Θυμίζοντας περισσότερο ένα διαστημόπλοιο παρά ένα σύγχρονο καταμαράν, το 35 μέτρων σκάφος MS Turanor Planet Solar έφτασε στην βρετανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα. Με ένα κατάστρωμα που καλύπτει πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών, το πλοίο των 60 τόνων τροφοδοτείται εντελώς από τον ήλιο.

Περισσότερα από 800 ηλιακά πάνελ φορτίζουν τεράστιες μπαταρίες ιόντων λιθίου που στοιβάζονται σε διπλά κελύφη του καταμαράν και τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες στο πίσω μέρος.

«Με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία μπορούμε να ταξιδέψουμε για 72 ώρες χωρίς ήλιο», λέει ο καπετάνιος Gerard d’Aboville, ο οποίος είναι και ο πρώτος άνθρωπος που έχει κωπηλατήσει μόνος του στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Δέχομαι μετεωρολογικές προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα, που ενημερώνουν το χάρτη μας κάθε ώρα, ώστε να μπορώ να προγραμματίσω την πιο ηλιόλουστη διαδρομή», δήλωσε ο καπετάνιος.

Το πλοίο των 16 εκατ. δολαρίων έκανε εντυπωσιακή είσοδο όταν ταξίδεψε κάτω από τη Γέφυρα του Λονδίνου, σηματοδοτώντας το τέλος μιας σχεδόν τριών μηνών επιστημονική αποστολή στον Κόλπου του Ατλαντικού.

Το φουτουριστικό σκάφος Turanor πήρε το όνομά του από τη λέξη «δύναμη του ήλιου» στην τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του JRR Tolkien.

Πηγή: Real.gr