Είναι της τάξης περκόμορφα της οικογένειας σπαρίδες. Τους βρίσκουμε από ρηχά νερά μέχρι και τα 50 μέτρα βάθος. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Σαργό, είναι ότι βρίσκεται σε βραχώδες βυθό και σε ψαρότοπο που δεν τον πλησιάζει συχνά ο άνθρωπος . Εάν ο βυθός δεν είναι βραχώδης, τότε, δεν πρόκειται να βρούμε και Σαργό. Κολυμπάνε μέσα σε «σκαλώματα» και δεν ξεμυτίζουν από εκεί σε καμία των περιπτώσεων, εκτός των γόνιμων περιόδων, όπου βγαίνουν από την θαλάμη τους σε κοπάδι. Τότε όμως, το τελευταίο που θα κοιτάξουν θα είναι το δόλωμα στο αγκίστρι μας!

Ένα άλλο στοιχείο που θα βοηθήσει στην επιτυχία μας, είναι η θάλασσα να είναι ανακατεμένη (φρεσκαρισμένη). Ο Σαργός εκμεταλλεύεται την θόλωση του νερού και ξετρυπώνει τότε από την θαλάμη διότι το θολό νερό λειτουργεί ως “κάλυψη” , για το κυνήγι των θηραμάτων του. 

Όταν λοιπόν συναντάτε τέτοιο καιρό, μην κρύψετε την σχάρα και τα κάρβουνα γιατί ο Σαργός καραδοκεί.Cool

Το δόλωμα που τον ξετρελαίνει είναι το ζωντανό καραβιδάκι, ως δεύτερη επιλογή του είναι το μύδι και τρίτη το μαύρο σκουλήκι. Εναλλακτικά η γαρίδα σε κομματάκια…

«ξέρετε… αυτή την πορτοκαλί κατεψυγμένη που την λιάζεις κανένα τρίωρο σε εφημερίδα ρίχνοντας της αλάτι (ή Ζάχαρη)»

ή οποία θα επιφέρει εξίσου καρποφόρα αποτελέσματα.

 

 

Αν και συνηθίζεται να «τραβάμε» απότομα την πετονιά, με το που δεχόμαστε κάποιο τσίμπημα ψαριού,  στο Σαργό θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια άλλη τεχνική. Την τεχνική της υπομονής. Όταν νιώσουμε το πρώτο μας «χτύπημα», μένουμε ακίνητοι. Εξίσου και στο δεύτερο. Στο τρίτο όμως που θα είναι εντονότερο (συνοδευόμενο από τράβηγμα) μαζέψτε ΑΜΕΣΩΣ δύο μέτρα την πετονιά επάνω (1μ. χρειάζεται για να μαζευτούν τα μπόσικα και 1μ. για να μην ξανατρυπώσει στην θαλάμη του) ετσι ώστε να μην τον “χάσετε”.

Και μην ξεχάσετε το σημαντικότερο!!!  Εάν «πέσετε» στο ονειρικό σημείο και σηκώσετε 5-6 Σαργούς μην μείνετε άλλο εκεί… Σηκώστε λίγο άγκυρα και πηγαίνετε καμιά 10αριά μέτρα παρακάτω, από εκεί που ρίχνατε, γιατι… είναι καλύτερα Happy!

Αρματωσιά: Διπλάρι με το κάτω παράμαλο 35εκ μάκρος και το πάνω περίπου 25-30 εκ. . Μολύβι Νο4 και όταν έχει ρεύματα λίγο πιο βαρύ.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας για το ψάρεμα του Σαργού: Καιρός- Τοποθεσία- Δόλωμα