Μια νέα μελέτη, με τίτλο “Diminishing Returns in Labour in the Global Marine Food System” και πρόσφατα δημοσιευμένη στο Nature Sustainability, αποκαλύπτει σημαντικές προκλήσεις που αφορούν την εργασία στα συστήματα παραγωγής θαλάσσιων τροφίμων. Με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν και μια διεθνή ομάδα, η μελέτη προσφέρει πληροφορίες για τις παγκόσμιες αλλαγές στον αριθμό των ψαράδων από το 1950 έως το 2015.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής της θεωρητικής οικολογίας Κιμ Τζ. Ν. Σέρερ, από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, υπηρέτησε ως ο αντίστοιχος συγγραφέας, τονίζοντας τη δέσμευση του πανεπιστημίου για διαθεματική συνεργασία.

Η μελέτη αποκαλύπτει μια απροσδόκητη τάση: παρά τις σημαντικές τεχνολογικές προόδους, ο παγκόσμιος αριθμός των ψαράδων έχει συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτή η αύξηση είναι ιδιαίτερα προφανής στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ οι εύπορες χώρες έχουν βιώσει μια σημαντική μείωση. Δυστυχώς, αυτή η τάση έχει οδηγήσει σε μείωση της λείας ανά ψαρά από τη δεκαετία του 1990. Αντίθετα, η παραγωγή τροφίμων ανά αγρότη αυξήθηκε ραγδαία.

“Τα ευρήματά μας είναι εντυπωσιακά. Παρά την προηγμένη τεχνολογία, έχουμε διαπιστώσει μια μείωση της λείας ανά ψαρά από τη δεκαετία του 1990. Αυτό υπογραμμίζει τις προκλήσεις της βιωσιμότητας των παγκόσμιων βιομηχανιών αλιείας”, δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής της θεωρητικής οικολογίας Κιμ Τζ. Ν. Σέρερ στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν.

Η μελέτη προσφέρει μια κρίσιμη προοπτική στις προκλήσεις και τις τάσεις που επηρεάζουν τα παγκόσμια συστήματα παραγωγής θαλάσσιων τροφίμων. Η μείωση της παραγωγικότητας ανά μονάδα εργασίας στον τομέα της αλιείας, συγκεκριμένα των ψαριών ανά ψαρά, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την αποδοτικότητα της παραγωγής τροφίμων, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τις κοινότητες των ψαράδων.

Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τη μελέτη είναι πολύτιμες για τους πολιτικούς και τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση αλιευτικών και περιβαλλοντικών θεμάτων, τονίζοντας την ανάγκη για ισορροπημένη προσέγγιση στη διαχείριση των πόρων και την τεχνολογική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα.