Σε πολλά ποτάμια και λίμνες του Ηνωμένου Βασιλείου, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο κανόνας να «πιάνεις και να αφήνεις» την ψαριά σου, καθώς θεωρείται πιο ανθρώπινο και αποδοτικό.

Όμως, οι επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι τα ψάρια που πιάνονται με αγκίστρι, όπως ο σολομός και η πέστροφα, τραυματίζονται σοβαρά στο στόμα και δεν μπορούν μετά να ρουφήξουν την τροφή τους.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 20 πέρκες που αλιεύθηκαν στον Καναδά. Οι μισές είχαν ψαρευτεί με αγκίστρι και οι άλλες μισές με δίχτυ.

Όταν τις παρακολούθησαν σε ελεγχόμενο περιβάλλον με κάμερες, είδαν ότι αυτές που είχαν πιαστεί με το αγκίστρι δεν τρέφονταν τόσο, όσο οι άλλες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πιστεύουν ότι γι΄ αυτό ευθύνεται η τρύπα που δημιουργείται από το αγκίστρι, η οποία εμποδίζει την ικανότητα των ψαριών να ρουφούν την τροφή τους.

«Όπως προβλέψαμε, οι τραυματισμοί που δημιουργούν τα αγκίστρια ευθύνονται για την μείωση στην ταχύτητα που τα ψάρια τραβούν τροφή στο στόμα τους», είπε ο καθηγητής Tim Higham, ο επικεφαλής της έρευνας.

«Αυτή η έρευνα τονίζει ότι το «πιάσε και άφησε» δεν είναι τόσο απλό. Δεν σημαίνει ότι βγάζεις το αγκίστρι και όλα είναι καλά. Είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.»

Πηγή: Telegraph