•  

Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά σε όλους τους αναγνώστες μας, με υγεία πρωτίστως. Ελπίζουμε η νέα αυτή χρονιά, να έχει ακόμη καλύτερες και «μεγαλύτερες» αλιευτικές συγκινήσεις για όλους μας! Επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα, ότι οι Ελληνικές θάλασσες είναι από τις καλύτερες του κόσμου και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όλων μας είναι, να τις διαφυλάξουμε και να τις σεβόμαστε, για να μπορούμε να τις χαιρόμαστε. Ελπίζουμε λοιπόν σε μια καλύτερη και πιο ευαισθητοποιημένη αλιευτική χρονιά γιατί το ψάρεμα…ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Ας ρίξουμε και μια ματιά για το πώς θα «κυλίσει» (από αστροφυσικής τουλάχιστον πλευράς) ο πρώτος μήνας της νέας μας χρονιάς. “Πρωτομηνιά” με “μέτρια ημέρα” ξεκινάει ο Ιανουάριος και ελπίζουμε να συνεχίσει “έτσι” και καλύτερα για όλη την υπόλοιπη χρονιά, αν και αυτό τον μήνα συνήθως, τα ψάρια είναι ελάχιστα και μόνο στ’ ανοιχτά τσιμπούν. Υπάρχουν όμως ακόμη χταπόδια αλλά αρχίζουν να βρίσκονται και οι σουπιές…

Παρόλαυτα αν αναρωτιέστε  “εάν υπάρχουν ιδανικές ημέρες και ώρες ψαρέματος;” Η απάντησή μας είναι πως …ΝΑΙ! Εάν τώρα το επόμενο ερώτημα σας είναι, για το… “ποιες είναι αυτές;” Τότε ακριβής απάντηση δεν υπάρχει! Και δεν υπάρχει, διότι όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν,  ο υδροβιότοπος δεν έχει ακριβές ωράριο! Μπορούμε όμως, να προσδιορίσουμε με βάση την θέση της  Σελήνης και των παλιρροιακών φαινομένων, τις μετακινήσεις των ψαριών, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, στο ψάρεμά μας και όταν “αυτά” υπάρχουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;… Διότι απλούστατα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, δίνει τη δυνατότητα στα ψάρια να μετακινηθούν σε βοσκοτόπια που πριν δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν, η δε κάθοδος της στάθμης, τα υποχρεώνει να μετακινηθούν για να αποφύγουν τον εγκλωβισμό, σε βαθύτερα ή πιο ασφαλή νερά.

Τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω είναι για την καλύτερη αξιολόγηση του φαινομένου όσο αφορά την ημέρα. Επίσης Όσον αφορά στον εντοπισμό της ακριβής ώρας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, τον επίσημο πίνακα της Tide-forecast ανάλογα με την περιοχή που σας δίνουμε παρακάτω! Συνδυάστε λοιπόν την Ιδανικότερη ημέρα με την ιδανικότερη ώρα και… ΚΑΛΕΣ ΨΑΡΙΕΣ!!!

ΠΑΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
Για όσον αφορά την ώρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία  ανάλογα με την περιοχή που σας ενδιαφέρει. Θα ανοίξει μια νέα καρτέλα στον «περιηγητή» σας!
 
ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
Αιγίου Κιάτο Πάτρα
Αφάντου Κως Περαία
Άγιος Νικόλαος Κυπαρισσία Πέραμα
Αγριά Λαύριο Περαία-2
Αιγάλεω Λευκάδα Πολίχνη
Αίγινα Λουτράκι Ποτός (Θάσος)
Αλεξανδρούπολη Μάνδρα Πρέβεζα
Άλιμος Μέγαρα Πυλαία
Αλιβέρι Μενεμένη Πύλος
Ανάβυσσος Μεσολόγγι Πύργος
Αργοστόλι Μεσολόγγι Ραφήνα
Ασπρόπυργος Μεσσήνη Ρέθυμνο
Χαλκίδα Μύκονος Ρόδος
Χίος Μύρινα Σαλαμίνα
Κέρκυρα Μυτιλήνη Σητεία
Ελευσίνα Ναύπακτος Σκιάθος
Ερμούπολη Ναύπλιο Σούδα
Φαληράκι Νάξος Στυλίδας
Γάζι (Κρήτη) Νέα Αγχίαλος Συκεών
Ηράκλειο Νέα Αρτάκη Θέρμη
Ιεράπετρα Νέα Καλλικράτεια Θεσσαλονίκη
Καλαμάκι Νέα Μάκρη Τριάντα
Καλαμαριά Νέα Μηχανιώνα Βασιλικών
Κάλυμνος Νέα Πέραμος Βόλος
Κάρυστος Νέα Σμύρνη Βούλα
Κάτω Αχαΐα Νέον Καρλόβασι Ξυλόκαστρο
Καβάλα Νίκαια Ζάκυνθος
Κερατσίνι Παλαιό Φάληρο  

Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι αυτός ο πίνακας:

Και ένα παράδειγμα

Αυτό που διαβάζουμε (πχ. Στην παραπάνω εικόνα, που είναι για την περιοχή του Πειραιά) είναι ότι:

Η επόμενη HIGH TIDE=ΥΨΗΛΗ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ
είναι στις 07:00 πμ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 6 Ώρες 33 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα από τώρα.

Η επόμενη LOW TIDE= ΑΜΠΩΤΗ
είναι στις 12:50 πμ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 0 Ώρες 22 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα από τώρα.

ΚΑΛΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ: Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω δεν αποτελούν δεδομένο και δεν προορίζονται για να καλύψουν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά ορισμένα είδη θαλάσσιων σπορ, βιομηχανία, ή οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια / παράκτια δραστηριότητα. Είναι ευθύνη του χρήστη να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα είναι κατάλληλα για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Παρακαλείστε να ελέγχετε τις πραγματικές συνθήκες (καιρός, τοποθεσία, εξοπλισμός…κτλ) πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε δραστηριότητας.