήγει «ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο δίκτυο ενημέρωσης για τους Έλληνες πολίτες».
Η πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στον Κορινθιακό κόλπο και τις Βόρειες Κυκλάδες, στηρίζεται από ντόπιους παράκτιους ψαράδες, επιστήμονες, οργανώσεις και δεκάδες χιλιάδες πολίτες και όπως  τονίζει η οργάνωση: η προστασία των θαλασσών περνάει και από το πιάτο μας! Με το να γίνουμε πιο υπεύθυνοι καταναλωτές, θα δούμε τις ελληνικές θάλασσες να γεμίζουν και πάλι με ψάρια.

Καλλιόπη Ασλανίδου 

Πηγή : http://www.athina984.gr